Pe 12 martie 1808, contele Rumanțiev sintetiza pretențiile ruse: „Alipirea Moldovei şi Valahiei la Rusia, astfel ca graniţa acestui imperiu să fie Dunărea, ceea ce cuprinde şi Basarabia, care de fapt este o fâşie la malul mării şi care în general este considerată ca făcând parte din Moldova”.
Într-unul din cele două tratate semnate la Tilsit în 1807, Franța și Rusia se limitaseră să decidă că: „Trupele rusești se vor retrage din principatele Valahia şi Moldova, dar provinciile menţionate nu vor fi ocupate de trupele turceşti până la schimbul instrumentelor de ratificare a viitorului tratat definitiv de pace între Rusia şi Poarta Otomană”.
Însă, în convenția secretă de la Erfurt, Franța este de acord ca Rusia să anexeze atât cele două țări românești, cât și Finlanda: „Articolul 5. Înaltele părţi contractante se obligă a considera o condiţie neapărată a păcii cu Anglia recunoaşterea de către ea a Finlandei, Valahiei şi Moldovei ca fiind încorporate în componenţa Imperiului Rus”.
Turcia nu a cedat însă și, abia în 1812, după Tratatul de la București, Rusia reușește să anexeze Basarabia, Bugeacul, Hotinul și ţinuturile aflate între raiaua Hotin şi raialele din Bugeac.
Hrușciov și pantoful, la ONU
12 octombrie 1960: Liderul sovietic Nikita Hrușciov bate cu pantoful în masă, la Adunarea Generală a ONU, indignat de acuzația delegatului filipinez Sumulong, care i-a reproșat că „URSS a înghițit Europa de Est” și că „le-a luat oamenilor drepturile civile și politice”.
Incidentul a devenit atât de cunoscut, încât întrebarea cea mai frecventă adresată ghizilor de la ONU este: „Unde stătea Hrușciov când și-a scos pantoful și a lovit cu el în masă?”, potrivit unei relatări a revistei Time.
Pe picior de război nuclear
14 octombrie 1962: În plin Război Rece, începe Criza rachetelor din Cuba, după ce un avion de spionaj american U-2 surprinde amplasarea a 36 de rachete nucleare sovietice în Cuba.
Președintele Kennedy se adresează națiunii în 22 octombrie, anunțând o „carantină” asupra Cubei și transmițându-i lui Hrușciov că „orice rachetă lansată din Cuba asupra unei națiuni din emisfera vestică este un atac al Uniunii Sovietice asupra SUA”.
În 28 octombrie, liderul USRR anunță că începe demontarea rachetelor, iar, în schimb, potrivit unei înțelegeri secrete, America urma să-și retragă proiectilele din Turcia.
Liber la „iarbă“ în Canada
17 octombrie 2018: Canada legalizează consumul de marijuana în scop recreațional, devenind a doua țară din lume, după Uruguay (în 2013), și prima din G7 care face acest pas.
Economia Canadei urma să crească cu peste patru miliarde de dolari, în primul an după legalizarea consumului de „iarbă”, potrivit unei estimări Deloitte.