FOTO Comoara ascunsă din adâncurile Capitalei: Zăcământul s-ar putea folosi pentru încălzire

DE Alin Crișan | Actualizat: 29.09.2022 - 22:10

Potrivit datelor Agenției Naționale de Resurse Minerale, pânza de apă termală se întinde pe o suprafaţă care începe de la Casa Presei Libere, trece prin Otopeni, Baloteşti şi ajunge la Snagov.

SHARE

Deși apa geotermală ar putea fi o alternativă mai ieftină pentru încălzirea locuințelor pe timp de iarnă, mai avem de aşteptat până o să folosim această resursă.

În București, de exemplu, doar Aeroportul Henri Coandă a primit licență de explorare din partea Agenției Naționale de Resurse Minerale. Asta înseamnă că în următorii ani, clădirile aerogării ar urma să fie încălzite cu apă fierbinte din subteran. Capitala are în adâncuri un zăcământ important, însă singurele investiții făcute în ultimii ani au fost în zona Balotești-Ilfov.

Citește și: Jaf la drumul mare: 40 de casete de beton, care protejau șoselele de alunecări de teren, dispărute

În cazul aeroportulului din Otopeni, programul de explorare a apei geotermale are o durată de trei ani.

După explorare, următorul pas este obținerea licenței și demararea programului de exploatare.

Citește și: VIDEO La ce preț poți cumpăra un tanc de la Armata Română. Rezistă la explozii nucleare

Practic, în acest moment, reprezentanții Aeroportului din Otopeni vor să vadă care este amploarea rezervei de apă geotermală și cum poate fi utilizată. Este nevoie de o astfel de analiză pentru a stabili care vor fi investițiile ulterioare. Pentru început, apa ar urma să fie folosită pentru încălzirea clădirilor din zona tehnică și, eventual, ca apă menajeră.

Potrivit datelor Agenției Naționale de Resurse Minerale, pânza de apă termală se întinde pe o suprafaţă care începe de la Casa Presei Libere, trece prin Otopeni, Baloteşti şi ajunge la Snagov. Este însă nevoie de noi săpături pentru a afla dimensiunile sale. Informațiile legate de debit, așezări exacte sau adâncimi sunt considerate secret de stat, însă izvoarele din această zonă au și calități terapeutice.

Citește și: Adjunct la un Oficiu Român, cu 9.000 lei salariu, s-a angajat la Primăria S5, pentru alți 6.500 lei

Singura investiţie majoră în folosirea apei termale a fost făcută în Baloteşti, unde fucționează cel mai mare complex de relaxare din Europa. Licențele de exploare sunt date de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, însă pentru zona de Nord a Bucureștiului nu au existat firme interesate să investească sau să cedeze terenul, potrivit stirileprotv.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.