EXCLUSIV Ciolacu minte de 1,8 mld €. Dar Banca Mondială nu dă bani în Sectorul 5, ci ia pe un studiu

DE Alexandru Pop | Actualizat: 20.07.2020 - 14:41
Marcel Ciolacu/FOTO: g4media.ro

PSD a acuzat Guvernul că-l văduvește pe primarul Sectorului 5, Daniel Florea, de un teren destinat celui "mai mare proiect de regenerare și dezvoltare urbană a Capitalei din ultimii 30 de ani, investiție de peste 1,8 miliarde de euro, în colaborare cu Banca Mondială". Fals.

SHARE

Iată cum sună formularea șefului PSD, Marcel Ciolacu, într-un post pe Facebook, în legătură cu acest subiect.

Acuzațiile făcute de Ciolacu

"Atât de jos au putut ajunge! Pentru interesele lor electorale meschine, Iohannis și Guvernul PNL sacrifică viața de zi cu zi a bucureștenilor.

Cel mai mare proiect de regenerare și dezvoltare urbană a Capitalei din ultimii 30 de ani este blocat în mod cinic pe ultima sută de metri de Iohannis și Guvernul PNL!
O investiție de peste 1,8 miliarde de euro, în colaborare cu Banca Mondială, BERD și cu alte instituții de prestigiu internaționale. Un proiect pentru care existau toate avizele necesare și care ar fi trebuit demarat în câteva săptămâni. Un proiect care ar fi însemnat mii de locuințe pentru tineri, sală polivalentă, maternitate, bazin olimpic, dar și un drum modern care ar fi ajutat la decongestionarea traficului și reducerea poluării.
De ce l-au blocat?! Simplu: pentru că e făcut de administrația #PSD. De aceea, Guvernul și-a luat terenul înapoi în ultima clipă, iar Iohannis a contestat la CCR o lege care ar fi dat cale liberă construirii unui drum cu 4 benzi și linie de tramvai.
Asta demonstrează cât de mult le pasă de bucureșteni!!!
Lucrurile nu vor rămâne însă așa! Îl voi sprijini cu toată forța pe Daniel Florea, primarul sectorul 5, prin toate mijloacele legale, astfel încât bucureștenii să beneficieze de acest proiect."
 

S-ar înțelege de aici că la acest mare proiect participă, financiar, "Banca Mondială, BERD și cu alte instituții de prestigiu internaționale", altfel ce să caute în enumerare instituții de creditare, mai ales când contextul e o "investiție de peste 1,8 miliarde de euro"?

Faptele: nu se iau, se dau bani. Pe consultanță

Iată cum stau lucrurile de fapt: conform Primăriei Sectorului 5, în mai 2019, Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare/Banca Mondială a elaborat un raport (disponibil aici) intitulat "Identificarea principalelor intervenții urbane pentru creșterea atractivității zonei Antiaeriană". Potrivit documentului, "Prezentul raport a fost pregătit în scopul furnizării de asistență primăriei Sectorului 5, urmând a pune la dispoziția acesteia o evaluare a potențialului imobiliar specific acestei zone, care ar trebuie să ofere o mai bună înțelegere în special a situației pieței imobiliare, dar și a cererii și claselor de active care ar trebui avute în vedere în cadrul activităților de dezvoltare propuse.

Studiul are rolul de a informa Primăria în privința posibilelor strategii de dezvoltare ce urmează a fi adoptate pentru această zonă, dar și a modului de coordonare a amenajării teritoriului, a investițiilor publice și a strategiilor de scoatere a terenurilor din uz în vederea maximizării randamentului investițiilor din sectorul public."

Așadar, este vorba despre asistență oferită de experții Băncii Mondiale, nu de un acord de investiții, cum părea să anunțe Marcel Ciolacu.

Documentul menționat mai arată că "Acest raport a fost transmis în luna mai 2019, în conformitate cu Acordul pentru Servicii de Asistență Tehnică Rambursabile privind Programul de dezvoltare urbană a Sectorului 5, semnat între Primăria Sectorului 5 a Municipiului București și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare pe 20 martie 2018".

Reținem, de aici, formularea "Servicii de Asistență Tehnică Rambursabile". Adică pe bani. Pe scurt, Banca Mondială nu investește nimic în acest proiect faraonic al primarului Daniel Florea de la Sectorul 5, ci prestează un serviciu remunerat.

Banca Mondială: Sectorul 5 plătește

Despre acordul încheiat de Banca Mondială cu Sectorul 5 se vorbește și în acest document al Băncii Mondiale, la capitolul "Reimbursable Advisory Services" (pagina 112, proiectul P167042).

Dar ce înseamnă "Reimbursable Advisory Services"? Tot conform Băncii Mondiale, "Reimbursable Advisory Services (RAS) are customized ASA requested by a noncommercial client, which are paid for by the client under a legal agreement. In providing RAS, the Bank's purpose is to expand the options available to member countries of all income levels, including those that have graduated from the Bank.  RAS clients can be central governments; subnational governments; state-owned enterprises; non-governmental and other not-for-profit organizations (such as chambers of commerce); and multilateral institutions, including development banks and regional organizations."

Deci, atenție, servicii "paid for by the client", deci plătite de client (Primăria Sectorului 5, în acest caz). 

Dar ce sunt "customized ASA"? Ne spune tot Banca Mondială: "Advisory Services and Analytics (ASA) are non-lending activities that help external clients or audiences advance a development objective. The World Bank provides ASA to support design or implementation of better policies, strengthen institutions, build capacity, inform development strategies or operations, and contribute to the global development agenda. ASA outputs include analytical reports, policy notes, impact evaluations, non-lending technical assistance, hands-on advice, and knowledge-sharing workshops or training programs. ASA related to private sector development can be prepared jointly with IFC and MIGA."

Pe scurt, ASA sunt tot servicii de consultanță, dar gratis, oferite de Banca Mondială. Chiar și acestea, însă, sunt tot servicii de consultanță, fără legătură cu finanțările.

Așadar, Banca Mondială nu garantează în nici un fel planul lui Florea de la 5, ci doar îi ia banii ca să-i ofere un studiu. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te