Piața jocurilor de noroc de 2.000.000.000 € supravegheată de un fost polițist agresiv, urmărit penal

DE Stelian Negrea | Actualizat: 04.04.2023 - 14:54
Tudor Simota și Odeta Nestor - Foto: gsp.ro
Tudor Simota - Foto: gsp.ro

Tudor Simota, 55 de ani, conduce Direcția de control din cadrul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, instituția publică înființată acum zece ani ca să supravegheze piața jocurilor de noroc în care mizele financiare sunt enorme. Piața atinge anual 2 miliarde de euro.

SHARE

Simota este un vechi colaborator al primei șefe ONJN, Odeta Nestor, o fostă contabilă implicată în numeroase controverse din piața jocurilor de noroc. 

Nestor a plecat din instituție de cinci ani, dar a trecut în barca celor care câștigă bani de pe urma jocurilor de noroc. Oferă consultanță companiilor de profil.

Simota a rămas însă în instituție, iar în timpul liber pleacă în vacanțe cu fosta lui șefă, în timp ce monitorizează companiile care primesc consultanță de la partenera lui de călătorii. 

Destinațiile favorite ale celor doi sunt Dubai, Londra, Capri și Positano în Italia, insula Mykonos din Grecia sau Miami din SUA unde studiază cei doi copii ai Odetei Nestor dintr-o căsătorie anterioară. 

În ultimii ani, Simota a colecționat mai multe dosare și a fost actor în mai multe controverse.

Citește și: Judecătoarea începătoare care a speriat Europa i-a iertat pe frații Micula de 1,4 miliarde lei

Urmărit penal pentru purtare abuzivă

Recent, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 au început urmărirea penală împotriva lui Tudor Simota (foto jos) pentru infracțiunea de purtare abuzivă în formă continuată. 

Acesta este acuzat de o colegă din ONJN că a înjurat-o, umilit-o și amenințat-o. 

Este membră a unei comisii de disciplină în care a fost audiat Tudor Simota.

“Subsemnata C.F., sunt membru titular al Comisiei de disciplină, iar în cadrul ședinței din data de 27.08.2021, a fost invitat la audiere numitul Simota Tudor. Ulterior acestei ședințe, numitul Simota Tudor, fiind nemulțumit de faptul că pe numele lui au fost înregistrate mai multe sesizări, acesta a venit în repetate rânduri în biroul în care îmi desfășor activitatea cu scopul de a mă denigra, umili, speria, amenința și de a mă constrânge să mă retrag din Comisia de disciplină, având permanent un comportament agresiv verbal la adresa mea. 

Ah, doamna C., te întâlnești cu organizatorii?

Astfel, în data de 01.09.2021 în timp ce mă aflam în holul ONJN (…) în fața registraturii (…) a venit numitul Simota Tudor și a început să țipe la mine (…) adresându-mi următoarele: Ah, doamna C., te întâlnești cu organizatorii? Ai zis în ședință că nu te întâlnești cu agenții. O să vezi tu ce urmează. Menționez că la registratură se afla colega noastră (…) martora R.V.M.

La scurt timp, respectiv la data de 07.09.2021, numitul Simota Tudor a revenit la biroul unde îmi desfășor activitatea, ocazie cu care mi-a adresat următoarele: am auzit de la colegi că vrei să-mi faci plângere pentru hărțuire. Vezi să nu fie pentru hărțuire sexuală pentru că îmi scade cota. În această încăpere menționez că se aflau prezente colegele mele, marftore la cele întâmplate, M.M., M.P., E.D., A.T..”

„Maimuță incompetentă”

Hărțuirea lui Simota a continuat fără întrerupere chiar dacă colega sa de la ONJN s-a îmbolnăvit de covid-19: 

“ Ulterior în cursul lunii octombrie 2021, am fost testată pentru covid 19, iar la data de 01.11.2021, atunci când am revenit la locul de muncă, numitul Simota Tudor a venit la biroul unde îmi desfășor activitatea fără să poarte mască de protecție. Având în vedere contextul epidemiologic l-am rugat pe acesta să-și pună mască, ocazie cu care numitul Simota Tudor a început din nou să-mi adreseze cuvinte jignitoare: maimuță incompetentă, lipsită de educație, fără 7 ani de acasă. În aceeași împrejurare m-a amenințat adresându-mi următoarele: te aștept eu la Comisia de disciplină, iar la final mi-a spus următoarele: Păcat că ai scăpat (referitor la covid 19) pentru că faci umbră pământului degeaba.

La cele relatate martore sunt colegele mele, respective A.T., A.M.B, D.E. 

În data de 07.06.2022, în timpul ședinței Comisiei de Disciplină, din care numitul Simota Tudor nu făcea parte, a pătruns în biroul numitei A.M.B. și a aruncat pe masă o sesizare către Comisia de disciplină depusă împotriva mea, astfel încât să mă înlăture în mod netemeinic din Comisia de disciplină. Ulterior, după încheierea ședinței mă aflam pe holul de la etajul 1 al instituției împreună cu colegele mele S.M. și T.A., ocazie cu care numitul Simota Tudor m-a observat și mi-a adresat următoarele expresii jignitoare, dar și amenințări: ești incompetentă, abuzivă și o să-ți arăt eu. 

„O să vezi tu”

A doua zi în data de 08.06.2022, în timp ce vorbeam cu colega mea H.D., numitul Simota Tudor, a trecut prin biroul în care îmi desfășor activitatea și s-a adresat către mine cu următoarele: după ce că ești incompetentă, mai ești și proastă. O să vezi tu. 

Menționeză că numitul Simota Tudor are un comportament abuziv față de mulți colegi din ONJN, în mod repetat le adresează cuvinte jignitoare, țipă și este agresiv verbal și fizic, fiind înregistrate la Comisia de disciplină numeroase sesizări ca abateri disciplinare pe numele său, dar și pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 București, în cursul anului 2022.“

Simota a refuzat să răspundă unui set de peste 20 de întrebări și situații factuale ale Newsweek România pretextând că este supus unor controale ale corpului de control, atât al premierului, cât și al ministrului finanțelor publice, instituție în subordinea căreia se află ONJN. 

Nu pot răspunde în acest moment

“Referitor la întrebările dumneavoastră, vă aduc la cunoștință că nu pot răspunde în acest moment la ele deoarece activitatea mea la ONJN (inclusiv aspectele la care doriți răspuns) este verificată de Corpul de control al Ministerului Finanțelor și de  Corpul de control al Prim-ministrului.

De asemenea, conform celor spuse în instituție de fostul meu adjunct (ofițer activ de combatere a crimei organizate), dar și scrise de unii ,,jurnaliști”  există mai multe plângeri penale împotriva mea, plângeri care au fost și probabil încă sunt verificate.

Consider că rolul presei serioase este să atragă atenția, să sesizeze autoritățile publice cu privire la diverse aspecte de disfuncționalitate legală. Ori, în această situație există controale complexe efectuate de mai multe entități.

De aceea, vă sugerez să așteptăm concluziile legale finale. În situația în care, după încheierea controalelor vor mai fi aspecte de clarificat, (de natură legală și nu tabloidă),  vă voi răspunde la eventualele solicitări în legătură cu activitatea mea profesională.“

Refuză să predea mașina de serviciu

Pentru că avea suspiciuni că Simota folosea autoturismul de serviciu în interes personal, conducerea ONJN i-a cerut în 2021 să predea mașina. Nu numai că nu a predat-o, dar se plimbă și acum cu aceasta. 

ONJN a formulat plângere pentru abuz în serviciu împotriva lui Simota la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3:

“Prin corespondența electronică din data de 03.06.2022 înaintată de către domnul I.I. din cadrul Serviciului (...) se comunică un centralizator alimentări carburanți OMV Petrom în luna mai 2022 din care rezultă la ante-penultima situație că, autoturismul înmatriculat cu nr. B 700 NJN a alimentat carburant la data de 24.05.2022 în localitatea Târgoviște, iar din verificările efectuate la nivelul serviciului, rezultă că, autoturismul menționat nu a deținut niciun ordin de serviciu pentru efectuarea unei deplasări în interesul serviciului și pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu în afara localității București. 

La data de 31.05.2022 prin dispoziția președintelui ONJN raportat la Convenția nr. 22/06.12.2016 care stipulează la punctul 12: Prin această convenție dl. Tudor Simota are dreptul să folosească autovehiculul care face obiectul prezentului act și se obligă să-l predea deîndată ONJN la simpla cerere a reprezentantului acesteia, respectiv a Președintelui ONJN a fost emis ordinul nr. 82/31.05.2022 pentru aprobarea Comisiei de predare-primire bunuri, fiind menționat la art. 1 alin. 1 următoarele:

Începând cu data de 02.06.2022 se aprobă constituirea Comisiei de predare-primire a autoturismului B700 NJN și carduri de carburant, precum și a încăperii în care în prezent își desfășoară activitatea domnul Tudor Simota – director general al Direcției Generale de Supraveghere și Control din cadrul ONJN, fără a fi mutate mijloacele fixe sau obiectele de inventar din încăperea menționată.

În data de 06.06.2022 a fost încheiat un Proces verbal de către membrii comisiei constituite potrivit Ordinului Președintelui ONJN nr. 82/31.05.2022, din care rezultă refuzul dl. Tudor Simota de a executa Ordinul Președintelui, având o atitudine de respingere totală a autorității instituționale.“

Controale fără să aibă dreptul

Pe 18 noiembrie  2022, unul dintre cele mai mari cazinouri din București, Grand Casino din hotelul Marriot a fost vizitat de Tudor Simota. 

Nu era în vreo misiune oficială, pentru că nu are voie să întreprindă controale conform fișei postului, ci mai degrabă ca persoană particulară. 

Conform imaginilor de pe camerele de supraveghere intrate în posesia Newsweek România, Simota trece seara în jurul orei 20.20 prin porțile de acces ale cazinoului, angajata de la front desk încercând în zadar să-l oprească pentru a-l determina să se supună acelorași reguli ca oricare alt client. 

Devenit rapid irascibil după câteva plimbări fără sens printre mesele de joc ale cazinoului, Simota începe să țipe la angajații cazinoului cum de nu îl recunosc și că se află acolo în control. 

Întâmpinând o ripostă politicoasă din partea angajaților cazinoului, Simota simulează o conversație cu un angajat de la ONJN pe care l-ar chema în control, probabil pentru a pune presiune pe aceștia. 

Ulterior, după ce conducerea ONJN a demarat un control în urma controlului nelegal întreprins de Simota la cazinoul din Marriot, a reieșit faptul că la acest cazino tocmai ce fusese încheiat un act de control din partea inspectorilor ONJN cu două săptămâni înainte. 

Stilul de viață al unui funcționar

Declarația de avere a lui Tudor Simota este aproape identică de mai bine de zece ani de când a depus-o prima dată pe pagina de Internet a Agenției Naționale de Integritate. 

Din 2012, de când a ajuns în București, are în declarația de avere o sumă cash de 175.000 Euro.

Suma nu a suferit modificări majore de-a lungul multiplelor declarații de avere depuse de acesta de-a lungul anilor. 

Cu o singură excepție: în declarația sa de avere din 2022, suma cash s-a transformat în „economii personale deținute numerar” ajungând la 235.480 Euro pe care-i ține la domiciliu.

Domiciliul acestuia este situat la parterul unui bloc cochet de trei etaje dintr-o zonă nou construită de la periferia Bucureștiului. 

A închiriat un apartament de 250 metri pătrați

Aici, Simota a închiriat un apartament de 250 metri pătrați de la Alexandru Vlad, ginerele lui Dan Șucu, acționarul majoritar al lanțului autohton de mobilă, Mobexpert. 

Ultima declarație de avere l-a prins pe Simota fără mașini personale, case sau apartamente. Cu un singur teren de 1000 metri pătrați în Arad. Și cu un salariu anual de 105.525 lei (echilalentul unui salariu net lunar de 1800 Euro). 

Conform prețurilor zonei de pe site-urile imobiliare, salariul lui Simota i-ar acoperi cu greu chiria pe care trebuie să i-o plătească ginerelui lui Dan Șucu. Însă, stilul de viață al lui Simota este mult mai flamboaiant, acesta fiind văzut la locul de muncă în mod constant cu haine de firmă extrem de scumpe de ordinul miilor de euro. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te