Gunoiul fictiv produce bani foarte reali

DE Petru Zoltan | Actualizat: 20.11.2020 - 08:58
Leo de la Strehaia - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

Numele companiei controlate de Remus Truică se găsește deja în mai multe dosare penale.

SHARE

Primele semne că activitatea Reciclad’OR SA nu era lipsită de suspiciuni au apărut chiar în anul înființării firmei, 2017.

Atunci, Ion Stelică Mihai, cunoscut publicului larg ca „Leo de la Strehaia“, a anunțat că a depus un denunț la Direcția Națională Anticorupție împotriva unor romi din Strehaia, dar și a Dianei Cîțu, concubina lui Remus Truică. 

Prima plângere la DNA, în 2017

În fața sediului DNA, Ion Stelică Mihai a explicat presei cum funcționează mafia deșeurilor: „Are o firmă de... ca și cum achiziționează deșeuri de sticlă spartă, PET-uri... de la persoane fizice. (...) Ei întocmesc niște borderouri, le semnează în fals și le prezintă la Ministerul Mediului.
(...) Este o persoană publică, iubita domnului Truică, care colaborează cu țiganii.

Facturile de la ei sunt prezentate la Ministerul Mediului (...) fără să se ducă nicio marfă“. Direcția Națională Anticorupție a transmis că pe rolul parchetului anticorupție nu se află înregistrat niciun dosar din care să rezulte că „Leo de la Strehaia“ ar fi depus vreun denunț împotriva Dianei Cîțu sau a lui Remus Truică.

Mai multe firme de
colectare de gunoaie
cercetate de procurori
pentru facturarea
fictivă de deșeuri au
livrat către Reciclad'OR.
Cel puțin în acte

„Persoanele menționate de dvs. în solicitare nu au calitatea de suspect sau inculpat în vreun dosar penal aflat pe rolul DNA, raportat la împrejurările descrise“, a transmis oficial DNA. 

Contactat, „Leo de la Strehaia“ a confirmat încă o dată pentru Newsweek România că a făcut denunțul la DNA. 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinți: Reciclad’OR SA, facturi pe colectări simulate

Dar un alt denunț la DNA avea să ducă direct la Reciclad’OR SA. În 2019, Florin Istrate Mihai a făcut un denunț la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinți în care a reclamat că Gheorghe Mihai, zis „Dodul“, și Ioan Stănescu, zis „Nini“, ar fi pus bazele a două organizații criminale în Strehaia specializate în înșelăciune și evaziune fiscală în domeniul gestionării deșeurilor de ambalaje. 

Paguba adusă statului a fost estimată de procurori la 26 de milioane lei, adică în jur de 5,3 milioane euro. 

Cele două organizații criminale controlau mai multe firme, printre care PlasT Marcom Recycling, Cartomet Recycling SRL, Alissa Recycling și Întreprinderea Individuală Găman G. Nadia. 

Citește și celelalte dezvăluiri din dosarul Mafia Peturilor

 

Mafia PET-urilor

Cum s-a reciclat Remus Truică: din inculpat, în afacerist din umbră

Brezuică, la fel de breaz ca Truică, dar la stat

Cîțu nu a negat că unele facturi erau false

Afacerea lui Truică, promovată de colegul de dosar penal

_________________________________

„Aceste societăți comerciale au încheiat contracte comerciale cu O.T.R. Reciclad’OR S.A. pentru a colecta și preda în vedere reciclării deșeuri de ambalaje pentru îndeplinirea de către primii a obiectivelor anuale de colectare/valorificare/reciclare contra unor sume de bani negociate prin contract.

După încheierea contractelor, reprezentanții de drept și de fapt ai societăților comerciale menționate mai sus au simulat colectarea de deșeuri din ambalaje de la persoane fizice prin întocmirea unor adeverințe de primire și plată false“, se menționează în Ordonanța de dispunere a controlului judiciar din dosarul nr. 658/P/2019 al procurorilor de la Mehedinți. 

Dosarul a fost declinat către DIICOT. 

Cercetările sunt în curs și nu se știe deocamdată dacă Reciclad’OR SA știa că firmele cu care lucrează doar simulează colectarea de deșeuri sau nu. 

Cert este însă că Reciclad’OR SA, în calitate de intermediar între producătorii de ambalaje și colectorii de deșeuri, nu livra, de fapt, serviciul promis.

Două milioane de sticle de la cinci persoane din „gospodării proprii“

Conform documentelor firmelor de colectare pomenite mai sus, Fluturica Mihai (fiica lui Dorin Uliu), Casandra Mihai (fiica Lucicăi Mihai, zisă „Brățărina“), Mîndra Radu, Constantin Mihai și Mădălina Mihai au vândut către I.I. Găman Nadia și Alissa Recycling peste 500 de tone de ambalaje din sticlă și aproximativ 10.000 de tone de ambalaje de plastic colectate din gospodăria proprie (!) către Fitart Plast Recycling. Anchetatorii susțin că întreaga cantitate de deșeuri a fost colectată în mod fictiv.

Ceea ce este de altfel, evident: 500 de tone de sticlă înseamnă 500.000 de kilograme de sticlă. \

Cum un recipient din sticlă are, cel mult, câteva sute de grame, reiese că cele 500 de tone de sticlă pe care firmele de colectare susțin că le-ar fi cules din gospodăriile proprii ale persoanelor menționate anterior ar fi echivalentul a aproximativ două milioane de sticle.

STREHAIA Reciclad’OR are legătură și cu Leo din Strehaia, și cu unchiul său, Ion Mituș, decedat într-un accident din care mașina sa a ieșit ca în imagine, și cu gunoaiele 

Fiecare din cele cinci persoane, deci, ar fi colectat aproximativ 400.000 de sticle, pe care le-ar fi predat celor două firme.

În plus, procurorii au mai constatat că au fost întocmite documente de transport false din care rezultă că deșeurile ar fi fost livrate către reciclatorii finali. Deșeurile au fost predate fictiv către
Expliglass Ploiești și Fitart Plast Recycling (nu mai puțin de 700 de camioane,
potrivit hârtiilor). 

Clanul Mituș din Strehaia a „fugit de la Reciclad’OR“

Unul din clanurile din Strehaia care se ocupă cu colectarea și reciclarea de deșeuri este cel al lui Ion Mituș. Acesta a decedat în februarie a.c., în urma unui accident auto. Afacerile acestuia au fost preluate de Florin Istrate Mihai și Justinian Mitea Mihai, nepoții Stelei Mihai, autointitulată președintă a romilor din Strehaia. Cu toții au fost implicați în dosare penale pentru evaziune și fals (uz de facturi fictive). 

La o petrecere din 2019, filmată și difuzată live pe Facebook, Ion Mituș se lăuda cu vitejiile sale de afaceri. Printre partenerii de afaceri părăsiți de Mituș se număra și Reciclad’OR, potrivit propriilor declarații din video: „E adevărat că am mai luat câte o factură de la ei ca să le dau bani. Ziceau: de ce nu le dau bani? Nu mă pot ei depăși.

Am dat (vândut – n.r.) în câteva luni… 400.000 mașini (deșeuri – n.r.). Dar nu banii ne fac obrazul. Omenia să fie foarte mare. Să știi că banii azi îi ai, mâine nu-i ai. Dar noi rămânem în oraș. M-am hotărât acum să nu mai cumpăr aur și mașini.

Cumpăr case la licitație în Strehaia. (…) Crezi că ne sperie pușcăria? Eu sunt om care fac 30 de zile cu ceai și cu o felie de pâine și un pat. Pe mine nu mă mai sperie nimic. Mulțumesc lui nașu’ Stănescu că m-a învățat: la fabrica care merg țiganii să fug de acolo.

Am fugit de la Reciclad’OR. Am fugit de colo, am fugit de la aia de la Oradea (firmă de reciclare – n.r.), am fugit de peste tot. M-am dus singur pe calea mea!“.

Citește și celelalte dezvăluiri din dosarul Mafia Peturilor

 

Mafia PET-urilor

Cum s-a reciclat Remus Truică: din inculpat, în afacerist din umbră

Brezuică, la fel de breaz ca Truică, dar la stat

Cîțu nu a negat că unele facturi erau false

Afacerea lui Truică, promovată de colegul de dosar penal

_________________________________

Sute de TIR-uri cu deșeuri de sticlă pe facturile Reciclad’OR SA

La aproximativ 100 de km distanță de paradisul evaziunii fiscale, Strehaia, se află localitatea gorjeană Bălești. Aici își au sediul două firme de reciclare a deșeurilor de ambalaje: New NCR
Reciclare și Glass Reciclare.

Ambele firme au fost amendate de Garda de Mediu cu câte 100.000 lei, în data de 26 mai 2020, pentru nerespectarea legislației privind regimul deșeurilor, dar și pentru neconformităţi legate de regimul de transport al deşeurilor periculoase şi nepericuloase. Societatea New NCR Reciclare este patronată și administrată de gorjeanul Gabriel Rădulescu.

Directorul adjunct al firmei este Bogdan Bidică, ginerele Mariei Bercaru, una dintre angajatele de la avize de la Agenția de Protecție a Mediului Gorj. Tot la APM Gorj lucrează și Claudia Bidică, soția lui Bogdan Bidică. 

Pe lângă amendă, cele două firme mai au un lucru în comun: ambele colectează deșeuri de ambalaje în baza unui contract semnat cu Reciclad’OR SA. De exemplu, New NCR Reciclare a colectat/achiziționat o cantitate de 34.448.036 kg de deșeuri de sticlă în anul 2019. Adică 34.448 tone.

Întreaga cantitate ar putea fi transportată cu aproximativ 900 de
TIR-uri. O cantitate de 10.119.576 kg în valoare de 7,17 milioane lei a fost valorificată pentru Reciclad’OR SA. Adică în jur de 300 de TIR-uri pline cu deșeuri de sticlă. 

În plus, New NCR Reciclare a facturat servicii de valorificare a deșeurilor de ambalaje din sticlă pentru firmele Glass Reciclare și Eco Profix Consulting, companii aflate sub contract cu Reciclad’OR. 

Citește și celelalte dezvăluiri din dosarul Mafia Peturilor

 

Mafia PET-urilor

Cum s-a reciclat Remus Truică: din inculpat, în afacerist din umbră

Brezuică, la fel de breaz ca Truică, dar la stat

Cîțu nu a negat că unele facturi erau false

Afacerea lui Truică, promovată de colegul de dosar penal

_________________________________

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te