100 consilieri iau spor de până la 2.000 lei/lună la Agenția de Resurse Minerale. Agenția nu funcționează cum își dorește premierul care l-a demis pe șeful instituției, Sorin Gal.
De altfel, trei șefi de instituții au părăsit postul în această săptămână. Este vorba despre directorii de la Fisc, Vamă, și Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. Premierul Nicolae Ciucă le-ar fi reproșat că nu au avut rezultatele așteptate, în contextul creșterii deficitului bugetar.
Citește și: FOTO Comoara ascunsă din adâncurile Capitalei: Zăcământul s-ar putea folosi pentru încălzire
Premierul a lăsat să se înțeleagă că nu e mulțumit de reformele făcute de cei trei.
100 consilieri și experți iau spor și de 2.000 lei/lună
”Reformarea acestor instituţii trebuie accelerată, prin digitalizare, profesionalizarea angajaţilor şi eficientizarea procedurilor de lucru. Doar astfel vom putea valorifica în interes public rezultatele bune ale economiei şi vom răspunde nevoilor sociale. Prin continuarea programelor de investiţii masive, colectare corectă a veniturilor la buget şi exploatarea resurselor noastre naturale, România va intra într-o nouă etapă de modernizare, în beneficiul tuturor cetăţenilor săi”, a declarat premierul.
Citește și: EXCLUSIV Budăi dă 2.000.000€ subordonaților pentru „boli închipuite”. Pentru profesori nu are bani
Sporuri mari pentru consilieri
Deși, Agenția de Resurse Minerale nu funcționează în parametrii buni, angajații iau sporuri care pot ajunge și la 2.000 de lei pe lună, după cum reiese din documentul de mai jos. Directorul general are un salariu de 12.500 de lei și un spor de 1.600 de lei pentru condiții vătămătoare de muncă.
Newsweek a scris, în mod repetat, cât de imorale și ilegitime sunt aceste sporuri pentru condiții vătămătoare de muncă.
Citește și: Sporuri imorale de 27 miliarde lei pentru bugetari, „garantate” de Marius Budăi. Cum le-a păstrat
Sunt 78 de posturi de consilieri, experți, inspectori, plătiți cu 8.100 de lei și unde sporul este de 1.100 de lei. Pentru câțiva dintre ei, care sunt și „doctori”, sporul ajunge la un total de peste 2.000 de lei. În total, după cum reiese din document sunt 100 de consilieri, experți, referenți, inspectori.
Ce face Agenția de Resurse Minerale
„România este cunoscută ca o ţară cu un potenţial deosebit în domeniul resurselor minerale, în special țiței, gaze naturale, sare, aur, argint şi metale feroase și neferoase. Din punct de vedere istoric, industria extractivă din România s-a aflat deseori în avanposturile dezvoltării acestei industrii în Europa, oferind metode noi de identificare şi evaluare a resurselor minerale și petroliere, metode care s-au dovedit ulterior de o importanţă majoră în întreaga lume.
Totodată, cadrul legal stabilit de legislaţia minieră şi petrolieră din România, precum şi regimul fiscal din ţara noastră, s-au dovedit atractive pentru companiile româneşti şi străine active în sectorul de explorare şi exploatare a resurselor naturale. Acest interes s-a materializat în acordarea a numeroase licențe pentru desfăşurarea de activităţi miniere de explorare și exploatare, precum şi încheierea mai multor acorduri de concesiune petrolieră, în urma rundelor de licitaţie organizate de catre Agenţia Natională pentru Resurse Minerale”, potrivit propriei prezentări.
Atribuţii principale:
– Gestionează resursele de hidrocarburi (petrol şi gaze) şi resursele minerale, ca proprietate publică a statului, definite de Legea nr. 85/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi de Legea nr. 238/2004, cu modificările şi completările ulterioare;
– Organizează Fondul Geologic Naţional, constituie Fondul Naţional de Resurse/Rezerve, confirmă, verifică, înregistrează şi întocmeşte mişcarea resurselor/rezervelor;
– Are calitatea de Concedent, alături de alte autorităţi ale statului, negociază şi încheie în numele statului acorduri petroliere, licenţe de concesiune minieră şi permise de exploatare;
– Emite acte de reglementare, norme, instrucţiuni, ordine şi regulamente;
– Controlează respectarea de către titulari a prevederilor acordurilor petroliere şi ale licenţelor sau permiselor;
– Gestionează Sistemul naţional de transport prin conducte al ţiţeiului şi gazelor naturale şi reglementează activităţile de exploatare a acestuia prin acordurile de concesiune a sistemului, încheiate cu societăţile naţionale/comerciale nominalizate de Guvern;
– Anulează actele de concesiune/administrare.