Recent, Topolinski și-a transferat principalele afaceri din România pe numele unei noi firme din Londra, creând un conglomerat de tip holding. Firma care deține terenurile cu ruinele fostei fabrici de pompe Aversa de lângă Piața Obor, duce o luptă juridică inclusiv cu Nicușor Dan, începută pe vremea când actualul președinte era edilul Bucureștiului și a contestat PUZ-ul Sectorului 2.
Miza disputei juridice este de un miliard de euro, potrivit estimărilor companiei care-l dezvoltă.
Ruinele Aversa din Piața Obor, „mutate” de familia Topolinski în Londra. Cum „spală” 1.000.000.000€
La scara orașului, clădirea în stil britanic pare la doi pași de Turnul Londrei, edificiul simbol al metropolei. Acolo, pe 7 Bell Yard, unde funcționează biroul unor consultanți locali care înființează la foc automat firme pentru afaceriști din toată lumea, și-a stabilit noul sediu central și Michael Danny Topolinski, afaceristul canadian de 61 de ani, stabilit în România în urmă cu aproape două decenii.
Citește și: Unde îţi poţi lua apartament de 2 camere, cu 16.000 €, în Bucureşti. E chiar într-o zonă bună
De atunci, canadianul a acaparat prin tranzacții controversate și prin firme offshore (din Bahamas până-n Cipru) terenurile valoroase ale unor foste întreprinderi de stat: fabrica de pompe Aversa (Piața Obor), părți din fostele terenuri Vulcan (zona Trafic Greu), precum și fabrica de Textile Dacia (Bucureștii Noi).
FOTO TOPOLINSKI. Aflat în centrul fotografiei, înconjurat de cei trei copii ai săi, afaceristul canadian își spune Michael Topolinski al lll-lea, pe modelul unei dinastii monarhice. A devenit cunoscut la noi după ce a achiziționat fosta fabrică Aversa din Bucur Obor, în urmă cu mai bine de un deceniu, în 2013, dar a finalizat plata abia anul trecut, dar și pentru măștile de protecție livrate în pandemie.
Topolinski implicat în scandaluri de șantaj și achiziții de măști în pandemie
De numele său se leagă mai multe scandaluri, de la acuzații că ar fi șantajat directorii unui centru comercial la modul în care a livrat măști de protecție în pandemie printr-un contract mamut cu Ministerul Sănătății.
Pe 26 februarie 2024, Topolinski a mers în biroul din Londra într-un moment tensionat pentru afacerile sale. Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, contestase deja planul urbanistic zonal al sectorului 2, lovind indirect în cel mai important proiect imobiliar pe Topolinski care l-a început de la venirea lui în România, în urmă cu aproape două decenii. Lupta cu edilul general s-a dus și prin presă, unde Topolinski și-a promovat, contra cost, proiectul, publicând articole publicitare.
Citeşte şi: Scădere pe piața imobiliară. S-au construit mai puține locuințe. Care este motivul?
„InteRo se reorientează către proiecte din afara Bucureștiului, după ce primarul Nicușor Dan blochează proiectul SkyLight în valoare de 1 miliard de euro. În consecinţă, terenul de 10 hectare din mijlocul oraşului rămâne o zonă în ruină, ca după război, un adevărat pericol pentru trecători”. Așa suna articolul publicitar din Ziarul Financiar, publicat pe 24 aprilie 2024, la două luni după ce Topolinski înființase noua firmă din Londra.
Planul său era cu bătaie lungă. Cu doar o săptămână înainte, Topolinski își deschidea și o nouă firmă la București, pe structura noului vehicul financiar din capitala fostului imperiu britanic. „Intero Group of Companies” SRL, proaspăta firmă românească, cu sediul în pavilionul administrativ al Aversa era proiectată să-i preia toate afacerile din România, pe structura unui conglomerat de tip holding.
Spațiile verzi erau mărul discordiei în disputa cu primarul, spunea Topolinski anul trecut:
„Din informaţiile pe care le avem, susţinute şi de argumentele sale din trecut, Nicuşor Dan a decis să conteste toate sau majoritatea autorizaţiilor de construire emise în 2022 în Sectorul 2, întrucât consideră că spaţiile verzi proiectate sunt subdimensionate, comparativ cu suprafaţa construită din Bucureşti.Nu este însă şi cazul SkyLight Residence. Proiectul nostru a fost gândit pentru a îndeplini standardul de excelenţă BREEAM care certifică proiectele verzi şi include aproape 28.000 mp de spaţiu verde – echivalentul unui parc de dimensiuni medii, reprezentând mai mult de 35% din suprafaţa proiectului, faţă de procentul obligatoriu de 30%. Dezvoltarea va include un parc public de 7.000 mp, 5 parcuri private cu o suprafaţă totală de 9.000 mp şi 12.000 mp de zone verzi distribuite pe toată suprafaţa proiectului.”
Se bagă zgârie-nori la Piața Obor.
La București, distanța este la propriu la doi pași de Piața și Halele Obor. Peisajul arată acum ca după bombardamente, dar, în trecut, aici era platforma fabricii de pompe Aversa, mândria regimului comunist.
Pe terenurile sale, Topolinski și agenția de privatizare s-au judecat ani la rând, investitorul canadian fiind acuzat că nu și-a respectat obligațiile: uzina n-a mai funcționat, așa cum se angajase la preluare, și nici nu a păstrat minim 200 de locuri de muncă. Dar, în mod curios, a câștigat procesele cu statul, iar rezultatul e că fosta fabrică a rămas doar o amintire.
„Acolo în stânga era Aversa, iar, lângă, pe vremuri, era și Mecanica Fină. Industrii de vârf, amândouă. S-a ales praful de de ele”, ne spune un domn elegant din cartier, trecut de prima tinerețe, zâmbind că stăm de vorbă chiar lângă un panou care ne anunță că aici a fost celebrul bordel Crucea de Piatră.
„A dispărut și monumentul, la fel ca Aversa…”, mai zâmbește bărbatul
Doar clădirea administrativă și încă o bucată de schelet de clădire din fabrica de pompe mai erau în picioare acum două săptămâni când am am cercetat zona. Mormanele de moloz țineau umbră la intrare unui câine sur, ce se tot fâțâia pe lângă un camion din curtea fostei fabrici. Afișul de la intrare pus peste pânza verde care acoperea perimetrul nu bloca însă și zgomotul buldozerelor.
Conform autorizației de demolare, afișată chiar la intrare, lucrările sunt pentru „desființarea construcției existente nr. 123 din 13.03. 2024, eliberată de Primăria Sectorului 2. Continuarea și finalizarea lucrărilor autorizate prin Autorizația de Desființare nr. 137/31.05.2022, constând în desființarea construcțiilor existente pe teren și autorizarea lucrărilor de desființare executate în regim neautorizat în baza ordonanței de clasare din data de 10.02.2020.”
Demolările au deranjat familia Pogonaru, acționară în Veranda Mall, centrul comercial de lângă clădirea administrativă Aversa. Compania a contestat în instanță acțiunile firmei lui Topolinski, Skylight Residence SRL (fosta Aversa Manufacturing), cea care dezvoltă proiectul, ca parte a grupului InteRo, coagulat recent pe structura de tip holding din Londra. Pe cele aproape 10 hectare, achitate integral abia anul trecut, după ani la rând de procese, familia Topolinski intenționează să construiască peste 2000 de apartamente și spații comerciale.
Topolinski a dat deja startul proiectului, anul trecut, după ce a anunțat că a achitat și ultima tranșă de bani pentru Aversa, deși PUZ sector 2 nu are încă o soluție definitivă în instanță.
„InteRo Property Development, deținută de familia canadiană de investitori Topolinski, începe lucrările de construcție la proiectul său cu utilizare mixtă SkyLight Residence, în valoare de 1 miliard de euro, în zona Obor, rezultând, la finalizare, o suprafață totală construită de 486.000 mp și aproape 28.000 mp de zone verzi și parcuri noi în cartier.Faza 1 va livra 551 de apartamente în 7 clădiri. Întrucât lucrările de construcție vor fi accelerate până la sfârșitul acestui an, dezvoltatorul plănuiește să primească primii locatari în 2027”.
Macheta proiectului împrumută din caracteristicile unui colț de New York, ca un mănunchi de zgârie-nori, iar proiectul noii aglomerări urbane a stârnit comentarii critice pe Reddit:
„Să văd cum o să le convină când o să fie totul sugrumat acolo. Pentru chestia asta trebuia protestat. Cum naiba a dat primăria aprobare pt mizeria asta? Nu s-a ținut cont de nimic : studiu de trafic, spații verzi, regim înălțime. Mergea un parc pe suprafata aia 😢”.
„Cu puțin efort, poți sa treci dintr-un bloc în altul printr-un singur pas. Pui draq un lemn peste și ești direct în Bladerunner”
“Mai apropiate unu de celălalt nu le puteau face? că e cam mult spațiu între ele, cred că mai încăpea unu dacă se scremeau puțin”....
Acum trei luni, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al Sectorului 2 a reintrat practic temporar în vigoare, iar acest lucru l-a determinat pe Topolinski să pregătească terenul, la propriu și la figurat, pentru proiectul său din Obor. Dosarul va fi rejudecat după ce instanța a decis clasarea unei hotărâri anterioare pentru anularea lui.
Pe acest fond, Topolinski și-a concentrat firmele-cheie la Londra. Structura de tip holding a fost finalizată luna trecută, când nu mai puțin de 10 firme pe care familia Topolinski le controla prin intermediul unor mai vechi offshore-uri din Cipru au trecut peste noapte în proprietatea și administrarea firmei londoneze.
„În loc de spaţii verzi, parcuri, venituri la bugetul local, locuri de muncă, sau alte beneficii sociale, locuitorii au parte doar de pericole”, reclama anul trecut Topolinski în articolele de presă plătite. Însă toate cele 10 firme ale sale, pe care le controlează acum via Londra, abia depășesc 20 de angajați, ceea ce înseamnă în medie cam doi salariați pe companie.
Prima pe listă este chiar Skylight Residence SRL( fosta AVERSA Manufacturing), aflată în centrul proiectului de pe platforma fostei fabrici de pompe. Lista este închisă de InteRO Property Development, desemnată de familia Topolinski să construiască proiectul din Obor.
Skylight Residence nu a depus încă bilanțul contabil pe anul 2024 la Ministerul Finanțelor Publice. Nici Pajurei Residence 3, altă companie imobiliară denumită după un proiect de bază a familiei n-a depus bilanțul pe anul trecut.
Cele zece companii transferate pe vehiculul din Londra cumulau în 2024 datorii în valoare de aproape 250 de milioane de lei, adică aproximativ 50 de milioane de euro,.
La începutul acestui an, InteRo Property Development a finalizat un împrumut de 16 milioane de euro, prin intermediul unei emisiuni de obligațiuni:
“O parte din capitalul atras este alocat finalizării lucrărilor proiectului imobiliar Pajurei 3 Residence, în timp ce o altă parte va fi utilizată pentru refinanțarea unei alte investiții. Pajurei 3 Residence este primul proiect de lux dezvoltat de InteRo. Acesta a primit autorizația de construire în aprilie 2024, iar în prezent structura subterană este finalizată, în vreme ce structura supraterană va fi finalizată în luna iunie”, anunța conducerea companiei pe 12 februarie 2025.
Până acum, Michael Topolinski IV, fiul cel mare al afaceristului canadian a fost partener minoritar în proiect.
Fiul cel mare, potop de acuzații: trafic de droguri și conducere sub influența acestora
Pe numele său din buletin, Michael Daniel Topolinski, 33 de ani, a fost acuzat în 2020 de către DIICOT pentru mai multe infracțiuni: deținere, fără drept, de droguri de risc în vederea consumului propriu, conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive şi, respectiv, trafic de droguri de risc. Urmărirea lui penală a început în plină pandemie, pe 16 noiembrie 2020, când tatăl său obținea unor dintre cele mai importante contracte publice pentru furnizarea de măști de protecție către Ministerul Sănătății.
Un an mai târziu, pe 6 septembrie 2021, DIICOT a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru infracţiunile de deţinere ilegală de droguri de risc în vederea consumului propriu şi conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe. Pe 3 iulie 2023, Tribunalul București a aprobat confiscarea specială a 1,5 grame de cannabis de la Daniel Topolinski.
Fiul cel mic, prins conducând fără permis
Fratele său mai mic, Tyler Topolinski, 31 de ani, a avut și el probleme cu legea. A fost prins când conducea fără permis internațional un Audi A5 pe șos București Ploiești. A declarat nonșalant că nu știa că îi trebuie și permis internațional, considerând ca îi este suficient permisul cu care circula în Canada.
Cei doi figurează ca parteneri și șefi al unor divizii din grupul familiei.
Experții financiari cu care am discutat despre transferul companiilor - fanion ale lui Topolinski în Marea Britanie susțin că această operațiune îi aduce mai multe facilități fiscale în calitate de cetățean canadian, dar cel mai important aspect este că România nu mai are acord de schimb de informații automat cu Anglia, după Brexit, astfel că investitorul își poate ascunde mai ușor banii:
„Cu Cipru (n.n.-unde figurau până acum afacerile lui Topolinski) e acord automat de schimb de informații, fiind un stat UE. Cum Marea Britanie nu mai este în UE, acest schimb automat nu mai există”:
Michael Topolinski n-a răspuns la întrebările Newsweek până la publicarea acestui articol.