Nivelul Rinului - care transportă 80% din toate bunurile deplasabile pe apă în Germania, de la zonele industriale până la porturile olandeze - este atât de scăzut încât ar putea deveni impracticabil pentru barje la sfârșitul acestei săptămâni, amenințând rezervele vitale de petrol și cărbune pe care țara se bazează în timp ce Rusia închide robinetul de gaz.
Un Rin impracticabil ar putea bloca fluxul de combustibil și produse chimice, în timp ce guvernele europene încearcă să prevină cea mai gravă criză de aprovizionare cu energie de pe continent din ultimele decenii.
Ca urmare, incendiile de vegetație apar din nou în Franța, într-o zonă ce a fost deja grav afectată de temperaturile care au atins niveluri record luna trecută.
Aproape jumătate din teritoriul UE se află în prezent sub avertizare de secetă sau chiar mai rău, din cauza unei combinații de valuri de căldură și a unei lipse de precipitații „extinse și persistente", au avertizat experții.
O hartă arată țările cele mai expuse riscului. Zonele de culoare portocalie se află în stare de „avertizare", în timp ce 15 % a trecut la nivel maxim de stare de alertă.
Începând de marți, incendiul Landiras din Gironde - în apropiere de Bordeaux - a ars 15.000 de hectare de pădure de pini și a forțat evacuarea a 6.000 de persoane.
Prefectura a avertizat că incendiul se propaga spre autostrada A63, o arteră majoră care leagă Bordeaux de Spania.
Citește și
VIDEO Cu ce a fost făcută praf baza aeriană din Crimeea. Rușii se tem că urmează alte lovituri
VIDEO Coloană imensă de HIMARS la Focșani. România, protejată de arma cea mai eficientă în Ucraina
95 de regiuni franceze au introdus interdicții privind utilizarea furtunurilor de apă, în timp ce 62 se află la un „nivel de criză" ce permite utilizarea apei doar pentru necesități esențiale.
Mai mult de 100 de orașe franceze nu au apă potabilă curentă și sunt aprovizionate cu livrări speciale.
În Andaluzia, una dintre cele mai calde și mai secetoase regiuni din Europa, bărci cu pedale și tobogane de apă zac abandonate pe fundul crăpat al rezervorului Vinuela, care este acum gol în proporție de 87%.
În tot acest dezastru, există și un punct de atracție: un sat portughez inundat, datând din secolul I, a reapărut din adâncuri, cu fundațiile sale de piatră intacte, ca urmare a secetei.
Vilarinho da Furna din Braga, nordul Portugaliei, a fost scufundat în mod intenționat de către stat în 1971 pentru a construi un rezervor pe râul Homem.
În fiecare vară, satul reapare , dar anul acesta, 70 la sută din fostele case de piatră sunt acum vizibile.
O perioadă de secetă prelungită și o căldură extremă au făcut din iulie cea mai fierbinte lună din Spania cel puțin din 1961 încoace. Rezervoarele spaniole se află la doar 40% din capacitate în medie la începutul lunii august, cu mult sub media pe zece ani de aproximativ 60%, arată datele oficiale.
Institutul Federal de Hidrologie din Germania a avertizat că râurile din Europa Centrală se află la niveluri neobișnuit de scăzute și continuă să scadă.
„Pe baza datelor, nu au existat alte evenimente similare în ultimii 500 de ani”, a declarat Andrea Toreti, cercetător principal la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene.