Legătura dintre reciclatori, clanuri țigănești, un milionar și un patron de presă

DE Petru Zoltan | Actualizat: 16.03.2021 - 23:23
RECICLARE Procesul care are loc aici nu este reciclarea gunoiului, ci o adevărată alchimie: PET-urile sunt transformate în bani, mulți bani - Foto: INQUAM PHOTOS/ Virgil Simonescu
RECICLARE Procesul care are loc aici nu este reciclarea gunoiului, ci o adevărată alchimie: PET-urile sunt transformate în bani, mulți bani - Foto: INQUAM PHOTOS/ Virgil Simonescu

Este o afacere tentantă dacă ești obișnuit cu tenebrele corupției. Foarte tentantă. Iar micile companii de colectare și reciclare apar și dispar cu sutele în branșa asta. De fapt, în spatele acestor firme nu stau doar personaje foarte bine conectate, ci și sprijin mediatic.

SHARE

Orice ambalaj – fie că e sticlă, plastic, aluminiu, carton – pe care-l aruncați la gunoi generează profit unor intermediari despre care nici nu știați că există. Ei sunt „oteriștii“. Adică OTR (organizație de transfer de responsabilitate). Ce fac „oteriștii“?

Se asigură că marile companii care produc bunuri de larg consum reciclează o mare parte din ambalajele acelor bunuri (o obligație legală a producătorilor de astfel de deșeuri, de altfel). Cum fac „oteriștii“ asta?

Pun producătorii de deșeuri în contact cu reciclatorii: primii produc viitorul gunoi, cei din urmă ar trebui să colecteze și recicleze deșeurile iar intermediarii să ungă relația.

Uneori, însă, colectarea este fictivă. Pe scară largă, sute de mii de tone, potrivit documentelor măsluite. Evident, reciclarea unor deșeuri necolectate nu poate fi decât tot fictivă. În hârtii însă, totul e în regulă.

Cu știința unora dintre „oteriști“, care încasează bani reali de la companiile care scot produse ambalate pe piață. Bani care se duc și la colectorii și reciclatorii care falsifică documente. 

Este o afacere tentantă dacă ești obișnuit cu tenebrele corupției. Foarte tentantă. Iar micile companii de colectare și reciclare apar și dispar cu sutele în branșa asta.

Inclusiv din cauza nerespectării regulilor, comportamente de afaceri despre care instituțiile de control ale statului știu. Și, uneori, mai și fac ceva în legătură cu asta. Alteori însă, tocmai aceste instituții sunt complice la un jaf despre care nu se vorbește, dar din care se încasează.

Și poate tocmai din acest motiv există și companii OTR, însă, care, deși apar peste noapte, se impun foarte repede pe piață și ajung la cifre impresionante de afaceri. Aparent, fără nicio explicație logică. Numai aparent.

De fapt, în spatele acestor firme nu stau doar personaje foarte bine conectate, ci și un sprijin mediatic consistent furnizat de patroni de presă cu tarife mari și dosare groase la Parchet. 

 

Citește și celelalte dezvăluiri din dosarul "Mafia PET-urilor":

Cum s-a reciclat Remus Truică: din inculpat, în afacerist din umbră

Gunoiul fictiv produce bani foarte reali

Brezuică, la fel de breaz ca Truică, dar la stat

Cîțu nu a negat că unele facturi erau false

Afacerea lui Truică, promovată de colegul de dosar penal

_________________________________

În urma publicării articolului, Reciclad'Or a trimis un drept la replică. Integral, dreptul la replică poate fi citit mai jos.

Newsweek România face precizarea că punctul de vedere al Reciclad'Or, primit anterior publicării articolulului via e-mail, a fost publicat în articol fără nici un fel de distorsiune sau modificare "radicală", așa cum se acuză în dreptul la replică. În situația în care Reciclad'Or se va adresa instanței, Newsweek România va proba cu ușurință acest lucru.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te