Acesta consideră că autoritățile sovietice au subestimat amploarea problemelor interetnice din Uniunea Sovietică și necesitatea reformării țării.
„La început am subestimat amploarea și profunzimea problemelor din relațiile interetnice și relațiile dintre centru și republici. Ne-a luat prea mult timp să ne dăm seama că Uniunea are nevoie de reînnoire", a declarat Gorbaciov sâmbătă pentru TASS.
El a explicat că scopul autorităților sovietice era „de a păstra uniunea și de a crea o adevărată federație cu suveranitate reală pentru republici, care delegau o parte din puterile lor centrului”.
„Securitatea, apărarea, rețeaua de transport, o monedă unică și drepturile omului urmau să rămână în mâinile autorităților unionale în conformitate cu proiectul tratatului de unire. Sunt sigur că a fost o opțiune viabilă și că majoritatea republicilor ar fi susținut-o, dar lovitura de stat a zădărnicit această posibilitate”, a spus Gorbaciov.
Citește și
30 de ani de la desființarea Uniunii Sovietice, la 8 decembrie 1991
Gorbaciov intervine în tensiunile dintre Rusia și Occident: „Americanilor li s-a urcat la cap”
„Chiar și după lovitură de stat, când republicile și-au proclamat independența și puterile președintelui sovietic au fost slăbite serios, am fost sigur că uniunea poate fi păstrată. Am propus o Uniune a Statelor Suverane", a spus Gorbaciov.
El a explicat că o astfel de uniune urma să devină o confederație, republicile constituente beneficiind de puteri și mai largi.
„În primul rând, ar fi devenit membri ONU, în timp ce Uniunea și-ar fi păstrat locul în Consiliul de Securitate. Forțele armate și armele nucleare ar fi rămas sub o singură comandă. Sunt sigur că acest lucru ar fi fost mult mai bun decât ceea ce a urmat: prăbușirea Uniunii Sovietice în realitate”, a spus Gorbaciov.
Mihail Gorbaciov a demisionat din funcția de președinte al Uniunii Sovietice la 25 decembrie 1991.