China are graniţă cu Afganistan, unde talibanii au preluat din nou puterea în august după două decenii de prezenţă a forţelor străine conduse de SUA şi au instalat un guvern.
Afganistanul ar trebui îndrumat să fie mai deschis şi mai incluziv şi să urmeze politici interne şi externe moderate, a afirmat Xi Jinping, luând cuvântul prin videolink în cadrul summitului Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, organizat în Tadjikistan, potrivit agenţiei Xinhua.
Citește și: Cât a durat valul patru al pandemiei: Grecia- 62 de zile, Italia – 60, Franța – 48, Spania - 31
"Anumite ţări" ar trebui să-şi asume responsabilităţile cuvenite pentru dezvoltarea viitoare a Afganistanului, ca "instigatori" ai situaţiei în care se află acesta, a mai spus preşedintele chinez, cu referire probabilă la Statele Unite şi aliaţii lor.
Experţii afirmă că economia afgană se află în criză şi că un dezastru umanitar este iminent. Statele occidentale au fost reticente în a le furniza fonduri talibanilor fără garanţii din partea acestora că vor respecta drepturile omului, în special ale femeilor.
China, care a promis să livreze Afganistanului ajutor şi doze de vaccin împotriva COVID-19, consideră că Statele Unite şi aliaţii lor au o datorie să acorde ajutor economic şi umanitar acestei ţări sfâşiate de război.
Citește și: Milionarul care a fost jefuit, băgat în portbagaj și lăsat gol în pădure de frații Cămătaru, urmărit
De asemenea, China este îngrijorată de militanţii din regiunea sa vestică Xinjiang, unii dintre ei având baza în Afganistan, unde sunt de multă vreme aliaţi ai talibanilor.
Din Organizaţia de Cooperare de la Shanghai fac parte China, India, Kazahstan, Kârgâzstan, Pakistan, Rusia, Tadjikistan şi Uzbekistan, patru state având statut de observator - Afganistan, Belarus, Iran şi Mongolia, arată Agerpres.