„Revoluționarul” Petre Roman: 1750 € pensie și vilă lângă București. Ia bani și de la Dan Voiculescu

DE Stelian Negrea | Actualizat: 22.12.2023 - 19:27
Petre Roman - Foto: Profimedia Images

Una dintre figurile centrale ale revoluției din 89, Petre Roman a scăpat ca prin urechile acului de o inculpare pentru infracțiuni contra umanității. A fost pus sub acuzare în dosarul mineriadei. A părăsit vilele nomenclaturii comuniste din Primăverii preferând una în Voluntari.

SHARE

Numele lui Petre Roman, 77 de ani, nu apare alături de cele ale lui Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus, în dosarul Revoluției. 

În schimb, pentru aceleași acuzații de infracțiuni contra umanității, care nu se prescriu, numele său apare în dosarul Mineriadei, alături de mulți apropiați ai regimului lui Ion Iliescu.

Citește și: Iliescu, 4200 € pensie și 325.000 € venituri. Stă într-o vilă de 180 mp în centrul Bucureștiului

Grosul veniturilor oficiale ale lui Roman vine de la o instituție de stat denumită pompos Institutul Revoluției Române din 1989, dar și dintr-o serie de mărunte prestări de servicii. 

Citește și: Voican Voiculescu a luat 220.000 € ca „revoluționar”. E judecat pentru infracțiuni contra umanității

Inclusiv unele în favoarea unor televiziuni ale lui Dan Voiculescu, “valutistul” lui Nicolae Ceaușescu. 

Citește și: VIDEO Cum arăta Iliescu, în 1970, construind comunismul la Porțile de Fier. Ia pensie de 18.000 lei

Revoluția e și meseria lui

Conform unor documente financiare consultate de Newsweek România, fostul premier al României a obținut venituri totale de 909.116 lei (aproximativ 202.000 Euro) în perioada ianuarie 2011-octombrie 2023. 

Mai bine de o treime din veniturile lui Petre Roman, din perioada analizată, vin dintr-o sinecură caldă, cea de la Institutul Revoluției Române din 1989 al cărei director general a fost. 

Roman a încasat 351.105 lei de la această instituție finanțată de la bugetul de stat într-o perioadă scurtă de timp, de un an și patru luni: septembrie 2021-ianuarie 2023.

Au fost și cele mai generoase venituri lunare ale acestuia cu o medie de 20.000 lei li un maxim de 21.632 lei în iunie 2022. 

Pensie cu care poți să umpli două coșuri minime de consum

Petre Roman este, de aproape doi ani pensionar încasând în total 174.147 lei. 

Iar valoarea acesteia pentru fiecare lună din acest an a fost de 8611 (circa 1750 Euro).

Cu această pensie, fostul premier și-ar putea umple două coșuri de consum care se ridică, pentru o singură persoană, la 3807 lei în septembrie 2023 conform unui studiu al Fundației Friedrich Ebert România.

Angajat al Institutului Bancar Român. Deputat

Cea de-a treia sursă de venit pentru Petre Roman a fost Institutul Bancar Român de unde a încasat 102.168 lei din 2011 până în prezent. 

Conform propriei pagini de internet, avcest institut a fost fondat în 1991, având ca principal obiectiv perfecţionarea profesională, pregătirea şi specializarea personalului din sectorul financiar-bancar, în conformitate cu strategia stabilită de către membrii săi fondatori, Banca Naţională a României (BNR) în cooperare cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

Roman a fost deputat liberal, poziție din care a încasat în total 201.135 lei și profesor la Politehnică de unde a luat 56.343 lei.

Plătit de Dan Voiculescu, “valutistul” lui Ceaușescu

Singurele surse de venituri ale lui Petre Roman care nu au legătură cu statul au avut legătură cu imperiul media al lui Dan Voiculescu, fostul lucrător al Securității lui Ceaușescu însărcinat cu vânzarea de mărfuri în străinătate de unde aducea valuta pentru regimul comunist. 

Roman a luat de la Antena Group și de la un SRL care avea emisiuni la posturile lui Voiculescu 5603 lei în 2019.

Vilă în Voluntari

Pe numele lui Roman sunt înregistrate trei automobile: o Honda CR-V, un Renault Megane și un Land Rover. 

După despărțirea de fosta soție, Mioara Roman, fostul premieru a lăsat în urmă vilele din cartierul Primăverii, preferat de nomenclatura comunistă. 

Acum el este proprietarul unei vile de 161 de metri pătrați construită pe strada Emil Racoviță în noul dormitor de lux al Bucureștiului: Voluntari, Ilfov. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te