Băluță, agentul verde de marketing al blocurilor „Sportivilor“. Miza: 250 de milioane de euro

DE Petru Zoltan | Actualizat: 05.07.2021 - 23:33
BETOANE Complexul imobiliar numit Top House Residence are 500 de apartamente și spațiu verde doar pe maidanele dimprejur

Primarul de la Sectorul 4 plătește zeci de milioane să facă un parc lângă betoanele clanurilor. Robert Nica, unul dintre liderii clanului „Sportivilor“, împreună cu doi asociați, construiește un ansamblu imobiliar a cărui valoare de vânzare este de aproximativ 40 de milioane €.

SHARE

Robert Nica, unul dintre liderii clanului „Sportivilor“, împreună cu doi asociați, construiește un ansamblu de blocuri a cărui valoare de vânzare se învârte în jurul sumei de 40 de milioane de euro. Deși legea îl obliga să împânzească spațiile dintre blocuri cu verdeață, doar pe maidanele din jurul imobilelor mai cresc ceva buruieni.

Dar, foarte convenabil, pe contul de Facebook al proiectului imobiliar se promovează spațiile verzi amenajate din banii Primăriei Sectorului 4, condusă de Daniel Băluță. 

Cel mai mare parc rezidențial din Capitală

În sudul Bucureștiului, pe terenurile fostelor sere de stat, a fost dezvoltat unul dintre cele mai mari ansambluri imobiliare din Capitală: Metalurgiei Park Residence.

Aici s-au apucat să construiască în urmă cu aproximativ cinci ani mai mulți dezvoltatori imobiliari din Popești Leordeni, inclusiv Robert Nica, unul dintre liderii temuți ai Clanului „Sportivilor“ din Sectorul 4. 

Chiar dacă numele complexului conține cuvântul „park“, până în prezent s-a construit doar un parc de blocuri care adăpostește peste 5.000 de apartamente.

Numărul acestora va ajunge la 10.000 în vara anului viitor, când vor fi finalizate ultimele blocuri.

Atunci, valoarea întregului complex va depăși cu ușurință suma de 500 de milioane euro, dacă luăm în calcul că prețul mediu al unui apartament este în jur de 50.000 euro. Complexul valorează în prezent peste 250 de milioane de euro.

Spațiul verde, doar în prezentările publicitare 

Complexul rezidențial Metalurgiei se află în plină expansiune. Blocurile noi sunt construite lângă cele finalizate în urmă cu doi, trei ani.

Pe lângă praful rezultat în urma construcției blocurilor, noii proprietari se confruntă cu o lipsă acută de spațiu verde. Doar câteva blocuri construite în formă de U au amenajat suprafețe verzi de câțiva metri pătrați.

Cât să intre două bănci una lângă cealaltă. 

De jur împrejurul cartierului, pe câte un petec de pământ betonat, la distanțe de 20, 30 sau chiar 50 de metri, s-a plantat câte un copac.

La intarea în complex, la câțiva metri de biroul companiei Sud Rezidențial Real Estate, cea care se ocupă de vânzarea apartamentelor, se află un tuia și câteva buruieni îngropate în pietriș.

Dar imaginile foto și video folosite pentru promovarea complexului rezidențial arată un cartier plin cu spații verzi. 

Poate doar așa complexul Metalurgiei respectă recomandarea Uniunii Europene care prevede ca suprafața spațiului verde aferentă fiecărui locuitor să fie de minimum 26 de metri pătrați, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății recomandă 50 de metri pătrați. 

Ce prevede PUZ-ul zonei: 30% verdeață

Terenul pe care s-a construit complexul rezidențial Metalurgiei făcea parte dintr-un lot de 50 de hectare care se află între străzile Drumul Binelui, Drumul Jilavei și Bulevardul Metalurgiei.

Pe acest teren se aflau, până la începutul anului 2000, serele statului, privatizate la începutul anilor 2000. Acestea au fost preluate de compania Berser, controlată de afaceristul Horia Culcescu, fin al lui Gigi Becali.

Ulterior, în anul 2010, firma Berser a făcut diligențele pentru a obține Planul Urbanistic Zonal (PUZ) de la Primăria Capitalei, plan care avea să fie aprobat un an mai târziu.

Potrivit documentelor care au stat la baza acestui PUZ, inclusiv avizul emis Agenția Națională pentru Protecția Mediului, pe terenul companiei Berser suprafața în spații verzi trebuia să fie „în procent de minim 30% din suprafața totală a terenului rămasă după retrageri“, suprafață care trebuia amenajată și întreținută.  

Șeful Departamentului Juridic de la Sud Rezidential Real Estate, Bogdan Ivan, a declarat pentru Newsweek România că totul e în regulă: „Spațiu verde s-a și făcut.

Spațiu verde nu înseamnă că trebuie să amenajezi un parc. Trebuie să amenajezi un anumit procent pe reglementările actuale.

Sincer să vă spun nu mai știu cum erau vechile reglementări. Ele se respectă. (…) Toate autorizațiile care se emit acum prevăd spații verzi în suprafață de 30%“.

Nica „Sportivul“, proiect de 40 de milioane euro 

Robert Nica, unul dintre liderii clanului „Sportivilor“, împreună cu doi asociați ai săi, Stelian Vintilă și Florentina Aura Stroe, au cumpărat pe persoană fizică mai multe terenuri de la compania Berser pentru a construi blocuri în complexul Metalurgiei.

Imobilele, însă, sunt construite de către firma Top House Imobiliare SRL, în care cei trei sunt asociați.

Multe dintre ansamblurile rezidențiale construite de aceștia poartă numele Top House Residence, identic cu cel al unei firme radiate de la Registrul Comerțului, în care au fost asociați Vinilă și Stroe. 

Planul Urbanistic Zonal
pentru terenurile pe care
au construit „Sportivii“
și asociații lor prevede
pe 30% din suprafață
trebuie să fie spațiu
verde. Realitatea
contrazice PUZ-ul

Cei trei parteneri de afaceri au cumpărat un teren de 18.466 mp contra unei sume de peste 2,8 milioane euro.

În februarie 2019, tot pe persoană fizică, cei trei parteneri au primit o autorizație de construcție pentru ansamblul de locuințe colective cu regim de înalțime P+7E - P+8E, spații comerciale și parcări pe Bulevardul Metalurgiei nr. 61 C.

La această adresă se construiește Top House Residence. 

De pe site-ul tophouseresidence.ro aflăm că ansamblul de blocuri va avea 50 de garsoniere, 300 de apartamente cu două camere și 150 de apartamente cu trei camere, plus spații comerciale.

Prețul unei garsoniere este de 55.000 euro, iar apartamentele cu două și trei camere se vând cu 68.300 euro, respectiv 106.000 euro.

Valoarea celor 500 de garsoniere și apartamente depășește suma de 39,1 milioane de euro. 

Iarba verde din taxele sectorului

Tot de pe site-ul proiectului imobiliar mai aflăm că viitorii locuitori ai zonei se vor bucura de peste 4.000 mp spațiu verde. Dar nu între blocuri și nu pe cheltuiala dezvoltatorilor imobiliari, ci în vecinătatea imobilelor și pe banii Primăriei Sectorului 4.

Astfel, într-un clip de prezentare al proiectului rezidențial, este pomenit spațiul verde amenajat din banii contribuabilor de Primăria Sectorului 4, condusă de Daniel Băluță. 

Videoclipul este însoțit de textul: „Metalurgiei Park Residence, primul parc rezidențial din România, primește haine noi și verzi în această primăvară.

Autoritățile locale au decis să reconfigureze trotuarele și spațiile verzi, copacii au fost toaletați, iar străzile au fost lărgite și reasfaltate, totul pentru confortul celor câteva mii de familii care au decis să locuiască în această nouă zonă rezidențială a Capitalei.“ 

Newsweek România a încercat în repetate rânduri să ia legătură cu Robert Nica și cu asociații acestuia. Doar contabila societății Top House Imobiliare a fost de găsit, dar aceasta nu a oferit detalii despre proiect și nici despre șefii ei. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te