EXCLUSIV Poliția Capitalei a confiscat 400.000 de măști de la afaceristul Michael Topolinsky

DE Petru Zoltan | Actualizat: 27.06.2020 - 09:19
Michael Topolinsky/FOTO: bursa.ro

Aproximativ 400.000 măști confiscate și 20.000 lei amendă. Acestea au fost măsurile luate de Poliția Capitalei împotriva firmei Naguma Medical Supply, patronată de controversatul afacerist canadian Michael Topolinsky.

SHARE

Compania Naguma Medical Supply a primit un contract de 16 milioane euro de la Ministerul Sănătății pentru a livra 115 milioane de măști persoanelor și familiilor defavorizate. Contractul nu a fost încă semnat, deși a fost atribuit în grabă „pe stare de urgență”.

Captură record

În urmă cu aproximativ două săptămâni, Poliția Capitalei a demarat o amplă operațiune prin care a verificat importurile de măști în România. Surse din cadrul Poliției Române au declarat pentru Newsweek România că ofițerii din cadrul Poliției Municipiului București au verificat compania Naguma Medical Supply și, în urma controlului, au decis să confiște aproximativ 400.000 de măști și să aplice o amendă maximă de 20.000 lei.

"În urma controlului s-a constatat diferențe între stocul scriptic și cel faptic. Măștile se află în custodia Poliției Capitalei și au fost predate Biroului care gestionează camerele de corpuri delicte", au arătat polițiștii.

Michael Topolinsky a confirmat informațiile obținute pe surse de Newsweek România.

Toate importurile de măști au fost inspectate pentru respectarea tuturor legilor și reglementărilor vamale în vigoare. Naguma Medical Supply SRL a achitat toate taxele vamale aferente, lucru confirmat și pe parcursul acțiunii de control. Însă numărătoarea inventarului a fost realizată greșit, astfel încât s-a concluzionat în mod eronat că sunt cu peste 397.000 de măști mai mult în transportul de aproape 30 milioane. Am solicitat reluarea numărătorii, însă am fost refuzați. Amenda a fost contestată și avem încredere că vom recupera măștile confiscate”, a decarat Topolinsky.

Contractul nu s-a semnat

Ministerul Sănătății a a achiziționat în regim de urgență prin „negociere directă” o cantitate de 115 milioane măști pentru a fi distribuite persoanelor și familiilor defavorizate. Contractul a fost atribuit compania Naguma Medical Supply, controlată de Michael Topolinsky prin două firme de tip off shore înregistrate în Cipru. Valoarea contractului a fost stabilită la 73,6 milioane lei, adică în jur de 16 milioane euro. Anunțul de atribuire al contractului a fost făcut public în data de 24 iunie 2020, dar contractul încă nu a fost semnat.

Surse din cadrul Ministerului Sănătății au declarat pentru Newsweek România că afaceristul Michael Topolinsky a fost așteptat în cursul acestei zile pentru a semna contractul, dar acesta nu s-a prezentat la minister. În replică, Michael Topolinsky a transmis că era pregătit semneze contractul în cursul acestei zile, dar nu s-a semnat pentru că documentul nu a fost mai întâi semnat de toți oficialii Ministerului Sănătății.

„Avem o comunicare bună cu ministerul și am anunțat că suntem pregătiți să semnăm contractul astăzi, dar ni s-a transmis că în acest moment contractul nu a primit încă toate semnăturile și sperăm că va fi gata în cursul zilei de luni”, a spus Michael Topolinsky.

Topolinsky nu are măștile pe stoc

Conform anunțului făcut de Ministerul Sănătății, întreaga cantitate de 115 milioane de măști pentru persoane și familiile defavorizate va fi livrată în termen de șapte zile de la data semnării contractului. Dar compania Naguma Medical Supply nu are în acest moment nici o mască facial de uz medical pe stoc. Adică măști chirurgicale.

„Naguma nu are în prezent în România nicio mască medicală cu 3 pliuri de tip II (măști chirurgicale - n.r.) pentru a fi livrată către Ministerul Sănătății iar orice afirmații făcute de politicieni sau alte persoane conform cărora avem un „stoc imens” sunt false”, se menționează într-un comunicat oficial al companiei.

Afaceristul Michael Topolinsky și-a asumat în oferta depusă la Ministerul Sănătății că în primele două zile de la semnarea contractului va livra o cantitate de 13,6 milioane măști chirurgicale. În zilele 3, 4, 5 și 6 va livra câte 5,6 milioane de măști iar în ultima zi, diferența de 79 milioane măști.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.