Damen atacă Guvernul României ca să blocheze achiziția corvetelor de 1,6 miliarde de euro

DE Petru Zoltan | 03.03.2020 - 13:24
Avocatul Gheorghe Mușat, în stânga, la o întâlnire a proprietarului Damen cu Dănuț Andrușcă, ministrul Energiei/FOTO: damen.com
Avocatul Gheorghe Mușat, în stânga, la o întâlnire a proprietarului Damen cu Dănuț Andrușcă, ministrul Energiei/FOTO: damen.com

Compania olandeză Damen încearcă să blocheze în instanță semnarea contractului dintre Ministerului Apărării Naționale și francezii de la Naval Group, firma care a câștigat licitația de 1,6 miliarde euro pentru construcția a patru corvete militare.

SHARE

Casa de avocatură a olandezilor, Mușat & Asociații, a făcut o plângere administrativă către Guvernul României prin care se cerea revocarea Hotărârii de Guvern 48/2018, document prin care s-a aprobat procedura de achiziție a celor patru corvete. Se întâmpla în decembrie 2019. Avocații susțineau că „actul normativ a fost adoptat cu încălcarea cadrului legal”.

Culmea, cu un an înainte de a depune plângerea la Guvern, avocații de la aceeași casă de avocatură le cereau judecătorilor de la Curtea de Apel Constanța să constate „inadmisibilitatea/tardivitatea” contestației împotriva documentației de atribuire a contractului, implicit a Hotărârii de Guvern 48/2018. Adică, la finalul anului 2018, Hotărârea de Guvern nu avea nici o hibă. În apărarea H.G., avocații menționau că „hotărârea nu are efecte generale și impersonale și nu cuprinde reglementări de principiu formulate în abstract; (...) Dispozițiile hotărârii nu sunt de aplicabilitate repetată, ci se aplică concret unui cadru de organizare a unei singure proceduri de achiziție publică”.

Naval Group nu renunță

Semnarea contractului între Ministerul Apărării Naționale și Naval Group a fost tergiversată timp de un an de zile din cauza proceselor de contestare a procedurii de achiziției deschise de compania Damen. Cu toate acestea, compania Naval Group își reafirmă angajamentul de a începe proiectul de contrucție a celor patru corvete.

„Oferta Naval Group şi Santierul Naval Constanța (SNC) se bazează pe puterea parteneriatului exclusiv dintre cei doi parteneri, care va asigura suveranitatea şi autonomia României, deoarece SNC, o companie românească care angajează muncitori români, va stăpâni know-how-ul necesar pentru susţinerea întregului ciclu de viaţă al corvetelor, de la construcţia lor, până la întreţinerea şi modernizarea lor. Transferul global de tehnologie al Naval Group va aduce beneficii întregii industrii navale româneşti pe termen lung, creând locuri de muncă cu valoare adăugată ridicată”, se menționează întru-un comunicat de presă emis de Naval Group.

Cum arată ofertele

Newsweek România a prezentat în exclusivitate, încă din noiembrie 2018, cele trei oferte depuse de italienii de la Fincantieri, olandezii de la Damen și francezii de la Naval Group. Astfel, ordinea prețurilor este următoarea: Fincantieri a oferit 1,34 miliarde de euro, Damen - 1,255 miliarde de euro și Naval Grup - 1,2 miliarde de euro.

Citește și: Damen, un nou scandal de corupție. În Caraibe

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te