Soldatov: Arestarea lui Evan Gershkovich - nici un jurnalist nu se poate simți în siguranță în Rusia

DE Florin Budescu | Actualizat: 01.04.2023 - 18:12
Soldatov: Arestarea lui Evan Gershkovich - nici un jurnalist nu se poate simți în siguranță în Rusia - Foto: Profimedia Images

Corespondenții străini din Rusia au fost forțați să dezvolte un sistem sofisticat de avertizare timpurie pentru pericol, în cele două decenii de când Vladimir Putin a venit la putere, explică jurnalistul rus Andrei Soldatov, într-o opinie pentru Moscow Times.

SHARE

Într-o țară în care litera legii contează doar atunci când cineva puternic decide să o folosească, acest mecanism a fost singurul mod în care majoritatea jurnaliştilor a putut continua să opereze în siguranță, în interiorul țării, spune Soldatov, jurnalist de investigaţi şi expert rus în servicii secrete.

Andrei Soldatov despre arestarea lui Evan Gershkovich

Sub Putin, Rusia a revenit foarte repede la metodele încercate și testate, folosite de statele polițienești pentru a trata jurnaliștii străini, și anume amenințarea cu retragerea vizelor și, prin urmare, accesul în țară, ca pârghie, în încercarea de a le constrânge să ofere o acoperire jurnalistică mai pozitivă a evenimentelor din ţară, explică jurnalistul şi oponentul rus, pentru The Moscow Times.

Încă din anul 2002, când Putin era la putere doar de doi ani, 31 de jurnalişti străini au avut permise de presă revocate, pentru presupusa „activitate jurnalistică ilegală”, dintre care ulterior la 18 li s-a refuzat reintrarea în Rusia şi li s-au respins cererile de viză pentru Rusia.

Citeşte şi: Rusia a arestat un reporter, Evan Gershkovich, de la Wall Street Journal, sub acuzația de spionaj

Sistemul de avertizare timpurie pentru jurnalişti a implicat două instituţii cheie: Ministerul de Externe şi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin.

FSB a jucat de asemenea un rol, în jocul Kremlinului de-a pisica și șoarecele cu jurnalistii străini, deoarece departamentul de contrainformații al serviciului a fost cel care a revocat oficial vizele de presă.

Tot FSB îi revenea rolul să se uite la orice aţa-zişi „pasi greșiți” ai corespondenților străini (intrarea într-una dintre numeroasele a-azise „zone interzise” ale Rusiei a fost întotdeauna naraţiunea cea mai iubită de securişti) și apoi să folosească acele greșeli, pentru a aborda și recruta jurnalişti.

Citeşte şi: Rușii o mențin în arest pe vedeta baschetului feminin american, Brittney Griner. Închisă de 4 luni

În ciuda acestui fapt, FSB nu făcea parte din sistemul de avertizare timpurie – dacă un jurnalist dorea să-și dea seama unde se află în relaţia cu Kremlinul, era mult mai logic să vorbească cu Ministerul de Externe sau cu Dmitri Peskov.

Când Putin a lansat invazia în Ucraina, în februarie 2022, regulile pentru jurnaliști au fost înăsprite semnificativ.

Kremlinul a blocat o gamă largă de platforme de social media, a luat măsuri dure împotriva oricărei informări nefavorabile din mass-media rusă și a introdus cenzura militară.

Ambiguitate

Mulți jurnaliști străini au părăsit țara, deoarece nu era deloc clar cât de departe sunt pregătite să meargă autoritățile ruse în implementarea unei noi legislații draconice, care incrimina discreditarea armatei, în ceea ce privește media străină.

Cei care au decis să rămână în țară au mers de atunci pe o  pojghiţă de gheață foarte subțire. Cele două instituții cu care erau obișnuiți să aibă de-a face au fost fie scoase din reţea, fie nu au vrut să dea nici un fel de detaliu despre ceea ce credeau ele că ar constitui o infracţiune, pentru jurnaliștii străini.

Cu toate acestea, amândouă au continuat să hărțuiască jurnaliștii străini și au părut din ce în ce mai agresive, cu fiecare zi care a trecut.

Metode de presiune

Totuși, chiar dacă regulile s-au înăsprit, sistemul de avertizare timpurie încă părea să fie în vigoare, iar corespondenții străini au continuat să conteze pe faptul că Ministerul de Externe și Peskov ar avea în continuare un cuvânt de spus în tratamentul lor, dacă ar încălca vreodată legea.

Arestarea de miercuri a jurnalistului Wall Street Journal, Evan Gershkovich, spune Andrei Soldatov, "cineva pe care am onoarea să-l cunosc de mulți ani", a arătat că nu mai este cazul și că sistemul de avertizare timpurie a fost distrus odată pentru totdeauna.

Ostatici

"Nu mai are sens", afirmă Soldatov, "să vedem care este sentimentul actual la Ministerul de Externe, ce fel de dispoziție avea Zaharova ieri sau ce părere a avut Peskov despre cea mai recentă poveste a ta".

"Acum sunt doar două instituții care contează: Vladimir Putin și FSB. Ei decid acum în exclusivitate cine va fi următoarea țintă și care este următoarea prioritate, fie că este vorba de a preda o lecție Wall Street Journal și mass-media din SUA, în ansamblu", explică jurnalistul, "să trimită un mesaj tuturor corespondenților străini care încă lucrează în Rusia, sau pentru a începe adunarea unui grup de ostatici, care poate fi folosit în cele din urmă pentru a aranja schimburi pentru spionii ruși care au fost arestați în Occident", atrage atenţia Soldatov, apoi concluzionează:

"De acum înainte, toți jurnaliștii străini și, implicit, toți cetățenii străini sunt un potențial pretext de joc pentru Putin și serviciile de securitate ruse și s-ar părea că această regulă se aplică nu doar jurnalismului, ci și a tot ceea ce se întâmplă în Rusia."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te