850 milioane € plătește, zilnic, Europa pentru gazul și petrolul rusesc. E posibil un embargo?

DE Alex Darvari | Actualizat: 06.04.2022 - 09:28
850 milioane € plătește, zilnic, Europa pentru gazul și petrolul rusesc. E posibil un embargo? / bloomberg

Sancțiunile occidentale au vizat până acum băncile și companiile rusești, dar plățile pentru petrolul și gazele venit din Rusia nu au fost sistate de către cele mai importante state ale Europei.

SHARE

Imaginile șocante din orașul ucrainean Bucha și acuzațiile de crime de război la adresa Rusiei pun o și mai mare presiune pentru mai multe sancțiuni împotriva Moscovei. O sancțiune cheie o reprezintă petrolul și gazele naturale rusești. Ar însemna ca Europa să nu mai plătească cei 850 de milioane de dolari pe care importatorii europeni îi plătesc, zilnic, pentru aprovizionare în fiecare zi.

Citește și: Rușii și ucrainenii se acuză reciproc după explozia unui rezervor cu acid în orașul Rubijne

Dar o astfel de decizie nu este atât de ușor de luat, având în vedere dependența Europei de energia rusă, se arată într-o analiză realizată de AP și publicată azi în presa Occidentală.

Cifrele importurilor din Rusia:

Uniunea Europeană primește aproximativ 40% din necesarul său de gaz natural din Rusia. Este folosit pentru încălzirea locuințelor și reprezintă o materie primă importantă în diverse industrii și pentru produse precum îngrășămintele

Europa importă 25% din necesarul de petrol, cea mai mare parte fiind destinată benzinei și motorinei pentru vehicule. O întrerupere a importurilor ar putea genera prețuri și mai mari la motorină, combustibil folosit de camioane în transporturi.

Statele Unite au importat puțin petrol și deloc gaz natural din Rusia, deoarece au devenit un producător și exportator major de petrol și gaze. Europa are unele zăcăminte de petrol și gaze, dar producția a fost în scădere, lăsând-o dependentă de importuri.

Citește și: Mai mult de șapte milioane de ucraineni au fost strămutați, potrivit Organizației pentru Migrație

Din cele 155 de miliarde de metri cubi de gaz pe care Europa le importă din Rusia în fiecare an, 140 de miliarde vin prin conducte care traversează Ucraina, Polonia pe sub Marea Baltică. Europa urmărește să se aprovizione cu gaz natural lichefiat, adus pe nave, dar asta nu poate compensa o eventuală renunțare la gazul rusesc.

Germania, cea mai mare economie a continentului, aduce 40% din necesarul său de gaz din Rusia, chiar și după ce și-a redus dependența. Acesta își propune să pună capăt importurilor de cărbune din Rusia în această vară, importurilor de petrol până la sfârșitul anului și să nu mai fie dependetă de gaz până în 2024, a declarat ministrul Economiei Robert Habeck.

Ce s-ar întâmpla dacă Europa nu ar mai importa energie rusească?

Estimările variază, dar în orice scenariu, ar implică o lovitură substanțială dată economiei europene. O interdicție ar putea însemna că guvernele ar trebui să raționalizeze gazul către companii pentru a proteja casele și spitalele.

Producătorii de metale, îngrășăminte, produse chimice și sticlă ar fi puternic afectați. Ar putea costa „sute de mii” de locuri de muncă, a spus Michael Vassiliadis, șeful unui sindicat din Germania, care reprezintă lucrătorii din industria chimică și minieră.

Un grup de nouă economiști din SUA, Marea Britanie și Germania au declarat că un embargo ar însemna costuri economice substanțiale pentru Germania, dar că va fi „în mod clar posibil de gestionat”. Țara „a suferit crize mai profunde în ultimii ani și și-a revenit rapid”, inclusiv criza financiară globală din 2009 și recesiunea pandemică, au spus aceștia.

Analiza pe larg AICI

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te