Brezuică, la fel de breaz ca Truică, dar la stat

DE Petru Zoltan | Actualizat: 27.11.2020 - 21:30
Cornel Brezuică - Foto: INQUAM PHOTOS/ George Călin

Chiar șeful Administrației Fondului de Mediu a vegheat asupra prosperității Reciclad’OR.

SHARE

Așadar, documente oficiale ale unor instituții ale statului arată, fără dubiu, că Reciclad’OR SA beneficiază de servicii fictive de colectare de deșeuri. 

Facturile primite de Reciclad’OR SA de la colectorii care nu colectează deșeuri, de fapt, sunt folosite pentru a încasa sume foarte mari de la producătorii de ambalaje. 

Faptul că mai multe firme folosesc facturi fictive în relațiile de afaceri cu Reciclad’OR SA ridică multe semne de întrebare în ce privește buna-credință a firmei controlate de concubina lui Remus Truică.

O altă relație foarte suspectă este cea pe care Remus Truică însuși o are cu Cornel Brezuică. 

Acesta din urmă este fostul șef al Administrației Fondului de Mediu până în 2019. 

O fotografie publicată recent de media îi arată pe cei doi la un restaurant, în posturi foarte degajate, amicale.

Administrația Fondului de Mediu este instituția care controlează toate OTR/OIREP-urile și activitatea acestora, monitorizează cantitățile de deșeuri reciclate, facturile dintre reciclatori și OTR/OIREP-uri. 

Practic, o relație bună cu AFM garantează mare parte din succesul unei OTR/OIREP, cum este și
Reciclad’OR SA.

Ordinul de ministru care o îmbogățește pe concubina lui Remus Truică

În calitate de șef al Administrației Fondului de Mediu, Cornel Brezuică a îmbogățit-o pe concubina lui Remus Truică cu zece milioane de lei. Operațiunea s-a bazat pe modificarea unui ordin al ministrului Mediului.

Iată contextul: un ordin (932) al ministrului Mediului din 2016 prevedea că OTR/OIREP-urile sunt obligate „să reinvestească eventualul profit în aceleași tipuri de activități întreprinse în vederea îndeplinirii responsabilităților care le revin operatorilor economici prevăzuți la art. 16 alin. (1) din Legea nr. 249/2015 (care reglementează activitatea OTR/OIREP – n.r.)“.

La finalul lui 2018, chiar pe 28 decembrie, ministrul Mediului de la acea vreme (Grațiela Gavrilescu), prin intermediul secretarului de stat Laurențiu Adrian Neculăescu, care a semnat documentul, a modificat ordinul 932/2016. 

 

O hârtie trimisă la
cabinetul ministrului
Mediului de către șeful
Administrației Fondului
de Mediu a valorat
zece milioane de lei

 

Una din cele mai importante modificări se referă la profit. Astfel, potrivit noului ordin de ministru (1362/2018), „Organizația (OTR/OIREP – n.r.) are obligația să informeze acționarii și operatorii economici pentru care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului cu privire la destinația eventualului profit obținut din activitățile prevăzute la pct. 17 lit. q) (cele specifice unei OTR/OIREP – n.r.)“.

Citește și celelalte dezvăluiri din dosarul Mafia Peturilor

 

Mafia PET-urilor

Cum s-a reciclat Remus Truică: din inculpat, în afacerist din umbră

Gunoiul fictiv produce bani foarte reali

Cîțu nu a negat că unele facturi erau false

Afacerea lui Truică, promovată de colegul de dosar penal

_________________________________

Practic, profitul nu mai trebuia reinvestit, ci putea fi distribuit sub formă de dividende acționarilor. În cazul Reciclad’OR SA, 97% din profit ar fi mers la Colect’or Glass SRL, firmă deținută cu peste 81% de Diana-Ionela Cîțu, concubina lui Remus Truică.

Așa cum am arătat mai sus, profitul pe 2018 al Reciclad’OR SA a fost sub 390.000 de lei, însă cel pe 2019 a depășit 10,5 milioane de lei.

Explicațiile fără probe ale secretarului de stat Neculăescu

De ce s-a modificat ordinul de ministru din 2016 astfel încât să permită încasarea dividendelor? Laurențiu Adrian Neculăescu, secretarul de stat care a semnat ordinul în locul ministrului Grațiela Gavrilescu, a încercat să explice: „În urma dezbaterilor și a consultărilor, organizațiile (OTR – n.r.) au solicitat să respectăm Legea 31 a societăților comerciale, lege care le dă dreptul să decidă cu privire la ce se întâmplă cu dividendele.

CIRCUIT Cornel Brezuică a cerut, iar secretarul de stat Laurențiu Adrian Neculăescu (sus) a semnat în locul ministrului Grațiela Gavrilescu (jos) ordinul prin care Reciclad’OR putea da dividende

Oteriștii au cerut să respectăm Legea 31 pentru că, altfel, contestă ordinul (cel din 2016 – n.r.). Ei au zis că nu se poate stabili printr-un ordin de ministru, și aici au perfectă dreptate, nu poți printr-un ordin de ministru să încalci o lege organică.

Ei toți sunt organizați în societăți pe acțiuni. Legea societăților comerciale spune ce se întâmplă cu profitul, e treaba lor, pentru că ei sunt acționari. Era ilegal ordinul, pentru că modifica o lege organică“. 

Neculăescu nu a putut produce niciun document care să fi ajuns în Ministerul Mediului și prin care OTR/OIREP-uri să fi cerut modificarea ordinului de ministru din 2016.

Cornel Brezuică a cerut modificarea ordinului de ministru

Totuși, un document a stat la baza emiterii ordinului de ministru al Mediului din decembrie 2018. Este vorba de o adresă trimisă de către Administrația Fondului de Mediu, condusă de Cornel Brezuică, la Ministerului Mediului.

Adresa respectivă a fost înregistrată pe 11 decembrie 2018 la cabinetul Secretarului General al Ministerului Mediului. Documentul conținea cinci comentarii ale AFM la proiectul de ordin de ministru.

Primul comentariu, scris cu majuscule bolduite, prevedea „eliminarea obligativității OTR de a reinvesti eventualul profit, deoarece se încalcă prevederile art. 67, art. 111 și art. 194 din Legea 31/1990 privind societățile comerciale, republicată cu modificările și completările ulterioare, deoarece adunarea acționarilor poate stabili cum se repartizează profitul net“.

Brezuică, deși face pe niznaiul, confirmă

Contactat, Cornel Brezuică a spus că nu își mai aduce aminte exact de ordinul cu pricina. Dar, la câteva secunde distanță, și-a amintit chiar și motivele pentru care a fost emis ordinul. „Ordinul 1362 ăsta a venit ca o consecință a modificărilor din Ordonanța 74 pentru că s-a modificat Legea 211, 249.

Atunci, trebuia modificate în consecință toate actele subsecvente. Inclusiv acest ordin de autorizare și reautorizare de viză anuală. Înainte nu erau pozițiile de acționariat, pozițiile de cantități puse pe piață, condițiile de viză anuală“. 

Întrebat care sunt motivele pentru care a trimis lista cu comentarii pentru modificarea ordinului de ministru, Cornel Brezuică a declarat că nu știe la ce document facem referire: „Se poate (să existe documentul - n.r.), nu vă contrazic, dar dați-mi să mă uit pe el. Nu-mi aduc aminte de toate actele semnate. În primul rând, sunt ceva ani“.

Citește și celelalte dezvăluiri din dosarul Mafia Peturilor

 

Mafia PET-urilor

Cum s-a reciclat Remus Truică: din inculpat, în afacerist din umbră

Gunoiul fictiv produce bani foarte reali

Cîțu nu a negat că unele facturi erau false

Afacerea lui Truică, promovată de colegul de dosar penal

_________________________________

Truică despre Brezuică: „Este un domn deosebit, capabil, elegant“

Cornel Brezuică și-a serbat onomastica alături familia Diana Cîțu și Remus Truică. Informațiile și fotografiile de la petrecere au fost făcute publice de ziarul Gândul la sfârșitul lunii septembrie 2020.

Întrebat dacă Diana Cîțu a solicitat modificarea Ordinului 1362/2018, Cornel Brezuică a intrat într-o fază de negare: „Cine e Diana Cîțu? Ce mă întrebați pe mine de OTR Recyclad’or? Foarte bine că am apărut în fotografii. În ce an au fost făcute pozele? Când au fost făcute pozele? Habar nu am!“.

În urmă cu aproximativ o lună, Brezuică spunea că îi cunoaște pe toți cei implicați în Organizațile de Transfer Responsabilitate, inclusiv pe Diana Cîțu.

Întrebat despre relația sa cu Remus Truică, Cornel Brezuică a adoptat o atitudine oficială: „Stimate domn, dacă vreți să vorbim despre colectarea deșeurilor, cu mare drag. Dacă mă întrebați lucruri personale, atunci nu ar trebui să vă răspund“.

Totuși, Remus Truică nu ascunde că îl cunoaște pe Brezuică: „Este un domn deosebit, capabil, elegant“. Truică a evitat să spună dacă are legătură cu Reciclad’OR SA, răspunzând cu o întrebare: „În afară de faptul că soția mea lucrează în cadrul acelei firme?“. 

Citește și celelalte dezvăluiri din dosarul Mafia Peturilor

 

Mafia PET-urilor

Cum s-a reciclat Remus Truică: din inculpat, în afacerist din umbră

Gunoiul fictiv produce bani foarte reali

Cîțu nu a negat că unele facturi erau false

Afacerea lui Truică, promovată de colegul de dosar penal

_________________________________

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te