Bucureștiul produce un munte de gunoi de 1,2 miliarde de lei anual. Cine se îmbogățește din pubele

DE Petru Zoltan | Actualizat: 15.05.2021 - 23:20
SACI  Gunoaie din București lăsate 
pe domeniul public - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea
SACI Gunoaie din București lăsate 
pe domeniul public - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

Cele mai multe contracte de salubritate între companii și sectoare au fost încheiate la finalul anilor ‘90 de către Primăria Generală, care apoi le-a cedat sectoarelor. Potul este enorm: în jur de 200 de milioane lei anual pentru fiecare sector, deci 1,2 miliarde lei în total.

SHARE

Cele mai multe contracte de salubritate între companii și sectoare au fost încheiate la finalul anilor ‘90 de către Primăria Generală, care, apoi, le-a cedat sectoarelor. Potul este enorm: în jur de 200 de milioane de lei anual pentru fiecare sector, deci 1,2 miliarde de lei pentru tot orașul. În ultimii 20 de ani, s-au plătit 24 de miliarde de lei, în jur de cinci miliarde de euro pentru acest serviciu.

Dar nu e „rocket science“ la mijloc, ceea ce face ca acești bani să fie foarte greu de urmărit. Din multiple motive: slăbiciunea statului a făcut ca traseul gunoiului să fie, practic, necunoscut, la fel ca și destinația. 

De altfel, nu e foarte clar nici cât gunoi se produce, nici cât se colectează: Primăria Generală oferă date care se bat cap în cap cu cele ale Agenției de Protecția Mediului și ambele seturi de informații sunt, oricum, sub cifrele oferite de Eurostat. 

Sau, altfel spus, pe parcursul gunoiul, din coșul de acasă până la groapă și/sau reciclare, sunt prea multe găuri negre, unde cantitățile de deșeuri se pierd.

Așa au apărut multele terenuri virane care sunt adevărate mini-gropi de gunoi prin care roiesc oameni ai străzii, animale abandonate, șobolani.

Dar așa s-au făcut și marile averi, tocmai din lipsa oricărei monitorizări a fenomenului, în ciuda multor instituții care se fac că lucrează. De multe ori, corupția a mers mână în mână cu operatorii din salubritate, la vedere.

Acum, Uniunea Europeană somează Bucureștiul să colecteze selectiv. O cerere ridicolă, dacă o raportăm la sistemul de colectare a gunoiului din București, înțepenit în ruginitele tobogane la comun din blocuri. Dar vor urma sancțiunile dacă Bucureștiul nu se conformează.

Nicușor Dan are, acum, totul de câștigat. Sau de pierdut, dacă nu reușește să se înțeleagă cu primarii de sector pentru a curăța Capitala. Din păcate, premisele nu sunt fericite, după cum veți afla din dosarul care urmează. 

 

Citește dosarul integral Mogulii gunoaielor Capitalei

 

Un sfert de veac de salubritate la Sectorul 1

Armele lui Armand în războiul cu Romprest

Supercom și-a câștigat exclusivitatea în instanță

Prigoana gunoiului din Sectorul 3

După 20 de ani, ROSAL a înlocuit REBU în Sectorul 4

Sectorul 5, catastrofă ecologică. Garantată Vanghelie & Florea

Ciucu de la 6 se bate pe gunoi cu Nicușor Dan

Groapa-fantomă a Eco Sud din Ilfov

Cum dispar gropile de gunoi din jurul Bucureștiului

Dosarele X: mai mult gunoi strâns decât produs în București

_________________

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te