Fincantieri pune bețe în roate licitației pentru corvete: a contestat componența comisiei

DE Alexandru Pop | Actualizat: 10.06.2019 - 14:28
Vas militar produs de Fincantieri/FOTO: Facebook.com

Plecarea lui Dragnea din funcțiile publice și politice poate debloca licitația pentru corvete, suspendată de la începutul anului. Competitorul italian, însă, fără nici o șansă să câștige, încearcă să amâne deznodământul. Metoda: contestarea componenței comisiei de licitație.

SHARE

Pe 10 aprilie 2018, la sediul Romtehnica, s-a întocmit procesul-verbal al ședinței de confirmare a componenței comisiei de licitație. La ședință luaseră parte inclusiv reprezentanți ai competitorilor. Din partea Fincantieri, grupul italian, au participat Micangeli Tommaso, Favino Pasquale Roberto și Florentin Timoianu. Conform procesului-verbal, "Președintele comisiei de evaluare declară deschisă ședința, dă citire componenței comisiei și invită membrii acesteia să reconfirme declarațiile de confidențialitate, imparțialitate și disponibilitate care se anexează prezentului proces-verbal de deschidere."

Citește și: Omul lui Dragnea din MApN, responsabil pentru licitația corvetelor, demis

Procesul-verbal a fost semnat de toți cei trei reprezentanți ai Fincantieri pomeniți anterior. Astfel, compania italiană, prin trio-ul respectiv, a confirmat că este de acord cu componența comisiei de licitație.

Italienii nu mai sunt de acord cu comisia acceptată

La mai bine de un an de la acel moment, însă, Fincantieri s-a răzgândit și susține că, de fapt, componența comisiei a fost stabilită fără a se respecta prevederile Hotărârii de Guvern 48/2018, care normează desfășurarea procedurii de selecție a constructorului de corvete. Astfel, la articolul III.3, se spune că "Nominalizarea membrilor (comisiei de licitație – n.r.) din cadrul Ministerului Apărării Naționale se va efectua de către fiecare structură reprezentată în comisie, Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială și de către Compania Națională <Romtehnica> - S.A., iar aprobarea componenței acesteia se face de către secretarul de stat pentru armamente."

Citește și: Fiul avocatei lui Dragnea, afaceri cu reprezentantul Fincantieri

Iar Fincantieri își întemeiază contestația pe faptul că Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială (OCATS) din MapN nu ar fi avut nici un membru în comisia de licitație. Ceea ce nu doar că reprezentanții Fincantieri nu ar fi știut la data semnării procesului-verbal în aprilie 2018 (conform propriilor lor declarații), dar ar invalida și procedura de selecție.

MApN respinge sesizarea Fincantieri, se ajunge la CNSC

În replică, Ministerul Apărării a invocat același text al HG, arătând că, de fapt, articolul respectiv prevede "nominalizarea" unor membri ai comisiei de licitație de către OCATS, de oriunde ar fi aceștia, nu desemnarea unor membri proveniți din Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială. Practic, Ministerul Apărării a contrazis "de pe scaun" punctul de vedere al Fincantieri. Italienii, însă, au contestat poziția MApN la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Dacă CNSC va da dreptate grupului Fincantieri, licitația pentru corvete poate fi anulată. Dacă nu, e posibil ca italienii să conteste în instanță punctul de vedere al Apărării și, astfel, să ofere ministerului un pretext pentru a nu tranșa licitația: invocarea existenței unui proces pe rol.

CNSC a dat o dată dreptate italienilor

Fincantieri nu este la prima experiență care include CNSC în relația cu Ministerul Apărării. Recent, italienii au cerut să fie parte într-un litigiu dintre asocierea Naval Group (Franța) – Șantierul naval Constanța și Consiliu. Naval Group solicita Ministerului Apărării să comunice rezultatul licitației pentru corvete toate etapele fiind parcurse.

Citește și: Ministrul Leș admite: Newsweek România, informații corecte în scandalul corvetelor

Fincantieri, însă, a solicitat CNSC să constate că cererea francezilor este tardivă. Ceea ce Consiliul a și constatat, astfel că cererea Naval Group a fost respinsă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te