Marian Mina, fostul șef al CJ Giurgiu, absolvent de Sport, vrea să revină la Drumuri și Poduri

DE Petru Zoltan | 27.11.2020 - 14:27
Bădălău și Mina/FOTO: facebook.com

Finul baronului Niculae Bădălău, Marian Mina, a pierdut alegerile locale după ce a primit cadou organizația PSD Giurgiu de la nașul său. Acum vrea să ajungă deputat PSD de Giurgiu, deși a solicitat CNAIR să îl reîncadreze la vechiul loc de muncă: șef la DRDP București.

SHARE

Marian Mina a fost directorul Regionalei de Drumuri și Poduri București în perioada septembrie 2013 – iunie 2016, dar s-a suspendat din funcție pentru a conduce Consiliul Județean Giurgiu.

Cariera lui Mina se învârte în jurul Agențiilor de Colectare și Încasare a taxelor de drum percepute mașinilor care tranzitează România, instituție aflată în subordinea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). O analiză efectuată recent în CNAIR arată că, la nivel național, Agenția avea pierderi colosale: 27 milioane euro anual, bani plătiți de transportatori la punctele de trece a frontierei de stat.

8.000 euro pe tură la Giurgiu. Fără chitanță

Marian Mina, actualul lider al PSD Giurgiu, a fost încadrat în câmpul muncii pe funcția de casier la Agenția de Colectare și Încasare Giurgiu, din cadrul Companiei Națională de Autostrăzi și Drumuri, actuala companie de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Se întâmpla în anul 2000. Practic, Mina încasa taxele de drum plătite de TIR-uri și camioane care intrau în țară prin punctul de trecere a frontiereri Giurgiu. Șase ani mai târziu, s-a transferat pe aceeași funcție de colector la punctul de trecere a frontier Nădlac, din subordinea Direcției Regionale Drumuri și Poduri Timișoara.

În februarie 2009 a fost numit în funcția de șef al Agenției de Colectare și Încasare Giurgiu, din cadrul Regionale de Drumuri București, dar a rezistat numai șase luni pe funcție. Motivul: opt casieri din subordinea sa au fost acuzați de anchetatori că își însușeau ilegal taxa de pod de la Giurgiu. Conform unui comunicat al Poliției, cei opt casieri încasau taxele aferente statului fără a elibera chitanțe sau bonuri. În data de 19 mai 2009, casierii au încasat ilegal aproxtimativ 8.000 de euro, bani confiscați de autorități. La vremea respectivă, Marian Mina le-a luat apărarea angajaților săi acuzați de corupție: „Acei angajaţi nu au fost găsiţi cu bani asupra lor. Acele sume sunt conform documentelor înregistrate!” Mai mult, Marian Mina chiar s-a asigurat că cei opt arestați vor avea parte de o apărare bună și le-a angajat inclusiv avocat.

Master în „drept comunitar și Brigada Anti-drog”

În urma scandalului de corupție de la Giurgiu, Marian Mina a fost retrogradat pe funcția de șef de tură. Tot la Giurgiu. Însă a revenit pe funcția de șef al Agenției în august 2012, pentru încă un an. Ulterior, a fost director al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri București. În iunie 2016, s-a suspendat din funcția de director regional pentru a prelua șefia Consiliului Județean Giurgiu.

În timp ce colecta banii din vama Nădlac, adică în 2008, Marian Mina s-a înscris și la un master pe măsura funcției: „Drept comunitar și Brigada Anti-drog”, după cum susține în CV-ul său postat pe site-ul Consiliului Județean Giurgiu. Dar, culmea, numele facultății este ținut la secret. Anterior, Marian Mina a absolvit Academia Națională de Educație Fizică și Sport, secția Fotbal, în anul 1999.

Nuntă mare: 450 de invitați de la toate partidele

În 2013, Marian Mina nu avea nici o proprietate sau alte bunuri de valoare. Doar un credit de 8.000 de euro și un salariu anual de 54.198 lei. Cel puțin așa rezultă din declarația de avere depusă în 2014 pentru anul 2013. Ulterior, conform declarației de avere depuse în 2015, el își cumpără un apartament de 118 mp în Giurgiu, dar nu se știe cu ce bani. Nu a menționat nici un credit, împrumuturi sau alte surse de venit. Doar veniturile salariale.

Dar în anul 2015 a făcut nuntă mare cu 450 de invitați de seamă. Naș i-a fost chiar Niculae Bădălău, pe atunci liderul PSD Giurgiu. Printre invitați îi regăsim pe directorul CNAIR de atunci, Narcis Neaga, directorul adjunct Ionuț Mașala, șefi de poliție și deconcetrate, dar și senatori, deputați și primari de la toate partidele. În urma petrecerii, cei doi miri au încasat 111.250 lei. În urma unei succesiuni din 2016, Marian Mina a mai obținut o casă de locuit de 314 mp.

După doi ani de la nuntă, o găsim pe Mihaela Ștefania Mina, soția lui Marian Mina și fina lui Niculae Bădălău, angajată la Direcția Generală de Asistență și Protecția Copilului Giurgiu. De acolo a ajuns consilieră la Senatul României, la cabinetul unui parlamentar. Apoi, consilier la Ministerul Economiei.

Patru puști de vânătoare

Pe lângă drumurile rupte și peticite, Marian Mina și-a descoperit o nouă pasiune: vânătoarea. În 2019 și-a cumpărat patru puști: o pușcă din gama de lux Expres Blaser BB97 Luxus, o armă lungă cu alice Blaster, o pușcă de vânătoare cu glonț Blaster, dar și o pușcă cu glonț Hambrusch. Pentru toate cele patru puști, a plătit puțin peste 38.000 lei. Puștile apar în declarația de avere depusă în august 2020, însă nu mai sunt menționate veniturile realizate de soția sa.

Mihaela Ștefania Mina a depus în iunie 2020 o declarație de avere fără să include bunurile dobândite de soțul ei. Newsweek România a încercat să obțină un punct de vedere de la Marian Mina, dar acesta nu a răspuns.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te