VIDEO Vicepremierul Ucrainei: Evacuați din fața iernii și a lui Putin. Oameni și animale de companie

DE Remus Cernea | Actualizat: 08.10.2022 - 21:23
Vicepremierul Ucrainei - FOTO: Newsweek

Într-o conferință de presă ținută la Centrul Media din Kiev, vicepremierul Ucrainei, doamna Irina Vereshchuk, a anunțat pachetul de măsuri ale guvernului pentru a evacua cât mai mulți cetățeni din zonele de conflict înainte de sosirea iernii.

SHARE

 Rusia a lovit masiv și deliberat infrastructura de alimentare cu electricitate și căldură a localităților folosind situația grea creată pentru a încerca să diminueze moralul populației.

Citește și: VIDEO Putin își retrage forțe din Crimeea. Separatiștii din Donețk și Lugansk se răzvrătesc

Guvernul face apel la cetățeni să accepte să se refugieze din zonele temporar ocupate de ruși sau aflate în proximitatea luptelor. În acest sens autoritățile oferă mijloacele necesare și acordă inclusiv sprijin financiar celor care pleacă. Evacuarea nu este însă obligatorie pentru cetățeni. Totuși, guvernul a decis să îi transfere spre zone mai liniștite pe copiii aflați în grija statului în instituțiile apropiate de linia frontului.

Citește și: VIDEO Ucraina se pregătește de un dezastru nuclear la Zaporojie. Erdogan: „Nu vrem un nou Cernobîl”

Întrucât nu este deloc ușoară relocarea a sute de mii de oameni în timp scurt, guvernul recomandă cetățenilor să plece din zonele din est cât mai repede, înainte de venirea vremii friguroase. Oamenii au a se teme nu doar de bombardamentele rusești, dar și de inexistența mijloacelor minime necesare subzistenței pe parcursul iernii grele care se anunță.

Răspunzând unei întrebări din sală privind sprijinul acordat de stat celor care vor să plece împreună cu animalele lor de companie, doamna vicepremier a declarat:

„Da, știm că unele persoane nu doresc să plece din locuințele lor pentru că nu știu unde vor fi găzduite animalele lor de companie. Nu își permit financiar anumite costuri, dar au o inimă mare și sunt atașați de animalele lor. Ei au aceste sentimente și emoții umane pentru animalele lor și nu le pot părăsi în teritoriile temporar ocupate sau în alte zone de conflict.

 De aceea, am decis să permitem evacuarea oamenilor împreună cu animalele lor de companie. Poate ați văzut că am și postat pe Facebook poze cu o pisică roșcată și cu câini care au venit din zona Donețk. Animalele de companie trăiesc împreună cu oamenii care dezvoltă sentimente puternice față de ele și care ar suferi dacă acestora li s-ar întâmpla ceva. De aceea, înțeleg de ce pentru unii oameni ar fi dificil să își părăsească animalele.

Dar reprezentanții autorităților militare și civile care gestionează evacuarea cetățenilor știu că trebuie să ajute ca și animalele să fie mutate împreună cu oamenii, pentru a-i salva pe toți din calea inamicului. Pentru a-i salva de la moarte! Aceasta este o obligație sfântă pentru noi! Nu trebuie să arătăm cruzime precum inamicii noștri. Trebuie să facem totul pentru a salva familiile cu animale de companie.”

 Irina Vereshchuk a fost cea responsabilă cu acțiunea reușită de extragere a civililor adăpostiți în Azovstal în timpul luptelor din Mariupol. Ca urmare a uciderii de către ruși pe 28 iulie, la Olevnika, a prizonierilor din Mariupol, ea a reiterat apelul către Statele Unite de a pune Rusia pe lista statelor teroriste sau care sponsorizează terorismul. 

Remus Cernea este corespondentul Newsweek România în Ucraina

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te