CALENDAR 20 OCTOMBRIE - 16 NOIEMBRIE: Revolta de la Brașov și isteria „Războiului lumilor”

DE Newsweek România | Actualizat: 22.10.2023 - 17:03
MANIFESTAȚIE Mii de muncitori au plecat pe jos spre centrul Brașovului și pe drum li s-au alăturat muncitori de la alte mari platforme industriale brașovene - Foto: RFI
Foto: Institutul de Cercetare a Crimelor Comunismului

15 noiembrie 1987. La Brașov au avut loc manifestațiile spontane ale muncitorilor de la uzinele „Roman“ împotriva regimului ceaușist, manifestații la care s-a alăturat o mare parte din populația orașului.

SHARE

Pe 14 noiembrie 1987, la Întreprinderea de autocamioane „Steagul Roșu“ era zi de plată a salariilor. În acel moment, muncitorii au primit doar jumătate din suma cuvenită. Fără o pregătire prealabilă, muncitorii au oprit lucrul, iar cei care au venit în schimbul de noapte nici măcar nu au mai pornit utilajele. 

Dimineață, duminică, 15 noiembrie 1987, muncitorii care au venit la lucru au aflat situația și starea de agitație a crescut.

Mii de muncitori au plecat pe jos spre centrul Brașovului, unde se aflau sediile administrației și ale partidului comunist. Pe drum li s-au alăturat muncitori de la alte mari platforme industriale brașovene, iar scandările sociale cu care plecaseră din uzină s-au transformat în revendicări politice.

Foto: Institutul de Cercetare a Crimelor Comunismului

S-a cântat „Deșteaptă-te, române!“, ce avea să devină imnul Revoluției anticomuniste din Decembrie 1989 și actualul imn al României. S-a scandat, public, ceva de neconceput în România dinainte de 1989: „Jos comunismul!“, „Jos Ceaușescu!“. 

Până atunci, doar în Valea Jiului mai avuseseră loc acțiuni de protest atât de ample.

Brașovul a ajuns pentru prima dată pe harta orașelor din Europa de Est care luptaseră împotriva comunismului, iar ziua de 15 noiembrie a fost numită „Ziua care nu se uită“.

Protestul a fost reprimat de autoritățile comuniste, iar peste 190 de persoane au fost arestate și cercetate, multe dintre acestea fiind mai apoi trimise în judecată.

Lupta de la Codrii Cosminului

26 octombrie 1497 - Armatele moldovene conduse de Ștefan cel Mare au atacat și au învins armata regelui Poloniei Ioan Albert în Bătălia de la Codrii Cosminului. Bătălia a avut loc la circa 100 km nord de capitala de atunci Suceava (în poloneză Suczawa), între actualele comune Voloca pe Derelui și Valea Cosminului, având ca rezultat o victorie importantă a moldovenilor.

Isteria difuzării la radio a Războiului lumilor

30 octombrie 1938 - Războiul Lumilor, o prelucrare a romanului lui H.G. Wells de către Orson Welles, a fost difuzată radiofonic în New Jersey, fapt  care a stârnit panica în rândurile a mii de oameni care chiar au crezut
că SUA au fost invadate de extratereștri.

Regizorul Orson Welles a  recurs la o serie de trucuri pentru a atrage atenţia ascultătorilor şi a crea suspans.

A fost inaugurată Casa Albă

3 noiembrie 1800 - În 13 octombrie 1792, se punea prima piatră la temelia edificiului care avea să devină reședința președintelui Statelor Unite ale Americii: Casa Albă. Construcția avea să fie finalizată în 1800. 

Casa Albă a fost proiectată de James Hoban, un arhitect irlandez care a emigrat în America în timpul Războiului de  Independență.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te