VIDEO Proteste și jafuri în memoria lui George Floyd. Trump a stat o oră într-un buncăr la Casa Albă

DE Adina Mutăr | Actualizat: 01.06.2020 - 19:04

Agenții Serviciului Secret l-au dus, vineri seară, pe președintele Donald Trump, într- un buncăr în perimetrul Casei Albe, în timpul protestelor violente din fața clădirii istorice, generate de moartea bărbatului de culoare George Floyd, potrivit Associated Press.

SHARE

Manifestările violente de la Washington au luat prin surprindere poliția și Serviciul Secret. Acesta a declanșat una dintre cele mai înalte alerte asupra complexului Casei Albe de la atacurile din 11 septembrie din 2001.

Protestatarii s-au adunat în Parcul Lafayette vineri, unii aruncând cu pietre în agenții de pază și încercând să distrugă baricadele poliției.

Decizia fără precedent a agenților Secret Service de a-l duce pe Trump în buncăr a fost un rezultat al stării de spirit în interiorul Casei Albe, de unde se auzea permanent vuietul protestatarilor din Parcul Lafayette, existând suspiciunea că se poate ivi un moment în care mulțimea ar putea pătrunde în perimetrul Casei Albe, în lipsa unei decizii de întărire a obiectivului, pe care Trump nu a considerat-o necesară.

Trump a petrecut aproape o oră în buncărul conceput pentru a fi folosit în situații de urgență precum atacuri teroriste.

Securitatea de la Casa Albă a fost consolidată de Garda Națională și personal suplimentar din cadrul Serviciului Secret și al Poliției Parcurilor din SUA, după ce 50 de agenți ai Secret Service au fost răniți.

Însă protestatarii au revenit duminică în Parcul Lafayette, ceea ce a determinat Departamentul de Justiție să desfășoare agenți din Marshals Service și Agenția Națională Antidrog pentru a suplimenta trupele Gărzii Naționale din afara Casei Albe.

Protestele generate de moartea bărbatului de culoare George Floyd în timpul arestării în Minneapolis s-au extins în toată țara, însoțite de manifestări violente și de tâlhării.

Poliția a ripostat când cu bastoane, gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc, când pactizând cu protestatarii, pentru a demonstra solidaritate cu mișcarea antirasism.

De exemplu, la câteva secții din Santa Cruz, California, Coral Gables, Florida, Ferguson, Missouri, Camden, New Jersey, polițiștii au îngenunchiat în fața mulțimii pentru un moment de reculegere în memoria lui Floyd, ceea ce a schimbat starea de spirit a manifestanților, care, în alte locuri, au distrus secții de poliție, au incendiat mașinile de poliție.

În Flint, protestatarii au scandat: „Veniți cu noi!”, iar șeriful și oamenii lui s-au alăturat protestului.

 

Polițiștii din Fargo, Kansas, s-au alăturat, de asemenea, protestului local împotriva brutalității poliției.

 

Tâlhărind în numele lui George Floyd

În ciuda acestor momente de solidaritate, conflictele au continuat între protestatari și poliție, mai ales când hoții au profitat de protestele în numele lui George Floyd și au devastat magazinele.

În New York, Portland, Philadelphia, Santa Monica, jaful și tâlhăriile s-au ținut lanț, au fost spulberate geamurile a zeci de magazine alimentare și de confecții, au fost devastate farmacii, magazine de țigări, bănci, Apple Store, mici magazine de bijuterii.

S-au dat foc unor centre de justiție, unor secții de poliție de cartier, au fost distruse proprietăți.

Guvernatorul Georgiei, Brian Kemp, a emis o stare de urgență și a activat 500 de trupe ale Gărzii Naționale „pentru a proteja oamenii și proprietățile din Atlanta”, la cererea primarului Keisha Lance Bottoms, în urma violențelor și tâlhăriilor care au însoțit protestele.

 

În Walnut Creek, un video postat pe Twitter arată niște hoți încăierându-se pentru hainele furate.

Un alt fimuleț arată o bandă atacând cu bestialitate o femeie albă din Rochester, New York, care a încercat să-și protejeze micul magazin.

 

Cei care protestau pașnic împotriva metodelor brutale ale poliției, mai ales asupra populației de culoare, au încercat să înlăture acele elemente care recurgeau la violențe.

 

Protestele au izbucnit la 25 mai, în Minneapolis, în urma uciderii bărbatului de culoare George Floyd în timpul arestării. Acestea s-au extins în toată țara alimentate și de perioada de blocaje din cauza noului coronavirus, în urma căreia mulți și-au pierdut locurile de muncă, dar și de rădăcini rasiste vechi.

Poliția a reacționat brutal la început, folosind gaze lacrimogene, grenade flash-bang și gloanțe de cauciuc, atât pe protestatari, cât și pe jurnaliști.

Sunt numeroase înregistrările cu actele brutale ale polițiștilor, care au devenit virale pe rețelele de socializare, ca de exemplu tânăra din Brooklyn, New York, care a fost aruncată pe pământ, având nevoie de îngrijiri la Terapie Intensivă.

Sau SUV-ul NYPD care și-a făcut drum în forță printr-o mulțime de protestatari. Un jurnalist Minneapolis a fost orbit permanent la un ochi după ce a fost rănit de un glonț de cauciuc.

De partea cealaltă, imaginile cu secțiile de poliție atacate și mașinile incendiate, cu jafurile asupra magazinelor, îndreptățesc acțiunile în forță.

 

Tot acest haos, de la un pachet de țigări

În seara zilei de 25 mai, George Floyd a cumpărat un pachet de țigări de la Cup Foods, un magazin alimentar din Monneapolis.

Casierul a avut impresia că bancnota de 20 de dolari pe care a folosit-o Floyd era falsă și a cerut țigările înapoi. Floyd nu a vrut să-l returneze, susținând că bancnota nu e falsă. Angajatul Cup Foods a apelat 911, la ora 20:01.

În jurul orei 20:08, au ajuns primul echipaj de poliție, format din doi agenți. Floyd se afla într-o mașină cu alte două persoane, așteptând să se rezolve incidentul.

Polițistul Thomas Lane și-a scos arma și i-a ordonat lui George Floyd să-și arate mâinile. După care cei doi polițiști l-au scos din mașină, pentru a-l încătușa. Este momentul în care George Floyd protestează și rezistă la încătușare, considerând că este un act de forță, iar el nu se făcea vinovat de nimic.

Pentru că nu reușeau să-l urce în mașina de poliție, George Floyd fiind un bărbat masiv, care fusese și agent de pază la un bar de noapte, ofițerii au chemat încă un echipaj, cel în care se afla Derek Chauvin.

Cei patru ofițeri au încercat să-l urce pe Floyd în mașina de poliție, dar acesta era deja la pământ, susținând că îi este rău.
Timp de opt minute și 46 de secunde, conform martorilor și consemnat de procurori, Chauvin a stat cu genunchiul pe gâtul lui Floyd.

După șase minute, Floyd și-a pierdut cunoștința. Martorii i-au rugat pe polițiști să-i verifice pulsul. Ofițerul JA Kueng a verificat încheietura mâinii, dar Floyd nu mai avea puls. Totuși, cei patru poliști nu au făcut nimic.

Chavin a continuat încă aproape trei minute să stea cu genunchiul pe gâtul lui Floyd, renunțând la acest act la ora 20:27.

Floyd a fost dus la Centrul Medical Hennepin într-o ambulanță. O oră mai târziu, s-a pronunțat decesul.

Cei patru ofițeri au fost dați afară din poliție, iar Derek Chauvin a fost arestat sub acuzația de omor de gradul trei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te