Xi Jinping prezintă China ca fiind un pacificator al Ucrainei dar laudă relațiile strânse cu Rusia

DE Daniel Toșa | Actualizat: 20.03.2023 - 08:40
Xi Jinping prezintă China ca fiind un pacificator al Ucrainei dar laudă relațiile strânse cu Rusia - Foto: Profimedia Images

Xi Jinping prezintă China ca fiind un pacificator al Ucrainei în ajunul călătoriei sale în Rusia. Mai mult el a lăudat legăturile din ce în ce mai strânse ale Beijingului cu Moscova.

SHARE

Într-un articol publicat în presa de stat rusă, Xi a declarat că China și Rusia au "consolidat încrederea reciprocă politică și au încurajat un nou model de relații între țări mari".

Xi Jinping prezintă China ca fiind un pacificator al Ucrainei dar laudă relațiile strânse cu Rusia

"Relația bilaterală a devenit mai matură și mai rezistentă. Ea debordează de un nou dinamism și vitalitate, constituind un bun exemplu pentru dezvoltarea unui nou model de relații între țări majore, caracterizat prin încredere reciprocă, coexistență pașnică și cooperare reciproc avantajoasă", a scris Xi.

În ceea ce privește Ucraina, Xi a prezentat China drept o forță pozitivă pentru pace, apreciind abordarea Beijingului ca fiind "constructivă în atenuarea efectelor crizei și în facilitarea soluționării politice a acesteia".

Citește și: Spionii lui Putin se infiltrează în Georgia printr-o schemă veche, ca „turiști”

Încercarea lui Xi de a prezenta China ca un broker de pace neutru vine în contextul în care Beijingul se luptă să echilibreze relația sa "fără limite" cu Moscova și legăturile tot mai fragile cu Occidentul.

Luna trecută, Ministerul de Externe al Chinei a publicat un document de poziție privind războiul din Ucraina, care a cerut reluarea discuțiilor de pace, încetarea sancțiunilor unilaterale și a subliniat opoziția Beijingului față de utilizarea armelor nucleare - o poziție pe care Xi a comunicat-o liderilor occidentali anul trecut.

Citește și: Assad i-a oferit lui Putin baze extinse și permanente în Siria și mercenari pentru Ucraina

Dar pretenția Beijingului la neutralitate a fost grav subminată de refuzul său de a recunoaște natura conflictului - până acum a evitat să îl numească "invazie" - și de sprijinul diplomatic și economic acordat Moscovei.

Oficialii occidentali și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că China ar putea lua în considerare posibilitatea de a oferi Rusiei asistență militară letală, o acuzație negată de Beijing.

Președintele rus Vladimir Putin a lăudat duminică China pentru "disponibilitatea sa de a aduce o contribuție semnificativă la soluționarea crizei ucrainene", într-un articol publicat pe site-ul Kremlinului.

De asemenea, liderul rus a acuzat Ucraina pentru eșecul negocierilor de pace și a luat în vizor alianța NATO.

"Spre deosebire de unele țări care pretind hegemonia și aduc discordie în armonia globală, Rusia și China construiesc poduri la propriu și la figurat", a spus el.

"Sunt convins că prietenia și parteneriatul nostru, bazate pe alegerea strategică a popoarelor celor două țări, vor crește în continuare și vor căpăta putere pentru bunăstarea și prosperitatea Rusiei și a Chinei, potrivit CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te