Dar din dar se face raiul Armatei. Donațiile primite de Ministerul Apărării, între milă și șpagă

DE Petru Zoltan | Actualizat: 21.08.2021 - 22:46
PIRANHA Transportoarele blindate Piranha V au fost folosite într-unul din cele mai recente exerciții NATO din România - Foto: INQUAM PHOTOS/ George Călin
Jens Stoltenberg - Foto: INQUAM PHOTOS/ Bogdan Dănescu
Ex-avionul prezidențial ceaușist este clasat ca bun cultural mobil de tezaur național de către Ministerul Culturii
Sistemul Spike
Viforul

Ministerul Apărării a primit peste 300 de donații din 2010 încoace. Unele sunt ridicole, altele suspecte. Cea mai specială este fostul avion prezidențial folosit de dictatorul Nicolae Ceaușescu. Altele, însă, sunt mai puțin altruiste și au apărut ca să rezolve contracte uriașe.

SHARE

Donațiile pe care Armata română le-a primit în ultimii ani alternează între milă și „șpagă“: de la cârje, saltele și pubele până la milioane de euro și echipamente scumpe.

Primul gen de donații este menit să suplinească lipsa dotărilor unor structuri din Ministerul Apărării, în timp ce al doilea gen de „cadouri“ ar trebui să acopere respectarea legislației de offset (compensarea prin investiții de 80% din valoarea contractelor militare primite).

În ultimii 11 ani, Ministerul Apărării Naționale a primit peste 300 de donații. Iar cea mai specială este fostul avion prezidențial folosit de dictatorul Nicolae Ceaușescu. 

NATO face brigadă la Craiova, Luxemburg dă banii

O donație „rotundă“ a venit de la Ministerul Apărării din Luxemburg, care a oferit echipamente neletale în valoare de un milion de euro pentru constituirea în România a Brigăzii Multinaționale NATO, care are cartierul general la Craiova.

Echipamentele au fost achiziționate în urma unei licitații organizate de Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții (NSPA). Astfel, în urma licitației s-au cumpărat de la firma Ret Utilaje București: un excavator Hydromek, încărcător frontal Hydromek, un autogreder Hydromek, un rulou compactor Dynapac și un buldozer pe șenile Liebherr.

Toate cele cinci echipamente au ajuns la Brigada Multinațională de la Craiova. 

Bate „Viforul“ în franci elvețieni

Compania Rheinmetall Air Defense AG a donat piese de schimb pentru sistemul antiaerian „Viforul“ în valoare de aproximativ 1,2 milioane de franci elvețieni.

Donația s-a făcut în anul 2010, în baza acordului de compensare CT 76 din 27 iunie 2006, și reprezenta o restanță la obligația de offset a companiei Rheinmetall.  

Sistemul de artilerie antiaeriană tractat „Viforul“ a intrat în dotarea Armatei Române în urmă cu aproximativ 25 de ani.

PARADOX  Donatorii Armatei au cadorisit MApN și cu un ciocan rotopercutor, dar și cu investiții într-o bază NATO vizitată de Jens Stoltenberg (foto jos - INQUAM PHOTOS/Bogdan Dănescu)

Acesta a fost achiziționat în perioada 1995-2003 de la compania Oerlikon Contraves, din Italia, și produs împreună cu Regia Autonomă Arsenalul Armatei, companie de stat care a fost înghițită de Romarm.

Între timp, compania Oerlikon Contravers a fost preluată de Rheinmetall Air Defence.

Newsweek România a scris despre acest sistem în noiembrie 2020, atunci când a atras atenția că sistemul „Viforul“ funcționează la o capacitate redusă din cauza faptului că Ministerul Apărării Naționale nu a vrut să cumpere piese de schimb, deși compania Rheinmetall Air Defence a vrut să le vândă ministerului cu preț redus. 

Ace, brice și carice de la familia Stanciu

Fundația Ecologică Green, filiala Brașov, este controlată de pesedistul ieșean Cristian Stanciu și de familia sa. Prin această organizație, Stanciu a făcut nu mai puțin de 31 de donații către mai multe secții ale Spitalului Militar de Urgență „Regina Maria“ din Brașov. 

De exemplu, secția ATI a primit o combină frigorifică Beko Nofrost, dulapuri și perne, iar electricianul spitalului a primit un ciocan rotopercutor. 

Urgențele au fost cadorisite cu mai multe dulapuri cu două uși și etajere, perne, ba chiar și cu o geantă profesională pentru urgențe și reanimare. 

Ambulatoriul a primit două pubele noi de 120 de litri. 

Fundația lui Stanciu a mai donat diverse tipuri de scaune, o trusă de sudură, un birou de lemn, o bormașină, canapea PVC, un cântar cu platformă de 150 de kg etc.  

O bancă a dat o comodă și patru mese

Și banca austriacă Raiffeisen se află pe lista donatorilor de obiecte către structurile Ministerului Apărării Naționale.

De exemplu, instituția de creditare a donat două biblioteci de tipul H și Ella în valoare 1.500 lei.

A mai donat un birou, o comodă, o consolă TV, patru mese, un monitor LCD și un computer cu Windows Home Premium 7. Compania Zepter a donat un aparat Bioptron Pro Pag – 890.

Ex-avionul prezidențial ceaușist este clasat ca bun cultural mobil de tezaur național de către Ministerul Culturii 

Spitalul Clinic de Urgență Brașov a donat către Spitalul Militar „Regina Maria“ din Brașov un analizator de detecție și un  marker cardiac Pathfast estimate la aproximativ 97.000 lei. 

O altă instituție publică, Primăria Comunei Cristian, din Sibiu, a donat Spitalului Militar Sibiu o ambulanță Mercedes Benz în valoare de 50.000 lei. 

Viziere, de la un leu la 19 lei

Spitalul Militar de Urgență din Galați a primit în timpul pandemiei mai multe viziere de protecție evaluate de la un leu la 19 lei.

O diferență uriașă de preț, care arată fluctuația prețurilor la echipamentele medicale în pandemia de coronavirus.

De exemplu, Universitatea Dunărea de Jos Galați a donat o sută de viziere, pe care le-a evaluat la o sută de lei în total.

Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești a donat 1.800 de viziere, pe care le-a evaluat la suma de 34.272 lei.

Adică la puțin peste 19 lei pe bucată, deci de 19 ori mai mult față de prețul estimat de Universitatea Dunărea de Jos. 

Direcția de Sănătate Publică Galați a donat 115 viziere estimate la suma 1.477 lei, adică 12,85 lei bucata. 

Atenție, aterizează avionul lui Ceaușescu!

Avionul prezidențial al dictatorului Nicolae Ceaușescu a fost vândut la o licitație organizată de casa de licitații Artmark cu suma de 120.000 euro.

Cumpărătorul, americanul Bryan Hyndman, l-a donat Muzeului Aviației Române. 

Potrivit unui comunicat al Forțelor Aeriene Române, avionul a fost cedat gratuit, sub forma unui contract de sponsorizare.

Aeronava Rombac 1-11, cu numărul de înmatriculare YR-BRE, a fost fabricată în anul 1986, în România, și a fost scoasă recent la vânzare în urma lichidării patrimoniului Romavia. Acum, ex-avionul prezidențial este clasat ca bun cultural mobil de tezaur naţional de Ministerul Culturii. 

Statul Major al Forţelor Aeriene va asigura măsurile necesare în vederea preluării, întreţinerii şi conservării aeronavei.

Defecte dinamice de la General Dynamics

O donație care poate părea însemnată, de peste două milioane de euro, s-a dovedit doar un bacșiș pentru contracte de aproape un miliard de euro.

Povestea acestor contracte a început când Ministerul Apărării Naționale, prin compania de stat Romarm, a atribuit firmei americane General Dynamics Land Systems - Mowag Gmbh un contract de aproximativ 67 de milioane euro pentru a livra 31 de transportoare Piranha IIIC în valoare de 58.859.410 euro și trei derivate evaluate la aproximativ opt milioane de euro. 

Compania Mowag, filiala elvețiană a americanilor de la General Dynamics, a pus pe transportoare mitraliera produsă de Browning (SUA) iar turela a fost luată de la Elbit (Israel). Cu ce a contribuit Mowag? A venit cu carcasa transportorului.

RACHETE  Sistemul Spike (sus) și Viforul au produs donații pentru MApN (jos)

Decizia de a include Elbit în acest proiect a fost luată de oficialii Departamentului pentru Armamente din cadrul MApN. 

Primele șase transportoare Piranha IIIC au ajuns în România cu mai multe defecțiuni.

La solicitarea Newsweek România, Biroul de Presă al MApN a răspuns încercând să minimalizeze problema: „la recepţia transportoarelor nu au fost înregistrate defecţiuni, iar defecţiunile înregistrate pe timpul exploatării au fost remediate de către furnizor“. 

Iată și câteva exemple de defecțiuni: ecranele de vizualizare a câmpului de luptă și a țintelor afișau imagini alb – negru, deși acestea trebuia să fie color; sistemul de blindaj de pe podeaua transportorului care ar fi trebuit să asigure o protecție suplimentară în cazul unor atacuri cu încărcături explozive improvizate lipsea.

Cu toate acestea, oficialii MApN au decis să le trimită militarilor români din Afghanistan. 

O donație de 2,3 milioane pentru un contract de 895 milioane. Euro 

După mai bine de zece ani, în 2017, compania Mowag a donat Ministerului Apărării Naționale mai multe echipamente pentru mentenanța transportoarelor Piranha IIIC în valoare de aproximativ 2,3 milioane euro.

Donația a fost făcută în baza obligațiilor de offset pe care le avea compania Mowag către statul român „în urma derulării unor programe de înzestrare și pentru care au fost încheiate acorduri de compensare“. 

Conform legii offset, compania americană Mowag era obligată să investească minim 80% din valoarea contractului de achiziție în economia românească. 

De ce s-a făcut donația în anul 2017? Surse din cadrul MApN susțin că americanii de Mowag aveau restanțe la implementarea obligațiilor de offset: „În anul 2017, s-a dat o Hotărâre de Guvern prin care i s-a atribuit companiei Mowag un contract cadru de 895 milioane de euro pentru a livra 227 de transportoare Piranha V.

Dacă nu își îndeplinea integral obligațiile de offset pentru contractul anterior, compania Mowag nu putea primi noul contract“. 

Dar noul contract a fost primit de Mowag în ciuda problemelor de la primul. De data aceasta, obiectul contractului a fost livrarea a 227 transportoare Piranha V.

Ca și în cazul contractului Piranha IIIC, noile Piranha V au avut mai multe defecțiuni. 

Principala problemă a fost turela produsă de Elbit, care a picat la teste, dar transportoarele au fost recepționate la cererea actualului ministru al Apărării, liberalul Nicolae Ciucă.

Neregulile din acest contract au fost prezentate cu lux de amănunte într-un raport al Curții de Conturi, dar raportul a fost secretizat.

Rachete, coincidențe, contracte

După același tipar, Armata a primit o donație și ca urmare a derulării afacerii EuroSpike. 

În decembrie 2014, Ministerul Apărării Naționale a atribuit prin negociere directă companiei EuroSpike (Germania) un contract de aproximativ 16,7 milioane lei pentru achiziționarea de rachete Spike. 

A urmat alte două contracte atribuite tot prin negociere directă în Ajunul Crăciunului din 2015. 

Valoarea contractelor a fost de 92,7 milioane euro, respectiv 17,9 milioane euro pentru achiziționarea de sisteme rachete antitanc portabile și „mijloace antitanc“, adică rachete ghidate antitanc. 

Ulterior, pe 7 ianuarie 2016, premierul Dacian Cioloș a făcut o vizită în Germania pentru o întrevedere oficială cu cancelarul Angela Merkel.

La o săptămână după ce premierul s-a reîntors în țară, pe 14 ianuarie, Romtehnica a scos la lumină alte două contracte atribuite firmei EuroSpike, de la care s-au cumpărat rachete ghidate antitanc în valoare de 18,9 milioane euro, respectiv 1,2 milioane euro, conform dezvăluirilor făcute de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI). 

La scurt timp după dezvăluirile făcute de CRJI, oficialii MApN au susținut, în revista „Observatorul militar“, că nu există nicio legătură între vizita premierului Dacian Cioloș în Germania și atribuirea directă a celor patru contracte.  

Pe 23 decembrie 2016, EuroSpike a mai primit un contract, de 21,5 milioane euro. Iar, în decembrie 2017, un altul, de patru milioane de euro. În total, 159,7 milioane de euro. 

Trei milioane donate, 160 încasate. Euro 

Eurospike GmbH este o firmă de tip joint venture înfiinţată în 2004 de companiile Rafael Advanced Defense Systems Ltd (Israel), cu 20%, Diehl BGT Defence & Co. KG şi Rheinmetall Defence Electronics GmbH, ambele din Germania, cu câte 40%. Rachetele antitanc Spike au fost concepute de israelienii de la Rafael şi fabricate încă din 1997.

Contractele încheiate între Romtehnica și EuroSpike privind achiziționarea rachetelor și a sistemelor de lansare sunt prevăzute cu clauze de offset, potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 189/2002, care reglementează operaţiunile compensatorii referitoare la contractele de achiziţii pentru nevoi de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. 

În acest sens, firma EuroSpike avea obligația să facă operațiuni economice de compensare a României în valoare de cel puțin 80% din valoarea contractelor. 

Practic, compania germană poate face compensarea sub diverse forme, de la investiții directe și indirecte până la exporturi, transfer de tehnologie sau donații. 

Ministerul Apărării Naționale a transmis, la solicitarea Newsweek România, că firma EuroSpike a donat în 2019, în baza Acordului de compensare 418 din 22 ianuarie 2016, cinci simulatoare pentru instruire interior Spike și 17 echipamente mecanice de instruire Spike.

Valorea unui simulator a fost de 276.000 euro, iar a unui echipament de 60.000 de euro. În total, valoarea celor două donații se ridică la suma de 2,4 milioane euro. 

Tot în anul 2019, EuroSpike a mai donat două simulatoare pentru instruire interior Spike în valoare de 550.000 euro. Ultima donație a fost făcută în baza Acordului de compensare 444 din 13 martie 2018. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te