Pommellet, Naval Group: Programul corvetelor înseamnă transfer de înaltă tehnologie pentru România

DE Valentin Mirică | Actualizat: 26.10.2020 - 09:11
Pierre Eric Pommellet , CEO Naval Group

Pierre Eric Pommellet, CEO Naval Group, a acordat un interviu pentru Newsweek România în care a vorbit despre implicațiile economice ale programului corvetelor românești, construite de Naval Group din Franța.

SHARE

Newsweek România: Care a fost impactul crizei COVID-19 asupra Naval Group?  

Pierre Eric Pommellet: Am ajuns la Naval Group pe 24 martie, era chiar începutul crizei. Am preluat poziția de CEO într-o perioadă interesantă. De la începutul crizei, noi ne-am sprijinit clienții, definind care erau “misiunile esențiale“ pentru ei, ce trebuia făcut. Prioritatea a fost să ne sprijinim clienții, în Franța, în India, în Brazilia etc. Deci, primele zile ale crizei au fost acestea: ce trebuie să facem noi ca să ne ajutăm clienții și, în același, timp, cum ne organizăm ca să fim capabili să muncim în timpul crizei. Din 15.000 de oameni, mai mult de 2.000 erau la muncă în acea perioadă și am recâștigat capacitatea maximă rapid, cu mulți oameni care au lucrat de acasă. Pentru că, într-o companie precum Naval Group, în sectorul apărării, nu am pierdut niciun client, bugetele apărării s-au menținut, clienții ne așteptau și întrebările lor erau: când puteți furniza? Sunt mândru să spun că au avut încredere în noi și că nu i-am dezamăgit, programele noastre sunt pe drumul cel bun și când programul a trebuit să fie adaptat, am discutat cu clienții noștri și am găsit soluții împreună.  

Q: Deci, criza n-a tăiat bugetele pentru apărare?

A: Nu. Nu la clienții noștri. Până acum, n-a fost afectat nici unul dintre clienții noștri. Întrebările vor veni după criza economică și după rectificările bugetare: vor menține aceleași necesități sau vor exista schimbări? Dar, pe moment, ne ținem de program.  

Q: Ce are Naval Group de oferit României, care este scopul vizitei în țara noastră?

A: Oferim o capacitate suverană de producere a corvetelor, nave foarte puternic înarmate, pentru ca România să-și protejeze cetățenii. De asemenea, oferim suveranitate și slujbe. Pentru că programul corvetelor românești, dincolo de faptul că este o capabilitate testată în lupta pe mare, înseamnă un transfer de înaltă tehnologie pentru România. Corvetele vor fi construite aici, în România, împreună cu SNC și partenerii noștri români. Deci, oferim o capabilitate, oferim suveranitate, desigur, în cadrul unui program de înaltă tehnologie.  

Q: Cine sunt partenerii Naval Group în România?

A: Avem un partener principal, Șantierul Naval Constanța (SNC), care este un șantier naval foarte eficient, cu care lucrăm de la începutul acestei oferte și cu care am avut discuții foarte bune. Este foarte important pentru Naval Group să lucrăm cu acest șantier naval. Șantierul naval vine cu idei pentru a ne îmbunătăți capacitatea de producție. Este un șantier foarte eficient, suntem foarte fericiți să cooperăm cu SNC.  

Q: În afară de SNC, ce alte companii vor fi implicate în acest proiect?

A: Vom lucra cu uniunile profesionale PatroMil (Asociația Patronală a Producătorilor de Tehnică Militară) și AncoNav (Asociația Constructorilor Navali) pentru a extinde numărul partenerilor români, pentru că va fi nevoie de un transfer de tehnologie în multe domenii, nu doar în șantierul naval, ci și în sisteme de luptă, precum și în sprijin logistic și servicii. Asta este de asemenea important, România va avea mentenanță și sprijin logistic suverane și pentru asta va trebui să găsim parteneri români. Până acum, am avut discuții în special cu Interactive, Icepronav și Pro Optica.  

Q: Ce beneficii va avea România, din punctul de vedere al industriei?

A: Beneficiile pentru industrie vor fi în primul rând în materie de locuri de muncă. Slujbe la șantierul naval, slujbe la partenerii noștri și slujbe pe termen lung, slujbe cu valoare adăugată ridicată. Locurile de muncă în sectorul apărării sunt pe termen lung, chiar dacă vom livra foarte repede primele corvete. După 36 de luni vor fi livrate primele corvete, ceea ce e repede într-un program de apărare. Va dura șapte ani să livrăm toate navele care vor fi în serviciu mai mult de 20 de ani. Ne vom asigura că România are mijloacele necesare pentru a se ocupa de mentenanța navelor, pentru România. Acesta este un program cu o durată de viață de 20-30 de ani. Va da vizibilitate locurilor de muncă, tehnologiei și activităților.  

Q: România va beneficia de transfer tehnologic?

A: Da, absolut. Acestea sunt corvete de ultimă generație, care oferă capabilități de luptă anti-navale, anti-aeriene, anti-submarin. Este, deci, o navă pe deplin capabilă. Sistemul de luptă este cel pe care-l oferim și Marinei Franceze și altor clienți internaționali, deci de ultimă generație și cu capabilități de luptă dovedite, interoperabil la nivelul NATO. România va beneficia de transfer de tehnologie, întrucât întreaga producție a navelor va avea loc în România.  

Q: Primele nave vor fi construite în Franța...

A: Nu. Toate vor fi construite în România, de muncitori români, în SNC, un șantier naval românesc. În cadrul acestui proiect oferim și o modernizare a fregatelor T-22, care sunt deja în serviciu și care vor fi modernizate cu aceleași sisteme de luptă, în cadrul acestui program.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te