EXCLUSIV Făgădău tocmai a trântit blocuri de P+8 pe plajă la Mamaia. Legăturile financiare cu Mazăre

DE Sabin Orcan, Cătălin Prisacariu | Actualizat: 19.08.2020 - 23:30
Mazăre și Făgădău, stăpânul și învățăcelul/FOTO: ordinea.ro

“Vile turistice P+2E”, atât putea să ridice Blue Beach SRL în Mamaia, la plajă, pe un teren cumpărat de la Primăria Constanța. Dar primarul Decebal Făgădău a considerat că e puțin și a împins în Consiliul Local o Hotărâre care dă dreptul firmei să ridice blocuri de opt etaje.

SHARE

Pe 30 iunie a.c., Consiliul Local Constanța s-a întâlnit în ședință ordinară. Printre Hotărârile luate cu acea ocazie s-a numărat și cea cu numărul 214. Articolul 1 spune următoarele: “Se aprobă raportul de evaluare nr. 173673/10.09.2019, actualizat prin raportul de evaluare nr. 36751/24.02.2020, întocmit pentru terenul situat în municipiul Constanța, stațiunea Mamaia, Aleea Lamia nr.8 (careu C2, lot 33), în suprafață de 2.858 mp, cu nr. cadastral 218682, ce a făcut obiectul contractului de vânzare-cumpărare încheiat cu municipiul Constanța autentificat sub nr. 3256/30.07.2004, ce stabilește diferența de preț în sumă de 521.985,12 euro, fără TVA, rezultată ca urmare a solicitării modificării reglementărilor urbanistice din <vile turistice P+2E> în <construire ansamblu cu funcțiuni pentru turism, apartamente de vacanță, locuințe permanente, amenajări ale spațiilor publice, semipublice . și private> conform certificatului de urbanism nr. 2868/30.07.2018 și memoriului de arhitectură întocmit de către SC Illustra Design SRL, în faza DTAC, anexat cererii nr. 160292/21.08.2019 (POT=62,54%, CUT=4, regim de înălțime P+8E, suprafață construită la sol=1.787,43 mp, suprafață desfășurată totală=11.429,10 mp).”

Pe scurt, în loc de clădiri cu maximum două etaje, consilierii locali au decis să se facă ditamai blocurile de opt etaje.

Blue Beach a cerut, Făgădău a făcut referat favorabil

De la ce a plecat această Hotărâre de Consiliu Local? De la “cererea și memoriul de arhitectură întocmit de SC Illustra Design SRL, faza DTAC, în luna noiembrie 2018, înregistrate sub nr. 160292/21.08.2019, prin care societatea BLUE BEACH SRL solicită emiterea avizului Direcției autoritare și sprijin operatori economici”. Conform surselor din Consiliul Local, imediat ce acea cerere a fost înregistrată, primarul Decebal Făgădău a început demersurile de aprobare în CL. Nu a avut succes, însă, decât după aproape zece luni, la sfârșitul lui iunie a acestui an, când în Consiliul Local au fost puse “în dezbatere referatul de aprobare al domnului primar Decebal Făgădău înregistrat sub nr. 94035/17.06.2020, avizul Comisiei de specialitate nr. l de studii, prognoze economico-sociale, buget, finanțe, administrarea domeniului public și privat al municipiului Constanța, avizul Comisiei de specialitate nr. 5 pentru administrație publică, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor și libertăților cetățeanului și raportul Direcției autorizare și sprijin operatori economici nr. 96248/22.06.2020”.

La vot, 16 din 27 de consilieri au votat favorabil (balanța, conform surselor locale, a fost înclinată de consilierii PMP), astfel că Blue Beach SRL și-a văzut cererea aprobată.

În spatele Blue Beach, firmele lui Mazăre

De ce s-a zbătut primarul Decebal Făgădău așa de tare ca această cerere să fie rezolvată pe cât de rapid s-a putut? Contactat de Newsweek România, primarul din Constanța a transmis doar că nu comentează: “nu doresc să ofer vreun punct de vedere cu privire la acest subiect.”

Ce se știe, însă, de Blue Beach SRL este că are patru deținători. Jumătate din părțile sociale sunt deținute de către Aterina Global SRL, o firmă din Constanța.

Iar această Aterina Global SRL are pachete mari de părți sociale sau de acțiuni la multe dintre companiile controlate de Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, acum la închisoare pentru corupție. Astfel, Aterina Global SRL are 64,4% din Aqualand SRL (parcul de distracții Aqua Magic din Mamaia), deține acțiuni la Garden Shop Services SA (fosta Pomacost), compania care întreținea spațiile verzi din municipiu, mai are 50% din părțile sociale ale Tomis Marina Management SRL (la care a fost acționar chiar Radu Mazăre, potrivit declarației sale de avere depuse în 2008) și are și 50% la M.M. Recycling SRL, companie la care restul părților sociale sunt deținute de celebra Polaris M Holding SRL, firma de salubritate controlată de Mazăre și Sorin Strutinsky, ultimul condamnat la zece ani și opt luni închisoare și dat în urmărire generală pentru afacerile ilegale ale companiei.

Un grec din Blue Beach, 600.000 EUR de la Mazăre

Așadar, Aterina Global SRL, care deține 50% la Blue Beach SRL (firma căreia primarul Făgădău i-a făcut referat favorabil să construiască blocuri de opt etaje pe plajă), are toate legăturile posibile cu Radu Mazăre, omul care l-a crescut pe Decebal Făgădău ca viceprimar.

Deloc surprinzător, Aterina Global SRL este deținută de un off shore din Cipru (GKL Engineering Ltd cu 99%) și de Nicoleta Dogaru (1%).

Ceilalți proprietari ai Blue Beach SRL sunt grecii Antonios Gioxas (30%), Teodora-Maria Skantzikas (18%) și Ioannis Skantzikas (2%). Ioannis Skantzikas este o cunoștință foarte veche a lui Radu Mazăre: în declarația de avere depusă în 2008, primarul de atunci al Constanței menționa că-i dăduse cu împrumut grecului 600.000 de euro.

Cu alte cuvinte, Mazăre era interesat ca orice investiție a lui Ioannis Skantzikas să meargă și foarte bine, ca să-și recupereze banii.

Negocieri cu fosta firmă a soției lui Făgădău

O altă operațiune a Blue Beach SRL duce chiar spre soția primarului Făgădău, Monica Daniela Gaitanidis – Făgădău. Astfel, pe 29 mai a.c., Blue Beach SRL s-a înțeles cu proprietarul Roxor Black SRL din Constanța, Theodoros Skandalidis (asociat unic), să cumpere 90% din părțile sociale: 80% ar fi ajuns la Blue Beach SRL și 10% la Nikolaos Skantzikas, administratorul Blue Beach SRL. Pe 6 iulie a.c., însă, asociatul unic al Roxor Black SRL, Theodoros Skandalidis, a refuzat să mai cesioneze părțile sociale.

Skandalidis a ajuns să dețină părțile sociale ale Roxor Black SRL prin cesiune de la Monica Daniela Gaitanidis – Făgădău, soția primarului, care avea 50%, și Alexandru Babu, fratele viceprimarului Dumitru Babu al Constanței. În 2017, cei doi au dobândit firma de la proprietarii anteriori.

Newsweek România l-a întrebat pe primarul Decebal Făgădău dacă știa și/sau știe de legăturile Blue Beach SRL cu Radu Mazăre și cu soția sa, dar Făgădău a ales, așa cum am arătat mai sus, să nu comenteze pe acest subiect.

Blue Beach Studios, cu vedere la mare

Blue Beach SRL este localizată ideal în Mamaia, la plajă, și operează acum Blue Beach Studios. În curând, în locul clădirilor cu doar două etaje, însă, vor fi blocuri de opt etaje cu vedere direct la mare.

 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te