Zelenski insistă că racheta care a lovit Polonia a fost trasă de Rusia. Biden îl contrazice

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 16.11.2022 - 13:14
Volodimir Zelenski și Joe Biden- Foto: Casa Albă

Lovitura cu rachetă în Polonia „nu este nimic altceva decât un mesaj al Rusiei adresat Summitului G20”, le-a spus președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, liderilor reuniți în insula indoneziană Bali. Joe Biden i-a informat, însă, că racheta a fost trasă de ucrainieni.

SHARE

Zelenski s-a adresat participanților la Summitul G 20 prin videoconferinţă, în contextul în care versiunea că a fost totuşi vorba de o rachetă a sistemului antiaerian al Ucrainei devine din ce în ce mai plauzibilă, potrivit AFP. 

Există „un stat terorist printre voi, împotriva căruia trebuie să ne apărăm”, a avertizat Zelenski, desemnând Rusia, potrivit textului discursului pronunţat de preşedintele ucrainean la ultima sesiune a summitului din Bali, la care „toţi au vorbit despre cum să se pună capăt războiului” declanşat de Rusia în Ucraina.

„Iar după aceea, aproape 100 de rachete ruseşti au lovit Ucraina. Clădiri rezidenţiale au ars. Centrale electrice au fost din nou distruse. Sute de localităţi au rămas fără electricitate, apă şi încălzire. Traficul pe internet a fost redus cu două treimi”, a denunţat el.

„Din păcate, există şi victime umane. Şi nu numai în Ucraina”, a adăugat el. „Ieri, rachete ruseşti au lovit teritoriul Poloniei vecine. Ar trebui să existe un răspuns rapid”, a spus Zelenski, fără să ofere nicio dovadă pentru aceste afirmaţii, notează EFE.

Acest atac, a afirmat preşedintele ucrainean, arată adevărata atitudine a Moscovei, care ar trebui să părăsească G20, grupul celor mai dezvoltate ţări din lume: "Pentru că Rusia este un terorist şi ne protejăm de ea. Aceasta este realitatea".

Citește și: BREAKING Rachetele lui Putin cad în Polonia. Cel puțin doi morți. Forțele armate, în alertă maximă

Ministrul rus de finanţe, Anton Siluanov, se afla acolo ca reprezentant al Rusiei la momentul discursului liderului ucrainean, a declarat pentru AFP o sursă prezentă în sală.

Președintele ucrainean a afirmat încă marţi, la scurt timp după ce incidentul a devenit cunoscut, că explozia din localitatea poloneză Przewodow a fost provocată de rachete ruseşti.

„S-a întâmplat ceea ce avertizasem de mult timp. Teroarea nu se limitează la frontierele noastre naţionale. Rachete ruseşti au lovit Polonia”, a declarat liderul ucrainean pe contul său de Telegram.

Dezmințiri

În timp ce NATO a lansat o anchetă asupra incidentului, care a avut loc la doar câţiva kilometri de teritoriul ucrainean, preşedintele american Joe Biden le-a spus partenerilor din G7 şi NATO că explozia produsă marţi în estul Poloniei a fost cauzată de o rachetă a apărării antiaeriene ucrainene, a declarat miercuri o sursă din cadrul NATO pentru Reuters.

Explozia, în care au murit două persoane, a provocat îngrijorări că războiul din Ucraina s-ar putea extinde la ţări vecine.

Citește și: Donald Trump anunţă o nouă candidatură la Casa Albă. „Votul va fi mult diferit"

La sediul NATO a început miercuri dimineaţă, de la ora locală 10:00 (09:00 GMT), o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori, pentru a discuta despre explozia din estul Poloniei, în apropiere de frontiera cu Ucraina.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat anterior miercuri că Polonia nu are dovezi concrete despre cine a lansat racheta, care a lovit o rampă a unui siloz de cereale la circa 6 km de graniţa cu Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te