CALENDAR 18 DECEMBRIE- 14 IANUARIE - O sărbătoare tot mai controversată: Ziua Recunoștinței

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 18.12.2020 - 11:16

Ziua Recunoștinței la Plymouth, 1925, 
muzeul național al femeilor în arte, 
Washington, D.C., SUA - Foto: Jennie Augusta Brownscombe

Ziua Recunoștinței la Plymouth, 1925, 
muzeul național al femeilor în arte, 
Washington, D.C., SUA - Foto: Jennie Augusta Brownscombe

18 decembrie 1777: Statele Unite celebrează pentru prima oară Ziua Recunoștinței, marcând victoria rebelilor americani asupra generalului britanic John Burgoyne la Saratoga.

SHARE

Victoria a marcat un moment decisiv în Războiul de Independență, deoarece a determinat Franța să intre în conflict, ca aliat al coloniștilor.

De obicei, coloniile sărbătoreau Ziua Recunoștinței în zile diferite, pentru a celebra o victorie militară sau o recoltă abundentă. În acel an, propunerea ca Ziua Recunoștinței (Thanksgiving Day) să fie sărbătorită astfel încât să marcheze victoria de la Saratoga a venit dinspre Samuel Adams, unul din părinții fondatori ai națiunii americane, iar congresul SUA a aprobat-o la 1 noiembrie 1777. 

Însă sărbătoarea, care se ținea în coloniile din America încă din 1621, este tot mai controversată, fiind considerată un simbol al opresiunii populației indigene de pe continentul nord-american.

„Una dintre primele zile oficiale de Ziua Recunoștinței a fost proclamată ca sărbătoare a coloniștilor englezi care se întorceau din Mystic, Connecticut, după ce au masacrat un sat al indienilor Pequot“, a explicat profesoara Abigail Adams în cadrul unei prelegeri organizate de Indiana University of Pennsylvania.

Adams, care se descrie și ca savantă gastronomică, a spus că nu recomandă abolirea Zilei Recunoștinței. „Unul dintre lucrurile pe care le puteți face și care nu este convenabil în mod obișnuit este să consumați alimente indigene“, a propus ea. 

România, confiscată oficial de comuniști 

30 decembrie 1947: După falsificarea alegerilor din 1946, doar regele nu mai „corespundea actualelor condițiuni ale vieții de Stat, reprezentând o piedică serioasă în calea desvoltării României“.

Astfel, sub amenințarea unei „băi de sânge“ (urmau să fie executați o mie de studenți arestați în timpul ultimei manifestații anticomuniste din noiembrie 1945), Mihai abdică. Este proclamată Republica Populară. Urmau 42 de ani de comunism. 

Apariția extremiștilor KKK

24 decembrie 1865: Șase veterani sudiști ai Războiului Civil pun bazele Ku Klux Klan (de la gr. „kyklos“ – „cerc“), în localitatea Pulaski, din Tennessee.

Societatea se ocupa, oficial, cu „protejarea celor neajutorați“, însă, în realitate, urmărea restaurarea supremației albilor. A fost interzisă în 1871, reapărând în 1915. Membrii săi au fost extrem de activi în anii ’60, când afro-americanii își cereau drepturile. 

Premiera desenului animat „Albă ca Zăpada“

21 decembrie 1937: Are loc premiera primului lung-metraj animat color și cu sunet, „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici“, produs de Walt Disney.

Desenul a fost gata în trei ani, au lucrat 750 de artiști, care au desenat două milioane de imagini. Disney a investit 1,4 milioane de dolari, iar desenul a avut încasări de 8,5 milioane de dolari, fiind depășit doar de filmul „Pe aripile vântului“. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te