EXCLUSIV Avioane SMURD, modernizate la prețuri mai mari decât costă unele noi. Unul, donat de Țiriac

DE Stelian Negrea | Actualizat: 22.06.2023 - 13:24
Raed Arafat conduce serviciul SMURD - Foto: gov.ro

Avioane SMURD, modernizate la prețuri mai mari decât costă unele noi-nouțe sunt vizate de ancheta procurorilor DNA. Aceștia au descins ieri la Inspectoratul General de Aviație (IGAV) din cadrul MAI.

SHARE

Avioane SMURD, modernizate la prețuri mai mari decât costă unele noi-nouțe sunt vizate de ancheta procurorilor DNA. 

Surse din industria de profil au declarat pentru Newsweek România că ancheta procurorilor DNA vizează modernizarea avioanelor medicale ale SMURD. 

IGAV a încheiat pe 21.05.2021 un contract în valoare de 28,42 milioane lei (circa 6 milioane Euro) pentru “servicii de reparații, service, asistență tehnică, suport logistic și furnizare materiale consumabile aferente acestor servicii pentru avionul Cessna Citation V, seria 260-0200”. 

Citește și: Șeful OMV, negocieri pentru gazele din Marea Neagră. Scutiți de un miliard €, ne-au dat în judecată

Câștigătorul a fost compania Arpiem Aviation SRL deținută de Radu Boriga (70 de ani), Vasile Peter-Alexandru (47 de ani) și Vasile Luana Mihaela (45 de ani). 

Tot IGAV a încheiat pe 07.07.2021 un “acord-cadru de servicii de reparații, service, asistență tehnică, suport logistic și furnizare de materiale consumabile aferente acestor servicii pentru avionul tip Piper PA-42 Cheyenne III, seria 42-8001048, înmatriculat 1121, echipat cu motoare PWC tip PT6A-41 și elice tip HC-B3TN-3”. 

Citește și: România rămâne acționară în două bănci controlate de Rusia, la 15 luni de la declanșarea războiului

Câștigătoarele acestui contract de 16,94 milioane lei au fost Școala Superioară de Aviație din cadrul IGAV și aceeași companie Arpiem Aviation SRL. 

Avioane SMURD, modernizate la prețuri mai mari decât costă unele nou-nouțe

DNA a anunțat astăzi că procurorii din secția militară fac “cercetări cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în perioada 2019-2023, în legătură cu efectuarea și decontarea unor lucrări de reparații/mentenanță a unor aeronave care asigură suportul aerian pentru structurile Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv misiuni aeromedicale S.M.U.R.D., prejudiciul cauzat fiind estimat, la acest moment, la suma de aproximativ 23.200.000 lei.”.

Citește și: 400.000.000 lei din pensiile românilor sunt blocați în „Banca spionilor ruși”, sancționată de SUA

Avion donat de Ion Țiriac SMURD

Avionul Cessna Citation V fusese donat în 2014 statului de către omul de afaceri Ion Țiriac și după modernizarea anchetată acum de procurorii DNA a intrat în dotarea SMURD. 

"Cineva a hotărât să facă un gest onorabil și să doneze un mijloc de transport deosebit, un avion turbojet care va fi donat IGAV. Domnul ministru Arafat, împreună cu Inspectoratul General de Aviație, după ce întocmiți documentele, vă rog să faceți public acest lucru, pentru că acest gest va salva în viitor foarte multe vieți.", declara, la vremea respectivă, vicepremierul Liviu Dragnea.

Avionul fusese dat spre operare Școlii Superioare de Aviație Civilă printr-o hotărâre de guvern din 22 septembrie 2014 dar avea să fie folosit de Serviciul Medical de Urgență și 

Radu Boriga mai deține compania Boriga Servicii de Aviație SRL și a fost unul dintre membrii Consiliului de Administrației al defunctei companii aeriene Dac Air a fraților Păunescu. 

Soții Vasile mai dețin compania Aviation Business Suport SRL, Arpiem Engineering SRL, tot alături de Radu Boriga, și Manpower Pooling SRL. 

Arpiem Aviation SRL este unul din furnizorii constanți ai Școlii Superioare de Aviație din subordinea Ministerului Transporturilor care a fost operatorul avionului a cărui modernizare este anchetată de procurorii DNA. 

Arpiem Aviation este, de asemenea, principalul furnizor de avioane ușoare pentru Aeroclubul României. 

Valoarea unui avion Cessna Citation V nou dar cu dotări premium este de circa 5 milioane de dolari iar a unuia second hand, cum este și cel al SMURD, este de circa 1,5-2,5 milioane de dolari, în funcție de dotări și vechime. 

Alt avion medical donat statului de Fundația pentru SMURD

În 2013, anterior donației lui Țiriac, Serviciul Mobil de Urgență, Resuscitare și Descarcerare (SMURD), instituție din subordinea MAI, primise prin donație de la Fundația pentru SMURD, un ONG privat al cărui președinte este Raed Arafat, secretarul de stat din MAI care coordonează SMURD, un alt avion medical marca Piper-Jet. 

Fundația pentru SMURD plătise 1 milion de Euro pentru achiziția și dotarea acestuia înainte să-l doneze SMURD-ului de stat. 

“Avionul medical destinat SMURD este un proiect al Fundatiei pentru SMURD, in colaborare cu Inspectoratul general de aviatie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Aeronava a inceput activitatea in data de 15 iulie 2013, fiind disponibil 24 de ore din 24 si 7 zile din 7, cu exceptia perioadelor de revizie

În anul 2012 a fost inițiată acțiunea de achiziție a avionului care a fost identificat în Austria, funcționând ca avion ambulanță. În urma achiziționării au fost efectuate lucrări de întreținere și actualizare a resurselor de zbor, pentru ca aeronava să fie operabilă în condiții optime. Avionul de tip Piper PA-42 Cheyenne III, fabricat în SUA, a fost achiziționat în anul 2012, ca avion second hand cu 5500 de ore de zbor efectuate și este dotat cu echipamente medicale noi conform standardelor europene pentru a putea efectua misiuni umanitare  de salvare a pacienților în stare gravă, în regim gratuit pentru întreaga populație, pe timp de zi și noapte în condiții meteorologice complexe, alături de elicopterele SMURD”, se arăta în comunicatul de presă al Fundației pentru SMURD de la momentul transferului acestuia către SMURD-ul de stat. 

Avionul fusese achiziționat din donațiile unor companii private. 

Ulterior la mai bine de nouă ani distanță, IGAV decide să modernizeze și acest avion din dotarea SMURD cu aceeași companie cu care modernizase și avionul donat de Ion Țiriac. 

MAI a mai cumpărat 2 avioane cu 124 milioane lei

MAI a organizat anul trecut o licitație pentru achiziția a două avioane mediu curier pentru transportul pacienților. 

Contractul în valoare de 124 milioane de lei a fost câștigat pe 17.12.2022 de compania americană Fargo Jet Center LLC care a livrat SMURD două avioane Bombardier Learjet 75. 

Potrivit documentelor, Raed Arafata monitorizează, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, 
activitatea serviciilor mobile de urgenţă reanimare şi descarcerare (SMURD). Sursa AICI

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te