Adrian Papahagi, la Newsweek Live: „Clasa politică a ajuns foarte controlată de serviciile secrete”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 14.10.2022 - 16:35

Adrian Papahagi, profesor la Universitatea „Babeș- Bolyai” din Cluj, a declarat la Newsweek Live că, în prezent, influența serviciilor secrete asupra politicienilor este mult prea mare. „Din păcate s-a mers departe. Lucrurile trebuie să revină la normal”, a spus el.

SHARE

În opinia sa, „corupția clasei politice ajunsese așa de departe încât serviciile au intervenit masiv și au început să controleze”.

„Lucrul acesta este foarte periculos pentru democrație. Eu aș prefera să văd politicieni care cresc în mod natural, să știu de unde să-i iau.

Ăștia apar de unde nici nu știi. De unde a apărut Barna? Sunt oameni de care ieri nu știa nimeni, a doua zi sunt lideri naționali, a treia zi iară nu mai știe nimeni de ei.

Cîțu? Cine a știut de Cîțu? Ce trasabilitate politică a avut?

Într-un fel aprolape că mi-e dor de politicienii ăia vechi pe care știai de unde să-i iei, erau foștii activiști reciclați în 1990, coonvertiți la democrație și economia de piață. Măcar îi vedeai.

Din păcate atăzi foarte mulți lideri din ăștia de unică folosință se produc, sunt propuși rapid pe funcții înalte, după care dispar din circulațiue. Aș prefera mai multă libertate”, a spus Adrian Papahagi.

Rugat să comenteze declarația directorului SRI, Eduard Hellvig, potrivit căreia politicienii așteaptă indicații de la serviciile secrete și nu-și asumă deciziile pollitice, Papahagi a apreciat că acest lucru se întâmplă pentru că „polliticienii sunt șantajabili”.

Citește și: Germania mizează pe o Europă „suplă”. Vrea eliminarea unanimității în deciziile importante

„Au înțeles cum funcționează lucrurile, foarte mulți dintre ei exagerează, au impresia că serviciile fac și desfac, au o totală neîncredere în votul popular, nu mai așteaptă să-i voteze oamenii, ci vor să fie unși de servicii. Asta în primul rând.

În al doilea rând sunt oameni de slabă calitate care nu-și aparțin.

Eu mi-aș dori în România servicii care să servească. De aia sunt servicii. Ele servesc națiunea și au un rol fundamental, mai ales în perioade de război, tulburi, au funcția lor esențială de securitate.

Ele nu sunt făcute să conducă. De condus trebuie să conducă civilii, nu militarii, ci oameni care sunt aleși. Politicienii, oricât ar fi de corupți, precari măcar din patru în patru ani se prezintă în fața cetățenilor. Și chiar dacă alegerile sunt falsificate, influențate ei au o legitimitate populară.

Citește și: Noii băieți deștepți din energie: Exportă profitul către firme paravan și cer subvenții de la stat

Asta e ideea în democrație. Politicienii să conducă nu pentru că sunt foarte deștepți, ci pentru că pur și simplu sunt reprezentativi și mai ales răspund în fața poporului. O dată la patru ani lumea îi trage de guler. Să știți că politicianul trăiește non- stop cu spaima votului. Ceilalți în fața cui răspund?” ” a punctat el.

Adrian Papahagi speră ca oamenii din servicii, „dacă sunt patrioți, să-și dea seama că nu trebuie să se implice mai mult mai mult decât este decent, iar politicienii trebuie să-și păstreze prerogativele.”

„Lucrurile ar trebui să revină acolo, din păcate s-a mers departe. Dacă la viitoare alegeri prezidențiale mi se propun tot niște proxy eu nu mă mai duc la vot, pentru că m-am săturat să tot fim luați de proști”, a conchis el.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te