Sporuri de 3.000 lei/lună în Parlament, guvern, primării, confirmate după marea austeritate bugetară

DE Petre Bădică | Actualizat: 02.10.2023 - 19:24
Sporuri de 3.000 lei/lună în Parlament, - Foto: Facebook / Camera Deputaților
Sector 5

Sporuri și de 3.000 lei pe lună în instituțiile de stat precum Parlament, guvern sau primării au fost confirmate pe baza unor documente oficiale consuiltate, azi, de Newsweek România. Dezmățul bugetar vine la câteva zile după votul pe legea austerității.

SHARE

Sporurile care ajung și la 3.000 de lei în instituții ale statului s-au menținut, potrivit raportărilor din data de 30 septembrie ale veniturilor în instituțiile bugetare.

Cu câteva zile înainte, guvernul își asumase răspunderea pentru un pachet de legi care include noi taxe și impozite, reducerea personalului bugetar, dar și unele creșteri în ceea ce privește voucherele și tichetele de vacanță.

Sporuri de 3.000 lei/lună în Parlament, guvern, primării, confirmate după marea austeritate bugetară

Una dintre prevederi era legată de plafonarea sporului pentru condiții vătămătoare de muncă la 15% din salariu dar nu mai mult de 1.500 lei brut pe lună.

Citește și: Guvernul își asumă răspunderea pe Legea Austerității. Cele mai importante prevederi

Newsweek România a scris că tăierea sporurilor anunțată de guvern va afecta un număr infim de bugetari din cei peste 1.000.000 care iau sporuri pentru condiții grele de muncă (deși muncesc din fața computerului). Tocmai pentru că majoritatea bugetarilor iau un spor mai mic de 1.500 lei brut.

Citește și: Cum a făcut Ciolacu ca 99% din bugetari să păstreze sporurile de sute de lei pentru praf și „antenă”

Instituțiile de stat sunt obligate să depună o evidență a veniturilor până pe data de 30 septembrie. Newsweek România a consultat mai multe fișe de salarii și a văzut că sporurile s-au conservat perfect.

La Camera Deputaților se dă un spor care ajunge și la 3.000 lei pe lună pentru secretarul instituției. Majoritatea sporurilor sunt între 1.000 și 1.500 de lei pe lună. Liftierul și coferatul primesc 600 lei pe lună spor pentru condiții periculoase/. 

La Secretariatul General al Guvernului, veniturile raportate la 30 septembrie 2023 arată sporuri pentru condiții vătămătoare luate de directori ce ajung până la 2.400 de lei pe lună.

La primăria sectorului 5, la 30 septembrie 2023, directorul și secretarul sectorului ridicau un spor de aproape 2.000 lei pe lună.

Citește și: DOCUMENT Miza protestelor de la Ministerul de Finanțe. Tăierea unor sporuri ce ajung și la 2.000 lei

O campanie de 3 ani de zile

Newsweek România a scris, în iulie 2020, primul articol despre sporurile imorale acordate bugetarilor. Scriam atunci „că pe lângă cei care primesc pensii speciale, în România mai există o categorie privilegiată de bugetari. Aceștia primesc sume impresionante pentru afecțiuni greu de dovedit.

PSD a lăsat o bombă cu ceas în buget. Zeci de mii de angajați din ministere, primării, prefecturi, Senat și Camera Deputaților primesc, lunar, sute sau chiar mii de lei sporuri pentru că ar munci în condiții periculoase, grele și vătămătoare. Pe acest considerent, se plătesc, de la buget, milioane de euro pe lună, suma exactă neputând fi precizată pentru că instituțiile nu sunt cooperante”, potrivit unui articol scris acum trei ani. Link mai jos:

Citește și: Milioane de euro de la buget pentru boli închipuite

Între timp am aflat că efortul bugetar pentru plata anuală a acestor sporuri este de 27 miliarde de lei. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te