Samby Impex SRL, compania de construcții pentru care Niculae Bădălău, vicepreședintele de 62 de ani al Curții de Conturi, ar fi oferit șpagă ca să câștige contractul de la primăria din Giurgiu, e deținută acum 100% de către ginerele lui Bădălău însă a fost înființată de Bădălău Rodica, 58 de ani, soția fostului senator și ministru PSD.
Fostul senator și ministru PSD al economiei a fost reținut, pentru 30 de zile, după o decizie a Curții de Apel București într-un dosar de dare de mită instrumentat de DNA. El are dreptul să atace această decizie rămânând de văzut dacă-și va petrece ziua de naștere de pe 8 decembrie în spatele gratiilor.
Compania acuzată de DNA înființată de soția lui Bădălău
Bădălău Rodica a înființat Samby Impex SRL în 1994 iar 9 ani mai târziu o vinde unui oarecare Zanfir Nicolae a cărui familie a fost ulterior folosită de familia Bădălău într-o serie de tranzacții cu propriile companii.
Ginerele lui Bădălău, Marica Răzvan Alexandru, 38 de ani, a devenit asociatul unic al acestei companii de abia în acest an. Oficial, Samby Impex a câștigat contracte cu autorități locale și centrale de 23,3 milioane de lei, majoritatea prin proceduri extrem de netransparente.
Citește și: Nicolae Bădălău obținea contracte prin timorarea primarilor. Gabi, fiul său, bogăție ostentativă
Ultimul dintre acestea a fost oferit în octombrie prin achiziție directă de Primăria Bolintin Vale pentru construcția unui gard de 350.000 lei în jurul parcului recreativ din acest oraș. Aceeași firmă înființase în urmă cu doi ani acest parc cu 3,2 milioane lei din bugetul aceleiași localități.
În aceeași perioadă aceeași primărie acordase tot printr-o procedură simplificată contractul pentru construcția unei secții ambulatorii în valoare de 6,6 milioane lei. Era de altfel cel mai mare contract câștigat de compania în favoarea căreia Bădălău a intervenit în noiembrie în acest an pentru a-i fi acordat un contract de 7 milioane de lei și din cauza căruia stă acum 30 de zile în spatele gratiilor după ce judecătorii au decis că acuzațiile DNA sunt îndeajuns de consistente.
Citește și: Luxul afișat de beizadeaua lui Niculae Bădălău: supermașini și excursii exotice cu Bianca Drăgușanu
Aventura Samby Impex SRL cu banul public a început în 2016 cu un contract de 5,6 milioane lei acordat de primăria comunei Florești Stoenești din județul Giurgiu.
Fiul, firmă de balastiere
NBG SRL este singura companie în care apare oficial numele lui Bădălău seniorul. A înființat-o în 1991 și de atunci până în 2002 a fost singurul asociat. Acum 21 de ani i-a vândut 50% din companie soției sale.
În 2002 soții Bădălău aleg să își vândă afacerea unei oarecare Nina Zanfir. Aceasta avea la vremea respectivă doar 26 de ani și imediat după preluarea acestei firme decide să înființeze o sucursală în Germania care avea ca obiect principal de activitate lucrările de construcții.
Toți cei trei Zanfir folosiți de familia Bădălău în diverse tranzacții cu propriile companii locuiesc la aceeași adresă din localitatea Bolintin Vale din județul Giurgiu, unde își au cartierul general cele mai importante afaceri ale familiei vicepreședintelui Curții de Conturi.
În 2009, Niculae Bădălău redevine unicul asociat al NBG SRL. Trei ani mai târziu în acționariatul acestei companii intră cu părți egale fiica și fiul lui Bădălău.
Acum compania fanion a lui Bădălău a suferit un rebranding: se numește NBG Smart & Special Constructions SRL și îl are drept unic asociat pe fiul acestuia, Bădălău Radu Gabriel, 35 de ani, iubitul Biancăi Drăgușanu.
Ziarele tabloide descriu că cei doi au un stil de viață extrem de opulent cu mașini de sute de mii de euro, vacanțe în locații de vis și bijuterii extravagante.
Conform spend.ro, NBG Smart & Special Constructions SRL a câștigat contracte pe bani publici în valoare de doar 5,4 milioane lei.
A fost acuzată că operează o serie de balastiere ilegale în județul Giurgiu.
O altă companie, General Building International SRL a fost trecută pe numele unui angajat de încredere al familiei Bădălău, Grigore Dumitru care a preluat compania de la fiul lui Bădălău. Compania a avut contracte pe bani publici de 29,3 milioane lei.
Surse apropiate lui Bădălău ne-au declarat că aceasta e o mișcare făcută din cauza relației dintre Bădălău junior și Bianca Drăgușanu care a urmat divorțului de fosta soție a acestuia, Bădălău Claudia.
În 2015, fiul lui Bădălău înființase o firmă de balastiere ABI Agregate SRL care este deja în insolvență.
Fiica, companie de nunți și cumetrii
Fiica fostului senator și ministru PSD, Marica-Bădălău Sabina-Ioana, este căsătorită cu Marica Răzvan Alexandru.
Sabina deține compania Ballroom Saga SRL pe care a preluat-o de la compania fratelui ei, NBG Smart & Special Constructions SRL (fosta NBG SRL prima și singura companie deținută oficial de Niculae Bădălău) și de la mama ei.
Compania deține un local de nunți și botezuri în care a anunțat investiții de câteva milioane de euro a căror proveniență este greu de justificat.
În ciuda afacerilor sale private, fiica lui Bădălău a fost angajată la stat cu o funcție de conducere în compania de stat care operează aeroportul Otopeni.
Tatăl acesteia declara cu nonșalanță că nu știa că fiica sa a fost angajată la stat.
Ginerele lui Bădălău fusese introdus în lumea afacerilor înainte de căsătoria cu fiica acestuia: în 2017 când a preluat de la fiul lui Gheorghe Cușa, nașul de cununie al fiului lui Bădălău senior, compania Gen Dual Construct Group SRL.
Nașul băiatului, hoteluri și firme de construcții
Familia omului de afaceri Gheorghe Cușa, 72 de ani, nașul de cununie al fiului cel mare al lui Bădălău, deține o serie de companii din domeniul construcțiilor care au câștigat importante contracte cu autoritățile locale din Giurgiu.
El deține împreună cu soția sa, Gecor Prod Construct 94, Kirlie Group SRL, G&M Road Building Enginering SRL, CGM Oil SRL, Gecor Security SRL.
Cea mai importantă companie a sa, Gecor Prod Construct 94 SRL (denumită anterior Gecor SRL) a câștigat contracte totale din bani publici de 590 milioane lei în perioada 2007-2022, unele dintre acestea în consorțiu cu celebra companie Tel Drum SA, în spatele căreia procurorii DNA susțin că se află fostul lider PSD, Liviu Dragnea.
Gheorghe Cușa este administrator pentru 30 de ani la Anastamar Construct SRL pe care a deținut-o dar a vândut-o recent.
Conform site-ului spend.ro, care agregă informații despre toate licitațiile pe bani publici, Anastamar Construct SRL a avut, în perioada 2007-2022, contracte cu statul în valoare de 108 milioane lei. Ultimul contract câștigat prin achiziție directă este din 5 octombrie 2022 și a avut ca obiect montarea de borduri de 1 milion de lei în comuna Florești Stoenești din județul Giurgiu.
Unul dintre fii lui Cușa, Cornel, 38 de ani, este unic asociat al Inter Prodcus SRL care deține Complex Alcor SA, compania care este proprietara hotelului de 5 stele din Mamaia, Alcor. Celălalt fiu, George, 43 de ani, a avut relații de afaceri directe cu familia lui Bădălău.
Bădălău senior, îngropat în dosare de corupție
Vicepreședintele Curții de Conturi, Nicolae Bădălău, nu este nici la primul dosar penal instrumentat de DNA și nici la primul arest preventiv.
În 2013, procurorii DNA îl acuzau de trafic de influenţă, raportat la faptul “că a apărat interesele unei societăţi comerciale implicate în circuitul financiar fraudulos prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF), cât şi pe lângă persoane cu funcții în instituțiile de stat din județul Giurgiu (prefectură, conducerea Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA)”.
Un dosar extrem de asemănător cu cel în care este arestat preventiv acum.
Un an mai târziu, Bădălău era cercetat penal tot de către DNA alături de fostul președinte al FRF, Mircea Sandu, pentru prejudicierea statului cu 500.000 de euro, prin neplata TVA la tranzacţionarea unui teren de 130 de hectare din județul Giurgiu.
Vicepreședintele Curții de Conturi a devenit celebru pentru că în data de 26.01.1988 Judecătoria Bolintin Vale din Județul Giurgiu, l-a condamnat în dosarul nr. 108/1988 la “1 an de închisoare pentru furt în paguba avutului obștesc”?
Și atunci s-a aflat în arest preventiv și și-a recunoscut fapta prin care “a sustras în data de 15.01.1988 cantitatea de 143 kg grâu în valoare de 2570 lei de la Baza de Recepție Malu Spart” pe care a revândut-o ulterior.