Statul român nu a construit, nici până acum, un muzeu al totalitarismului, așa cum a propus Comisia Tismăneanu, în raportul final adoptat în Parlament în 2006. Totuși, au existat mai multe inițiative ale societății civile de a documenta jumătate de veac de dictatură comunistă. Mai jos, vă prezentăm câteva dintre ele.
IAȘI. Universitatea „Petre Andrei“ din Iași este inițiatoarea proiectului „Procesul comuniștilor din România“. În cadrul proceselor simulate, la care au fost invitați să participe, între alții, judecătorul Cristi Danileț și fostul ministru Cristian Diacolescu, sunt judecați Gheorghe Gheorghiu-Dej, Nicolae și Elena Ceușescu, dar și alți lideri comuniști care au dictat crimele împotriva propriilor cetățeni.
SURSA FOTO: Facebook - Sorin Bocancea
BUCUREȘTI. Apartamentul „80east“, amenajat în stilul comunist al anillor ´80, își propune să îi învețe pe tineri despre „Epoca de Aur“, într-o manieră interactivă. 200 de elevi din Capitală i-au trecut pragul de la lansare, în februarie 2019. Muzeul a fost amenajat de Funky Citizens, cu un grant de la Ambasada Statelor Unite ale Americii, în valoare de 24.700 dolari.
SURSA FOTO: Funky Citizens
TÂRGOVIȘTE. Muzeul Comunismului a fost inaugurat, în 2013, la Târgoviște, fiind amenajat la unitatea militară în care au fost judecați și executați soții Nicolae și Elena Ceaușescu. Turiștii pot vedea camera în care au fost cazați, cu o noapte înainte de a fi împușcați, precum și zidul clădirii, care păstrează și acum urmele gloanțelor din timpul execuției.
SURSA FOTO: George Enache.
SIGHETU MARMAȚIEI. Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet a fost inaugurat în 1997, în locul unuia dintre cele mai dure centre de detenție comuniste, în care și-au găsit sfârșitul elitele intelectuale, politice și religioase ale României. În imagine, celula liderului PNȚ, Iuliu Maniu, care a murit în februarie 1953.
SURSA FOTO: Memorialul Sighet.
________________
Citește dosarul integral „Rătăciți în Epoca de Aur”
Rătăciți în Epoca de Aur: „Era mai bine pe vremea lui Ceaușescu“
De ce mai tânjesc românii după comunism
Comunismul, în România: o închisoare de 23 de milioane de oameni
Vladimir Tismăneanu, despre cum a condamnat România comunismul: „Regândind Raportul Final“
Condamnarea comunismului. O filă de istorie pătată de Vadim
Mitul „binelui“ din comunism: cum erau acoperiți securiștii criminali
Comunistul Ignatencu, rătăcit în Epoca de Aur: „Cuceream cosmosul, că n-aveam ce face cu banii”
Radu Paraschivescu: Cele trei situații în care a fost bine în comunism
Ioana Nicolae: Cine v-a șters memoria?
Radu Vancu: Regretând comunismul, regretăm o iluzie a liniștii
Ioan Stanomir: Buldozerul şi progresul
Daniela Rațiu: Era mai bine pe vremea lui Ceaușescu?
Alexandru Călinescu: Cerșetorii regimului comunist
Cristi Preda: Amintiri din epoca de plumb
Melania Cincea: Mizerabila anormalitate, percepută drept normalitate