EXCLUSIV Ospătarul și liftierul din Parlament câștigă cu 500 lei mai mult decât un profesor debutant

DE Petre Bădică | Actualizat: 26.05.2023 - 12:01
Profesori în greva - Foto: Camera Deputaților, Newsweek România
Fluturas.Salariu
Salarii.Parlament

Profesorii au anunțat că nu renunță la grevă, cea mai mare nemulțumire fiind salariile mici. Plângerea este îndreptățită, un profesor câștigând mai puțin decât un muncitor angajat la Camera Deputaților.

SHARE

Profesorii continuă greva și amenință că ea ar putea dura zile în șir, fapt care ar da peste cap calendarul privind examenele naționale. Înscrierea pentru examenul de bacalaureat ar urma să înceapă luni.

Profesorii au tot dreptul să fie nemulțumiți.

La Camera Deputaților sunt angajați muncitori care au meserii precum sudor, ospătar, brutar, grădinar, femeie de serviciu, tâmplar, lăcătuș. Pentru aceste meserii e nevoie doar de, cel mult, școala profesională. Pentru meseria de „agent curățenie”, ospătar sau chiar grădinar nu e nevoie de nicio școală. Nici măcar de 12 clase sau bacalaureat.

Citește și: Ce salarii au profesorii din școlile private comparativ cu cei de la stat. Experiența, obligatorie

Cu toate acestea, muncitorii de la Camera Deputaților câștigă mai mult și au sporuri mai mari decât profesorii debutanți.

După cum se vede din fluturașul de salariu de mai sus, salariul net al unui profesor debutant, de la o școală gimnazială este de 3.015 lei, iar salariul brut este de 5.148 de lei.

Newsweek a verificat salariile profesorilor debutanți și de la o școală gimnazială din București. Aceștia câștigă în jur de 2.800 lei net (cifră confirmată și de ministrul Ligia Deca) și au un salariu brut de 5.100 lei. 

 Femeia de serviciu are cu 500 lei mai mult decât un profesor 

La Camera Deputaților se dau printre cele mai mari salarii plătite de la buget. Potrivit documentelor consultate de Newsweek România, un muncitor ia 5.128 de lei salariu brut. La acești bani, se adaugă un spor pentru condiții vătămătoare de muncă în valoare de 388 - 455 de lei. În total, un muncitor, angajat la Camera Deputaților câștigă peste 5.600 lei brut, cu 500 de lei brut peste cât ia un profesor debutant. 

În cazul în care vorbim de un angajat care face curățenie noaptea, acesta mai primește un spor de 549 de lei. Astfel, poate ajunge la un venit brut de 6.100 de lei, cu 1.000 mai mult decât salariul brut al unui profesor debutant.

Un director, salariu uriaș față de un profesor cu vechime

Potrivit unui alt fluturaș de salariu, salariul net al unui profesor cu 5 ani vechime ajunge la 3.550 de lei, iar salariul brut este 6.235 de lei. Sporul pentru stres este de 500 lei brut / 300 lei net.

În schimb, salariile șefilor din Camera Deputaților sunt și de 4 ori mai mari decât ale unui profesor, potrivit documentului de mai jos. Secretarul Camerei Deputaților are un salariu brut de 20.194 de lei (de peste 3 ori față de un profesor). El ia și un spor de 3.029 de lei, de 6 ori mai mari.

Newsweek România a indicat de unde se pot obține bani urgent pentru profesori. Sporurile pentru condițiile grele de muncă acordate bugetarilor sunt de 27 miliarde de lei. Ele se dau pentru că angajații ies din casă și vin la muncă. O creștere cu 60% a salariilor profesorilor ar costa bugetul 8 miliarde de lei.

Citește și: Angajații din Ministerul Educației, sporuri de 8 ori mai mari ca profesorii. Ajung la 2000 lei/lună

Spre exemplu, la Ministerul Muncii, condus de Marius Budăi, care a anunțat că  nu sunt bani pentru profesori, se plătesc sporuri de milioane de euro angajaților din birouri. 2.000 lei/lună ia un director spor de condiții grele.

Citește și: EXCLUSIV Budăi dă 2.000.000€ subordonaților pentru „boli închipuite”. Pentru profesori nu are bani

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te