Wall Street Journal: Arestarea lui Evan Gershkovich marchează o nouă eră a diplomației ostaticilor

DE Florin Budescu | Actualizat: 03.04.2023 - 19:25
Wall Street Journal: Arestarea lui Evan Gershkovich marchează o nouă eră a diplomației ostaticilor - Foto: Profimedia Images
Wall Street Journal: Arestarea lui Evan Gershkovich marchează o nouă eră a diplomației ostaticilor - Foto: Profimedia Images

Reporterul The Wall Street Journal este cel mai recent dintr-o listă tot mai mare de americani care au fost reținuți de guverne străine, sub acuzații false sau politizate, adesea menite pentru a câștiga putere de influenţă la Washington, scrie publicaţia.

SHARE

În ultimii ani, mai mulți americani au fost reținuți de guverne străine, pentru ceea ce SUA consideră a fi acuzații false sau politizate. Ei au fost luați în captivitate, de grupuri teroriste sau bande criminale, potrivit autorităților americane și evaluărilor private.

Wall Street Journal despre arestarea lui Evan Gershkovich

Cel mai recent caz este cel al reporterului Wall Street Journal, Evan Gershkovich, care a fost arestat săptămâna trecută, de autoritățile ruse, și acuzat de spionaj.

Jurnalistul în vârstă de 31 de ani, care a acoperit noua eră în plină escaladare a luării de ostatici de stat, a devenit dintr-o dată exponentul acesteia.

Citeşte şi: Soldatov: Arestarea lui Evan Gershkovich - nici un jurnalist nu se poate simți în siguranță în Rusia

John Bolton, care a fost consilier pentru securitate națională al fostului președinte Donald Trump, a numit arestarea domnului Gershkovich „un act de teroare de stat”, calculat pentru a pune presiune asupra președintelui Biden. „Aceasta este o luare de ostatici, atât cât vă puteți imagina că este”, a spus el.

La câteva ore de la punerea lui în detenție, cele mai înalte nume din Guvernul SUA au negat acuzațiile împotriva domnului Gershkovich, au cerut eliberarea lui și au acuzat Moscova că vizează americanii.

„Lăsaţi-l să plece”, a spus Biden reporterilor, vineri.

Citeşte şi: Rusia a arestat un reporter, Evan Gershkovich, de la Wall Street Journal, sub acuzația de spionaj

„The Wall Street Journal cere eliberarea imediată a colegului nostru, Evan Gershkovich, un jurnalist distins, care a fost arestat în timp ce scria din Rusia”, a spus Wall Street Journal.

„Niciun reporter nu ar trebui să fie reținut pentru simplul fapt că își face treaba.”

Pentru domnul Gershkovich, acțiunile care s-ar fi putut desfășura timp de săptămâni sau chiar luni s-au succedat rapid. Duminică, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, l-a sunat pe omologul său rus, Serghei Lavrov, exprimându-și grava îngrijorare, cu privire la detenție.

Citeşte şi: 

Rusia a spus că acționează în conformitate cu propriile legi, Ministerul de Externe afirmând că „este inacceptabil ca oficialii de la Washington și mass-media occidentală să facă agitație, cu intenția clară de a da acestui caz o tentă politică”.

Actualii și foștii oficiali americani și alți observatori ai cazurilor de ostatici subliniază că reținerea de către Rusia a unui jurnalist american – pentru prima dată în aproape patru decenii – este un pas fătă iresponsabil, mai ales atunci când este însoțit de o acuzație de spionaj și vine pe fondul creșterii numărului de astfel de cazuri. in jurul lumii.

54 de cetăţeni americani sunt ostatici

„A existat o luare de ostatici americani și ostatici, în general, care sunt jurnalişti marcanţi, în creștere dramatică”, a declarat fostul guvernator al Statului New Mexico, Bill Richardson, care are o fundație ce lucrează cu familiile americanilor deținuți, pentru a-i elibera.

Fundația "James W. Foley Legacy" numără 54 de cetățeni americani sau rezidenți permanenți, care sunt considerați a fi ținuți ostatici sau deținuți pe nedrept în 15 țări, inclusiv  Cuba sau aliați precum Egipt și Arabia Saudită.

Fundația poartă numele unui jurnalist american care a fost răpit de Statul Islamic și ucis în Siria, în anul 2014.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te