Clotilde Armand, candidat la Primăria Sectorului 1: Trebuie să ne hotărâm dacă vrem să salvăm orașul

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 02.09.2020 - 13:55
Clotilde Armand, candidat pentru Primăria Sectorului 1. Foto Inquam Photos/Ilona Andrei

Clotilde Armand și-a făcut un obicei din a urmări contractele și proiectele controversate prin care Primăria Sectorului 1, condusă de pesedistul Dan Tudorache, cheltuie pe ultima sută de metri sume enorme din bani publici. 

SHARE

Clotilde Armand prezintă aceste cheltuieli inutile pe pagina sa de Facebook, iar demersul a devenit atât de popular încât primarul Dan Tudorache a dat-o în judecată pentru „denigrarea imaginii”. 

În prezent europarlamentar USR PLUS, Clotilde Armand candidează din nou pentru postul de primar al Sectorului 1, după ce în urmă cu patru ani a fost la un pas să câștige alegerile. Anul acesta este susținută și de către PNL. 

 

Newsweek România: Scrieți des despre contractele dubioase încheiate de Primăria Sectorului 1. Dacă veți ajunge primar, veți cere un audit? Veți reclama eventualele fapte de natură penală, având în vedere că până acum instituțiile de control nu par să reacționeze?

Clotilde Armand: Voi cere, bineînțeles, un audit. Și voi face publice toate contractele. Întotdeauna am spus că voi aplica transparența în privința cheltuirii banului public și e normal să începem prin a cunoaște situația în care se află finanțele publice din Sectorul 1.

swDe exemplu, raportul Curții de Conturi despre celebra achiziție de holtere din timpul pandemiei scrie explicit că aceste aparate nu au fost deloc folosite de Ministerul Sănătății, în ciuda Memorandumului semnat cu Primăria Sectorului 1.

1.250 de holtere au fost cumpărate din banii noștri și păstrate în depozitul Centrului Caraiman.

Da, am reclamat în trecut fapte de natură penală și le voi reclama și în viitor. Deocamdată eu sunt dată în judecată de domnul primar PSD pentru că i-aș fi denigrat imaginea publicând achizițiile Primăriei. Dar sunt convinsă că anchetele de investigație progresează pe acest subiect.

 

Cum e posibil ca una dintre cele mai bogate localități din România, Sectorul 1, cu bugete comparabile, raportat la numărul de locuitori, cu Paris și Viena să fie administrată atât de prost?

Banii sunt risipiți pe tot felul de achiziții și nu sunt demarate adevărate investiții. Un oraș crește dacă se fac investiții – spitale noi, școli renovate, străzi asfaltate, parcări, consolidări, baze sportive, parcuri noi, centre culturale. Un oraș nu se poate dezvolta dacă banii sunt cheltuiți pe panseluțe sau gărduțuri, contracte cu paza, contracte cu holtere, cu excursii și o grămadă de alte cheltuieli care nu lasă nimic în urmă.

Să luăm ca exemplu anul 2019: bugetul inițial de  investiții a fost de 418 milioane de lei, o sumă rezonabilă care a fost votată de consilierii USR.

În timpul anului, au fost însă realocate către cheltuieli funcționale 230 milioane de lei. Apoi a fost votată drept investiție mărirea de capital social de 182 de milioane de lei pentru Compania de Investiții și Dezvoltare în Sănătate, unde nu avem nici o evidență a cheltuielilor.

Proiectul de spital care ar fi trebuit finanțat e doar o machetă frumoasă. Până la urmă, așa-zisele investiții realizate au fost mai puțin de 8% din buget.

 

Ce aduceți dumneavoastră nou pentru Sectorul 1? De ce v-ar vota locuitorii și, mai ales, de ce ar crede în promisiunile dumneavoastră?

Am repetat mereu că trebuie să privim la ce au făcut candidații înainte în viața lor, în cariera lor și să nu ne lăsăm vrăjiți de promisiuni. Primarii PSD promit la fiecare 4 ani orașe ca în Suedia. Rezultatul îl vedem în fiecare zi. Avem încă străzi neasfaltate și fără utilități în Sectorul 1, nu este apă caldă în cartiere întregi.

Și avem venituri mari așa cum am spus. Trebuie să schimbăm modul de a aprecia candidații, nu atât după discurs, ci după experiența lor trecută, valorile lor, deciziile pe care le-au luat.

Eu sunt un manager care a condus echipe mari, de mii de oameni, cu bugete de sute de milioane de euro, într-un mediu competitiv, exigent și transparent. În cariera mea, am progresat mereu. Am mers mereu mai departe.

Nu m-am reconvertit în politician pentru că nu aș mai avea o carieră în altă parte. Acum în calitate de primar, vreau să fiu un primar care construiește, care impulsionează echipele din subordine pentru a fi eficiente, care va ridica Bucureștiul la un alt nivel.

Sectorul 1 are, ca și celelalte sectoare ale Capitalei, mari probleme cu dezvoltarea urbanistică haotică. S-au construit blocuri printre case, s-au dărâmat case vechi, istorice, și au fost înlocuite cu clădiri fără valoare, s-a pierdut spațiu verde. Care e politica dumneavoastră în acest sens? Mai poate fi reparat răul făcut?

Din multe puncte de vedere ne aflăm într-un moment de cotitură. Putem reconstrui dacă avem voință și echipe de profesioniști. Putem corecta actuala dezvoltare haotică, dacă acționăm acum. Trebuie să ne hotărâm dacă vrem să salvăm acest oraș.

Evoluția se agravează uitându-ne doar la noul PUZ Coordonator al Primăriei S1. Mă lupt, împreună cu asociațiile de cetățeni, de câteva luni, să oprim acest Plan Urbanistic Zonal Coordonator al Sectorului 1.

Sub această titulatură pompoasă se ascund reglementări care nu au nimic de a face cu dorințele locuitorilor. Suprafețe mari din Pădurea Băneasa, Parcul Herăstrău, Baza Rapid erau prevăzute să devină zone construibile. Așa își dorește primarul actual.

Cum veți rezolva o chestiune aparent simplă, dar care dă în continuare bătăi de cap locuitorilor: problema locurilor de parcare?

Trebuie să construim parcări. Avem studii de fezabilitate pentru zeci de parcări și nu am început în 4 ani nici măcar una. Avem nevoie să eliminăm mașinile vechi care nu mai circulă, dar ocupă locuri de parcare. Trebuie să reorganizăm spațiile de parcare și să inventăm o gestionare inteligentă, smart parcări, într-un sistem în care să integrăm toate locurile de parcare din sector, publice, private, rezidențiale.

Sunt parcări încă nefolosite în Sectorul 1, la Pasajul Basarab, Piața Amzei. Blocurile care se contruiesc trebuie să respecte numărul de locuri de parcare. Îi vom obliga și pe dezvoltatorii imobiliari să aibă toate parcările necesare. Voi negocia dur acest lucru.

În programul meu, am prevăzut 100 de milioane de euro de investiții în parcări. Nu avem de ales, trebuie să le construim.

A existat în anii trecuți o dezbatere aprinsă pe modul cum se cheltuie banii publici pentru biserici. Care va fi politica dumneavoastră, dacă ajungeți primar, referitor la acest capitol?

Cred că Biserica are un rol social de jucat în comunitate. Voi căuta să colaborăm în proiecte care aduc soluții la unele din problemele sociale din sector. Avem și biserici de patrimoniu care trebuie consolidate și renovate, pentru că sunt parte din identitatea noastră. Bugetul local nu poate însă să însemne o sursă de venituri pentru biserici.

Se vorbește tot mai mult, chiar și în România, de smart city. Credeți că Sectorul 1 poate deveni un oraș inteligent? Ce planuri aveți în acest sens?

Bucureștiul trebuie să devină un oraș inteligent. La ora Pactului Verde în Uniunea europeană avem șansa să facem investiții sprijinite de fonduri UE în toate domeniile care folosesc tehnologii inteligente pentru a reduce consumul de energie și poluarea.

Vă dau câteva exemple: am vorbit de parcările smart pe care vrem să le promovăm; colegii mei din USR Sectorul 1 au creat o infrastructură inteligentă pentru a monitoriza calitatea aerului – puteți să vă uitați pe https://s1aer.ro/; avem un plan de digitalizare a Primăriei. Știți că USR PLUS este un partid de IT-iști, vom fi primii să promovăm o gestiune smart și la nivel de oraș.

Cât de des veți înlocui bordurile?

Nu voi înlocui inutil nici borduri, nici gărduțuri, nu voi planta nici panseluțe. E nevoie însă ca investițiile făcute să fie întreținute. Bulevardul Magheru a fost de exemplu refăcut la nivel de trotuare și mobilier urban, dar după câțiva ani este la fel de urât.

Ca și în casele noastre, e nevoie să curățam, să reparăm, să întreținem. Detaliile contează. În mod clar nu pot să accept când trotuarul este distrus, când parcurile nu sunt verzi, când fațadele clădirilor publice cad pe noi, când nimeni nu răspunde la secretariat la telefon pentru o informație simplă care nu este pe site, etc.

Ați arătat că PSD vă șicanează campania electorală. Care sunt cele mai frecvente șicane?

Firmele de publicitate sunt sub presiune, am avut un singur mesh care a fost dat jos după o săptămână, pe motive de securitate, cu toate că în același loc s-a aflat în urmă cu un an un mesh electoral cu Viorica Dăncilă.

Corturile au fost mutate pe trecerile de pieton ca să enerveze trecătorii, au fost vandalizate, s-au lipit afișe pe ele că sunt amplasate ilegal, cu toate că erau autorizate. Au circulat chiar articole în presă că Poliția Locală ar fi lipit aceste afișe cu amplasat ilegal, ceea ce era total fals. Există o uzină de fake news.

Credeți că mai prind minciuni de genul clipului interzis de CNA cu un spital care nu există prezentat ca finalizat?

Românii au experiență să descifreze propaganda. Au traversat epoca comunistă și nu cred că pot fi ușor păcăliți de oamenii politici. Riscul este mult mai mare să fie dezgustați de politică și să devină indiferenți la ce se întâmplă în spațiul public. Această indiferență e cel mai grav fenomen dacă se extinde, mai ales la tineri.

Pe de altă parte, mai este nevoie de un spital în Sectorul 1 sau este o investiție exagerată?

Avem nevoie de un spital public modern, nou construit în București – așa am propus noi, consilierii USR, în 2016, în Consiliul Local, când a fost scandalul cu Spitalul de Arși - dar cred că este important ca această decizie să fie luată în cadrul unui masterplan național de sănătate.

La ora actuală proiectul este supradimensionat în raport cu bugetul alocat. Este un proiect foarte complex, mai complex decât asfaltarea unei străzi și nu are nici o șansă să fie realizat de o Companie municipală creată pe fugă de un primar care habar nu are ce înseamnă să construiești ceva.

Dacă vă uitați la lista de administratori ai acestei companii, veți înțelege rapid că nici în viitor nu va construi nimic, nici măcar asfaltarea trotuarului spitalului nu va fi capabil să o facă. Nici într-o sută de ani nu va fi gata. Va rămâne noroi acolo... dacă nu se mobilizează cetățenii Sectorului 1 pe 27 septembrie. De data asta, trebuie să învingem.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te