- Victor Ponta candidează la președinția României cu mai multe pete în CV-ul său. În 2011, a fost prins de revista Nature că a plagiat în teza de doctorat.
Citește și: Ponta, consultanță de 350.000 lei pentru chinezii care cresc porci în România. Serviciile, la secret
- Anterior, exclusiv pe baza titlului de doctor, dobândit prin furt academic, Ponta intrase în Baroul București. Este primul astfel de caz detectat în Baroul București.
- Ca avocat intrat prin „efracție” în Baroul București, Ponta a câștigat peste 1.600.000 de lei. Specialiștii consultați de Newsweek au susținut că oamenii reprezentați de Ponta ar fi putut să îi deschidă procese. Clienții care se considerau prejudiciați, ar fi putut să îi ceară lui Ponta să li se înapoieze o parte din onorariile achitate.
- Pentru a scăpa de stigmatul de a fi ajuns doctor prin plagiat (probabil cel mai rușinos lucru în lumea academică), Ponta a decis să se suspende, în 2020, din Baroul București. O altă rușine profesională marca Victor Ponta.
- Newsweek a scris că, dovedit plagiator, Ponta a intrat, în 2018, într-o firmă de avocatură ca să apere primari sau deputați certați cu legea.
Ponta, milionar din avocatură, deși a intrat în Barou prin fals. De ce nu mai are voie să profeseze?
Victor Ponta a devenit doctor în drept în 2003, moment în care își începea și ascensiunea în PSD, sub aripa unui infractor dovedit, premieurl de atunci Adrian Năstase.
Ponta a aplicat pentru a intra în Baroul București. În Barou se intra pe baza unui examen foarte complicat unde concurența ajungea și la 10 pe un loc. Ponta a eludat acest examen și a intrat în Barou pe baza titlului de doctor.
Acest lucru mi-a fost confirmat, în exclusivitate, de Baroul București în urmă cu ceva timp.
„În temeiul aprobării Consiliului Baroului București din ședința de la data de 06.01.2015, vă aducem la cunoștință că domnul avocat Ponta Victor Viorel a fost primit în profesie la data de 01.02.2005. Primirea în profesie a domnului avocat Ponta Victor Viorel s-a realizat în baza dispozițiilor articolului 16, aliniatul 2 litera a) din Legea numărul 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, modificată prin Legea numărul 255/2004, în vigoare la data soluționării cererii de primire”, mi-a transmis Baroul București.
Legea la care face referire Baroul București spune următoarele:
“Articolul 16 va avea următorul cuprins: Art. 16. – (1) Primirea în profesie se obţine pe baza unui examen organizat de barou, conform prevederilor prezentei legi şi ale statutului profesiei.
(2) La cerere, poate fi primit în profesie, cu scutire de examen:
a) titularul diplomei de doctor
b) cel care până la data primirii în profesia de avocat a îndeplinit funcţia de judecător, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de cel puţin 10 ani
Ponta s-a aflat în prima situație intrând în Barou pe baza titlului de doctor.
Ponta, în baroul București prin fals, face mulți bani reali
După ce a ajuns avocat în Baroul București, având și notorietate politică, Ponta se apucă să facă bani.
Din avocatură, Ponta a câștigat peste 1.600.000 de lei, sumă trecută în declarațiile sale de avere.
Ponta a realizat în 2009, ultimii bani din avocatură - 66.700 de lei. În 2008, din avocatură Ponta a câștigat suma de 773.375 de lei.
Ponta devine premier în 2011, când se retrage din avocatură.
Ponta a intrat în barou prin plagiat, dar rămâne cu bani
În 2011, prestigioasa revistă Nature publică o analiză aprofundată din care reiese că teza de doctorat a lui Ponta este un plagiat masiv, un fals academic. Mai simplu spus, Ponta a intrat în Barou și a devenit avocat pe baza unei teze de doctorat plagiate, adică prin furt intelectual.
Ponta a rămas cu cei peste 1.600.000 lei câștigați din avocatură. La care se adaugă sumele de bani câștigate ca profesor la Universitatea Româno-Americană.
După 2011, CNATDCU și Universitatea București decid că Ponta a plagiat.
În 2016, a apărut Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice nr. 4662/01.08.2016”, prin care fostului premier i s-a retras titlul de doctor. CNATDCU a constatat că acesta a plagiat.
În 2020, Instanța Supremă a decis definitiv ca Victor Ponta să rămână fără titlul de doctor, după ce a plagiat în teza de doctorat.
Pentru a pune capăt discuțiilor din spațiul public, Ponta decide să se suspende din Baroul București în 23 iulie 2020. Detalii AICI
O altă mare rușine.
De ce Baroul nu l-a putut suspenda pe Ponta?
Baroul București a „avut mâinile legate” pentru că nu s-a mai întâlnit cu o situție similară cu cea în care s-a aflat Ponta.
„Există două cazuri de excludere prin decizia Consiliului Baroului București: atunci când o persoană este condamnată definitiv pentru o infracțiune care aduce atingere profesiei de avocat și urmare a unei condamnări care vizează încălcarea drepturilor fundamentalr ale omului.
Cum nu ne încadrăm la aceste cazuri, va trebui să apelăm la legea conteciosului administrativ care spune cum poate fi revocat un act (calitatea de avocat în cazul nostru) și în ce condiții poate fi anulat un act”, mi-a explicat, în urmă cu ceva timp Ion Dragne, Decanul Baroului București.
Tupeu Ponta: A făcut un doctorat plagiat, dar voia să „îi albească” pe miniștri și primari
Deși avea un stigmat uriaș în lumea juridică, Ponta a reînceput să profeseze în 2018. Ponta era, la acel moment, în afara politicii și ieșit din prim-planul vieții sociale.
Newsweek a relatat, în exclusivitate, că Ponta a intrat în cabinetul de avocatură „Gorun, Ponta și Asociații” care voia să reprezinte în instanță miniștri, deputați și primari care aveau probleme de integritate sau cu presa.
Ponta voia să asigure „cu succes și reprezentare a primarilor, a membrilor Parlamentului și a fostilor reprezentanți ai guvernului în fața Agenției Naționale de Integritate, precum și în fata instanțelor de judecată”.
În primul an, cabinetul de avocatură îi aducea 15.000 de lei.
Detalii în LINK-ul de mai jos:
Citește și: Victor Ponta, asociat cu fiul vitreg al unui interlop, ca să apere politicienii de presă și ANI
În 2020, Ponta renunță definitiv la avocatură și se suspendă din Baroul București.
Cum l-a albit CCR pe Victor Ponta?
Revista Nature, CNATDCU, Universitatea București, Ministerul Educației și Instanța Supremă au decis că Ponta e un plagiator. Nu a fost suficient.
În 2023, Victor Ponta a cerut în instanță să își ia înapoi titlul de doctor bazându-se pe o decizie controversată a CCR.
Curtea Constituțională a decis, în 2022, că retragerea titlului de doctor poate fi făcută de Ministerul Educației doar în cazul în care acesta „nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”.
Ponta a decis să se folosească de această chichiță. CCR a decis că „admite cererea de revizuire formulată de revizuentul Victor Viorel Ponta împotriva deciziei civile nr. 3466 din 13 iulie 2020, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal în dosarul nr. 6805/2/2016”.
CCR nu s-a pronunțat pe plagiatul lui Ponta care este indiscutabil, ci pe o chestiune care ține de formă, nu de fond.
Citește și: Victor Ponta cere să rămână doctor pentru că a câștigat 350.000 euro din avocatură prin fraudă