Guvernul a amânat cu 6 luni punerea în aplicare a unor măsuri de austeritate care ar fi dus la reducerea cu 15% a posturilor de șefi din instituțiile bugetare.
Cum a salvat guvernul zeci de șefi din Parlament plătiți cu 16.000 lei/lună care trebuiau concediați
Newsweek România a scris că, spre exemplu, doar în Parlamentul României, există peste 110 de șefi și directori. Dacă s-ar fi aplicat procentul de reducere a personalului, aproape 20 de șefi, plătiți în medie cu păeste 17.000 lei brut, și-ar fi pierdut slujbele.
Guvernul a anunțat mai multe măsuri de austeritate printre care tăierea sporurilor pentru un anumit plafon, înghețarea angajărilor la stat, zilele muncite în plus nu se mai plătesc. Dar, poate cel mai curajos demers într-un moment în care bugetul este împovărat de creșteri de pensii și în sectorul bugetar, era reducerea șefilor.
Citește și: Sporuri de 3.000 lei/lună în Parlament, guvern, primării, confirmate după marea austeritate bugetară
Curajul guvernului a fost doar pe hârtie. O măsură de reducerea cu cel puţin 15% a numărului a personalului cu funcțiile de conducere şi pentru funcțiile de execuție care trebuia să intre în vigoare pe 1 ianuarie a fost amânată cel puțin până la 1 iulie 2024.
„Termenele prevăzute la alin. (3) al art. XVII, alin. (6) al art. XVIII, la alin. (7) al art. XX și la alin. (7) al art. XXIX din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung se prorogă până la data 30.06.2024.” se arată în OUG 13 / 2023.
Mergând la Legea numărul 296/2023 aflăm că se amână următoarele:
a) o reducere cu cel puțin 15% a numărului de personal proporțional atât pentru funcțiile de conducere, cât și pentru funcțiile de execuție;
b) o reducere cu cel puțin 15% a cheltuielilor de funcționare, respectiv a cheltuielilor materiale și servicii.
Salariile uriașe rămân neatinse
Newsweek România a arătat de ce e nevoie ca aceste măsuri, amânate 6 luni, să fie puse în practică cât mai repede.
În Parlament, există 110 șefi și directori. Unii dintre ei se calcă în picioare, dat fiind că există departamente unde sunt doar șefi. O tăiere cu 15% a personalului de conducere ar fi însemnat o reducere a șefilor din Parlament de la 110 la cel puțin 95. Minim 15 șefi ar fi dispărut.
Dar există departamente, cum ar fi cel de Cercetare Tehnologică doar cu șefi, în număr de 10. Astfel, per total, numărul șefilor care ar fi trebuit concediați ar fi fost mult mai mare.
Potrivit analizei Newsweek România, în Parlament sunt sunt 562 de angajați funcționari publici la Camera Deputaților.
Dintre aceștia, avem 37 de directori și 67 de șefi. Restul de peste 450 sunt consilieri și referenți. Dacă guvernul ar fi pus în practică măsurile de austeritate de la 1 ianuarie, o parte dintre ei ar fi fost concediați sau puși să îndeplinească alte sarcini.
Salariile în Parlament sunt foarte mari după cum vedeți mai jos. Un șef de birou ia 12.000 lei brut, un șef șerviciu - 14.000 de lei, un director - 16.000 lei brut.
Despre numărul impresionant de șefi, consilieri, referenți din Parlament puteți citi analiza de mai jos:
Citește și: Dezmăț în Parlament unde 110 directori și șefi primesc 15.000 lei/lună plus sporuri de 2.000 lei