VIDEO Verdict în cazul uciderii lui George Floyd: polițistul Derek Chauvin a fost declarat vinovat

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 21.04.2021 - 23:54

Poliţistul alb Derek Chauvin a fost declarat vinovat de asasinarea afro-americanului George Floyd, la finalul unui răsunător proces care a marcat profund America.

SHARE

Cei 12 juraţi care au deliberat la timp de aproape două zile Minneapolis l-au găsit vinovat pe Derek Chauvin de cele trei capete de acuzare pentru care a fost judecat. Poliţistul încătuşat a fost imediat dus în arest.

Anunţarea verdictului a stârnit o explozie de bucurie faţa tribunalului.

Avocatul familiei lui George Floyd a salutat verdictul juriului care l-a declarat marţi vinovat pe poliţistul Derek Chauvin, ca un "moment de cotitură în istorie". "Vinovat! Dreptatea obţinută în durere a fost în cele din urmă acordată familiei lui George Floyd. Acest verdict este un moment de cotitură în istorie", a reacţionat avocatul Ben Crump.

Citește și: VIDEO Noi imagini cu arestarea lui George Floyd. Bărbatul plânge și cere să nu fie împușcat

 

Uşurare şi emoţie în reacţiile de după verdict

Un "moment de cotitură în istorie", un nume care a devenit "sinonim cu justiţia", o uşurare: reacţiile au curs marţi, în Statele Unite şi în întreaga lume, după verdictul care l-a găsit vinovat pe poliţistul american Derek Chauvin pentru moartea afro-americanului George Floyd, comentează AFP.

"Suntem cu toţii atât de uşuraţi", i-a declarat preşedintele american, Joe Biden, familiei Floyd într-o conversaţie telefonică. "Sunteţi o familie uimitoare. Mi-ar fi plăcut să fiu acolo ca să vă îmbrăţişez", a continuat el.

"O zi de justiţie în America", a adăugat Kamala Harris, prima vicepreşedinte de culoare a Statelor Unite, în cursul aceluiaşi apel telefonic. "Istoria îşi va aduce aminte de acest moment", a mai spus ea.

Citește și: George Floyd le-a repetat de 20 de ori polițiștilor că nu poate respira

„Vinovat! Dreptatea obţinută prin durere a fost în cele din urmă acordată familiei lui George Floyd", a reacţionat avocatul familiei Floyd, Ben Crump. "Acest verdict este un moment de cotitură în istorie", a adăugat el.

"Astăzi, un juriu din Minneapolis a făcut ceea ce trebuia făcut", a scris fostul președinte al SUA Barack Obama. "Dar, dacă suntem sinceri, ştim că justiţia reală merge mai departe decât un singur verdict într-un singur proces", a adăugat primul preşedinte afro-american al Statelor Unite, lansând un apel la continuarea "luptei" împotriva rasismului şi violenţelor poliţiei. "Nu ne putem opri aici", a mai spus el.

"Simt lacrimi de bucurie, atât de emoţionat pentru că nicio familie nu a reuşit în istorie să meargă atât de departe ca acum", a spus Rodney Floyd, unul dintre fraţii lui George, într-un videoclip, dedicând acest verdict "tuturor celor care au fost în aceeaşi situaţie".

Citește și: VIDEO Proteste și jafuri în memoria lui George Floyd. Trump a stat o oră într-un buncăr la Casa Albă

"Niciun verdict nu îl poate aduce înapoi pe George Perry Floyd. Însă acest verdict transmite mesajul familiei sale că el a fost cineva, că viaţa lui conta, că fiecare dintre vieţile noastre contează", a declarat procurorul afro-american Jerry Blackwell, membru al echipei acuzării în procesul lui Derek Chauvin.

"George Floyd a venit la Minneapolis pentru a căuta o viaţă mai bună. În cele din urmă, viaţa sa a făcut ca oraşul nostru să fie mai bun", a scris pe Twitter primarul din Minneapolis Jacob Frey.

"Mulţumită ţie şi datorită miilor, milioanelor de oameni care au demonstrat în toată lumea pentru justiţie, numele tău va fi pentru totdeauna sinonim cu justiţia", a declarat preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, în faţa Capitoliului, la scurt timp după verdict.

"Am fost consternat de moartea lui George Floyd şi salut acest verdict", a scris pe Twitter premierul britanic Boris Johnson. "Gândurile mele în seara asta se îndreaptă spre familia lui George Floyd şi prietenii săi". 

Derek Chauvin sau simbolul abuzurilor poliţieneşti din Statele Unite

O personalitate "antisocială" cu o carieră marcată de violenţe: poliţistul alb Derek Chauvin, găsit marţi vinovat de uciderea lui George Floyd, făcuse câteva arestări brutale înainte de această tragedie care a bulversat Statele Unite, comentează AFP.

Pe 25 mai, la Minneapolis, acest individ de 45 de ani şi-a ţinut genunchiul pe gâtul unui afro-american de vârstă apropiată, blocat la pământ, timp de aproape nouă minute, în pofida rugăminţilor acestuia şi ale trecătorilor surprinşi.

În cele trei săptămâni ale procesului, el a apărut distant în sala de judecată, unde vocea i-a fost auzită numai doar de două ori: pentru a depune jurământul şi apoi pentru a refuza să fie audiat, potrivit dreptului său înscris în Constituţia americană care permite oricărui acuzat să nu depună mărturie susceptibilă de a-l incrimina.

În timpul citirii verdictului, poliţistul, îmbrăcat în obişnuita sa vestă de culoare gri, nu a lăsat să transpară mai multă emoţie, cu excepţia ochilor, tot mai agitaţi când a fost declarat vinovat pentru fiecare dintre cele trei capete de acuzare reţinute împotriva lui.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te