Achiziții dubioase în „parteneriat public-privat” pentru Spitalul de copii „Victor Gomoiu”

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 05.06.2020 - 10:57
Gabriela Firea, Viorica Dăncilă și Sorina Pintea, la inaugurarea Spitalului de copii „ Dr. Victor Gomoiu”// Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Gabriela Firea, Viorica Dăncilă și Sorina Pintea, la inaugurarea Spitalului de copii „ Dr. Victor Gomoiu”// Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

O angajată a unei firme private a fost detașată la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB). A elaborat apoi criteriile de achiziții publice destinate Spitalului de Copii „Victor Gomoiu”. În final, firma de unde venise a câștigat contractul cu spitalul.

SHARE

SC NOVAINTERMED SRL „este, de peste 20 ani, furnizorul ce oferă soluții adaptate necesităților beneficiarilor, atât pentru laboratoare, cât și pentru proiecte integrate din domenii diverse (mediu, industrie, cercetare)”. Asta scrie pe site-ul societății comerciale.

Pe 27 decembrie 2017, în plin sezon al Sărbătorilor de iarnă, o angajată a acestei firme, Eleonora Maria Ștefan, a fost detașată la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), structură din subordinea Primăriei Capitalei conduse de Gabriela Firea, în baza deciziei ASSMB nr 587 (vezi facsimil).

Cererea de detașare a fost anterior aprobată de directoarea generală a ASSMB de la acea vreme, Daniela Blându. Detașarea s-a făcut pe un an de zile (12 luni), pe un post vacant de Inspector de specialitate II, din cadrul Serviciului Patrimoniu.

Salariul de bază brut a fost stabilit la 4.277 lei, iar concediul de odihnă a fost stabilit la 21 de zile.

Grupul de lucru

După doar câteva săptămâni, pe 16 ianuarie 2018, prin decizia nr. 23, directoarea generală a ASSMB, Daniela Blându, decide înființarea unui grup de lucru care să analizeze oportunitatea unor achiziții pentru Spitalul clinic de copii „Dr. Vctor Gomoiu”, împreună cu medicii de la această unitate spitalicească. Echipamentele sunt menționate în referatul de necesitate nr. 129/8.01.2018.

Grupul de lucru a analizat specificațiile tehnice transmise de către medicii specialiști de la Spitalul Gomoiu, valoarea aparatelor solicitate, necesitatea și oportunitatea achiziției.

De asemenea, până la data de 30 ianuarie 2018, grupul a întocmit caietul de sarcini și toate deocumentele prevăzute de Legea 98/2016 a achizițiilor publice.

În acest grup de lucru, din partea ASSMB, a fost numită și... Eleonora Maria Ștefan.

Recuzarea

Pe 2 februarie 2018 s-a petrecut un lucru cel puțin bizar. Marinela Ilie, șefa Serviciului Achiziții Publice a ASSMB, a solicitat scoaterea din grupul de lucru care a întocmit caietul de sarcini, pe motiv că vrea să evite o posibilă situație de conflict de interese.

Situație pe care Marinela Ilie nu a semnalat-o cu două săptămâni înainte, la înființarea grupului de lucru, și pe care nu o precizează în mod explicit în momentul în care a solicitat ieșirea din grupul de lucru. Surse din ASSMB au declarat Newsweek România că motivul retragerii a fost dorința directoarei Ilie de a nu fi parte din această achiziție cu cântec. 

Contractul de achiziție

Pe 2 octombrie 2018, cu trei luni înainte să expire detașarea Eleonorei Maria Ștefan, ASSMB a semnat cu SC NOVAINTERMED SRL un contract de achiziții în valoare de peste 450.000 de lei (aproximativ 100.000 de euro). Obiectul contractului a fost livrarea, până la 31 decembrie 2018, către Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” a următoarelor echipamente medicale:

  • 1 analizor automat de bacteriologie pentru hemocultură la prețul de 89.500 de lei, plus TVA de 17.005 lei,

  • 1 analizor automat imunologie la prețul de 290.000 de lei, plus TVA de 55.100 de lei.

SC NOVAINTERMED s-a obligat să furnizeze, să instaleze, să pună în funcțiune și să instruiască personalul medical și tehnic al ASSMB.

Cine este SC NOVAINTERMED SRL

Înființată în anul 1994, SC NOVAINTERMED SRL are, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, are un capital social subscris de 1.000.000 de lei, integral vărsat. Domeniul principal de activitate este 4690- Comerț cu ridicata nespecializat. 

La capitolul asociați persoane juridice figurează firma poloneză Biochem Spolka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia, care a contribuit cu 650.000 de dei la capitalul social (65%) 

Asociați persoane fizice este Iosif Maria- 35%, care este administratorul societății, președinte al consiliului de administrație. 

Calitatea de administratori este deținută și de doi cetățeni polonezi, Krzysztof Goss și Boleslaw Samodulski.

În 2016, societatea avea 80 de angajați și a declarat o cifră de afaceri de49.222.321 lei și un profit de 762.165 de lei.

În anul fiscal 2017, firma avea 71 de angajați, o cifră de afaceri de 52.735.785 lei și un profit de 2.752.715 lei.

Situația financiară pe 2018 arată astfel: 77 de angajați, cifră de afaceri de 62.314.880 și un profit de 6.634.243 de lei.

Contract de confidențialitate

Eforturile Newsweek România de a solicita un punct de vedere de la ASSMB în legătură cu această achiziție publică s-au dovedit în zadar.

Fosta directoare generală a ASSMB, Daniela Blându, nu a răspuns la mesajul scurt pe care i l-am trimis telefonic, actuala directoare generală adjunctă (directoarea medicală), Ablachim Turkes, ne-a îndrumat către Biroul de presă al ASSMB, care ne va răspunde după ce va contacta Direcția de achiziții, iar Biroul de presă nu ne-a răspuns, cel puțin pentru moment, solicitării de furnizare informații publice.

Newsweek România l-a contactat și pe expertul Dumitru Mihăilă, implicat în achizițiile de la Spitalul clinic de copii, „Dr. Victor Gomoiu”. Am aflat înă cu surprindere de la acesta că nu poate face niciun comentariu pe subiect, pentru că se află sub contract de confidențialitate cu ASSMB.

Contract impus, potrivit surselor Newsweek România, chiar de către ASSMB, după scandalul achizițiilor izbucnit la finalul anului trecut. Scopul contractului de confidențialitate este, printre altele, prevenirea apariției în presă a unor informații despre neregulile din procesul de achiziții.

Am reușit să o contactăm, pe Eleonora Maria Ștefan, care ne-a precizat că, în opinia sa, nu este vorba de niciun conflict de interese. „Eu nu am participat la elaborarea caietului de sarcini. Era deja făcut când am ajuns la ASSMB”, spune ea.

Informația este inexactă, deoarece grupul de lucru care a întocmit caietul de sarcini a fost înființat pe 16 ianuarie 2019, după mai bine de două săptămâni de la venirea ei la ASSMB.

„Nu am stat decât două luni acolo. Până în februarie 2019. Nu am acceptat. Achiziția s-a făcut în octombrie 2019. În acest interval caietul de sarcini s-a modificat, probabil, de mai multe ori. Mai mult, nu am făcut parte nici din comisia de evaluare. Nu am vut să particip la mizeria lor. Voiau să facă totul prin mine”, a mai punctat Ștefan Eleonora Maria.

Întrebată de ce a fost detașată, totuși, la ASSMB, Eleonora Maria Ștefan ne-a precizat că a vrut să plece din sectorul privat și să lucreze la stat, dar că a ajuns la concluzia că sistemul de stat nu i se potrivește. În prezent, este angajata... SC NOVAINTERMED SRL. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te