CALENDAR 17-23 AUGUST. Ceaușescu se opune invadării Cehoslovaciei

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 08.05.2019 - 19:27
Ceaușescu și Nixon. Sursa foto: Getty Images
Ceaușescu și Nixon. Sursa foto: Getty Images

21 august 1968: S-a spus despre acel discurs, din 21 august 1968, că a fost momentul de glorie al lui Nicolae Ceaușescu.

SHARE

„Dragi tovarăşi. Cetăţeni ai Ţării Româneşti. Pătrunderea trupelor celor 5 ţări socialiste în Cehoslovacia constituie o mare greşeală şi o primejdie gravă pentru pacea în Europa, pentru soarta socialismului în lume!

Este de neconceput în lumea de astăzi, când popoarele se ridică la luptă pentru a-şi apăra independenţa naţională, pentru egalitate în drepturi, ca un stat socialist, ca state socialiste să încalce libertatea şi independenţa unui alt stat“, a spus Ceaușescu.

El a încheiat anunțând că România va opune rezistență în cazul unei invazii, deși e neclar dacă URSS a avut vreodată acest plan. Armata română nu a fost mobilizată, fiind înregistrate doar concentrări la trei divizii din Moldova.

Discursul în care lua apărarea Cehoslovaciei invadate de URSS, Bulgaria, Ungaria, Republica Democrată Germană și Polonia a creat, în țară, impresia că Nicolae Ceaușescu va schimba direcția politică a României. În Vest, a fost perceput un dizident din cadrul „blocului“ statelor comuniste din Europa de Est. De altfel, în august 1969, președintele SUA Richard Nixon a vizitat România.

Speranțele românilor în legătură cu Ceaușescu au fost repede infirmate: în iunie 1971, el și soția sa au vizitat Coreea de Nord, de unde s-au întors fascinați de dictatura lui Kim Ir Sen. În vara lui 1971, lansa „Tezele din iulie“, care au marcat sfârșitul liberalizării și începutul unui regim comunist de inspirație asiatică.

România întoarce armele împotriva Germaniei naziste

23 august 1944: Regele Mihai îl arestează pe mareșalul Ion Antonescu și întoarce armele împotriva Germaniei naziste, începând tratativele cu Aliații. „Comunismul nu a venit în România din cauza a ceea ce s-a întâmplat acum 60 de ani. El a devenit inevitabil în momentul în care cei doi dictatori ai Europei, Hitler și Stalin, au început să sfâșie în bucăți continentul și când democrațiile lumii au decis că, în nobila bătălie pentru a învinge pe unul din monștri, trebuie să rămână în termeni prietenoși cu celălalt monstru“, spunea regele Mihai, în 2004.

Jaful care a creat sindromul Stockholm

23 august 1973: În timpul jafului de cinci zile al băncii din Piața Norrmalmstorg, din Stockholm, cei patru ostatici au început să empatizeze cu atacatorul lor, Jan-Erik Olsson, luându-i apărarea, deși fuseseră amenințați de el. A fost prima luare de ostatici transmisă în direct de televiziunea suedeză. Olsson a fost condamnat la 10 ani de închisoare. După ce a fost eliberat a vândut mașini,
apoi s-a mutat în Thailanda.

 

Femeile americane primesc drept de vot

18 august 1920: Este ratificat cel de-al XIX-lea amendament la Constituția SUA, prin care femeile primesc dreptul de vot pentru care sufragetele luptau de 70 de ani.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te