Violul ca armă: violențele sexuale de care se fac vinovați soldații ruși din Ucraina sunt numeroase

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 06.04.2022 - 14:41
Soldații ruși sunt nemiloși cu civilii din Ucraina/ FOTO: Getty Images

Femeile din Ucraina se confruntă cu amenințarea violului ca armă de război, deoarece dovezi tot mai mari ale violenței sexuale apar din zonele reluate din forțele ruse în retragere, scrie „The Guardian”.

SHARE

Lumea a fost îngrozită duminică de o fotografie făcută de fotograful Mikhail Palinchak pe o autostradă la 20 km în afara capitalei Kiev, în care trupurile unui bărbat și a trei femei erau îngrămădite sub o pătură. Femeile erau goale și trupurile lor fuseseră parțial arse, a spus fotograful.  

Imaginea îngrozitoare se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi că execuțiile sumare, violurile și tortura au fost folosite împotriva civililor în zonele aflate sub controlul Rusiei de când Kremlinul a lansat invazia vecinului său pe 24 februarie.  

Deosebit de greu de înțeles pentru mulți este amploarea violenței sexuale. Pe măsură ce trupele ruse s-au retras din orașele și suburbiile din jurul capitalei pentru a reorienta efortul de război spre estul Ucrainei, femei și fete au venit să spună poliției, mass-mediei și organizațiilor pentru drepturile omului despre atrocitățile pe care le-au suferit din cauza soldaților ruși.

Citește și: 850 milioane € plătește, zilnic, Europa pentru gazul și petrolul rusesc. E posibil un embargo?

Violurile în grup, atacurile care au loc sub amenințarea armei și violurile comise în fața copiilor se numără printre mărturiile sumbre culese de anchetatori.  

„Am primit mai multe apeluri la linia noastră de urgență de la femei și fete care solicită asistență, dar în majoritatea cazurilor a fost imposibil să le ajutăm fizic. Nu am reușit să ajungem la ei din cauza luptei”, a declarat Katerina Cherepaka, președintele La Strada Ucraina, o organizație de caritate care sprijină supraviețuitorii traficului, violenței domestice și agresiunii sexuale.  

„Violul este o crimă subraportată și o problemă stigmatizată chiar și în vremuri pașnice. Sunt îngrijorat că ceea ce aflăm va fi doar vârful aisbergului.”  

Violul și agresiunea sexuală sunt considerate crime de război și o încălcare a dreptului internațional umanitar, iar atât procurorul general al Ucrainei, cât și Curtea Penală Internațională au declarat că vor deschide anchete în cazul violenței sexuale raportate.

Antonina Medvedchuk, 31 de ani, a spus că, atunci când s-a trezit cu sunetul bombardamentelor în ziua în care a izbucnit războiul, primele lucruri pe care le-a luat înainte de a părăsi suburbiile de nord a Kievului au fost prezervative și foarfece pe care să le folosească ca armă pentru a se proteja.

Citește și: Anul școlar, mai lung cu 13 zile. Cât de mult se merge la cursuri comparativ cu alte state europene 

În Vinnytsia, un oraș din vestul țării, o profesoară a raportat poliției că un membru al serviciilor teritoriale de apărare a târât-o în biblioteca școlii și a încercat să o violeze. Bărbatul a fost arestat.  

Organizații precum „La Strada Ukraine” și o rețea națională numită Feminist Workshop au lucrat online și cu guvernul local pentru a distribui informații despre sprijinul medical, legal și psihologic disponibil pentru victimele agresiunii sexuale și încearcă să găsească adăposturi sigure pentru femeile și fetele care fug. atât războiul, cât și violența domestică.  

Ei se tem, totuși, că trauma cauzată de utilizarea violului ca tactică militară va duce la suferințe profunde în societatea ucraineană pentru anii următori. „Când o femeie scapă, pare că este în siguranță, este departe de arme și de bărbatul care a violat-o”, a declarat Sasha Kantser, manager de afaceri externe la Atelierul feminist din Lviv , care a ajutat sute de femei și fete strămutate de la război. a izbucnit. „Dar trauma este o bombă în interiorul ei, care o urmărește. Amploarea a ceea ce se întâmplă acum este sfâșietoare.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te