VIDEO Umilitor pentru ruși: Drone australiene din carton au făcut prăpăd la baza aeriană din Kursk

DE Adina Mutăr | Actualizat: 30.08.2023 - 19:56
Drone australiene din carton au făcut prăpăd la baza aeriană din Kursk - Foto: sypaq.com.au (imagine cu caracter ilustrativ)

Umilitor pentru ruși: Drone australiene din carton au făcut prăpăd la baza aeriană din Kursk. Raidul recent cu drone al ucrainenilor asupra unui aerodrom militar din Kursk, Rusia, a „curățat” baza de aeronave, dar nu s-a știut că acestea erau din carton.

SHARE

Umilitor pentru ruși: Drone australiene din carton au făcut prăpăd la baza aeriană din Kursk, o dovadă incredibilă că dronele, chiar și din materiale ieftine, pot păcăli sistemul de apărare aeriană rusesc. 

Agenția națională de informații a Ucrainei; SBU; a declarat pentru Kyiv Post că dronele de atac lansate de agenții săi au lovit zona militară a aeroportului regional Kursk într-un raid nocturn, avariand patru avioane de luptă Su-30, un avion de luptă MiG-29 și două stații radar Panțîr-S1, sisteme de apărare aeriană cu rază apropiată, și un radar de la un sistem de rachete sol-aer S-300 cu rază lungă de acțiune.

Umilitor pentru ruși: Drone australiene din carton au făcut prăpăd la baza aeriană din Kursk

Potrivit unui ofițer SBU, în atac au fost folosite 16 drone, dintre care trei au fost doborâte.

Operatorii din cadrul Diviziei a 13-a a SBU Contrainformații au efectuat atacul.

Ministerul rus al Apărării a recunoscut că atacul a avut loc. Sâmbătă după-amiază, videoclipuri cu explozii multiple la baza aerienă Kursk au circulat pe scară largă pe rețelele de socializare rusești. 

O sursă militară a declarat pentru Kyiv Post că zeci de militari ruși au fost uciși sau răniți, iar instalațiile de depozitare a munițiilor și echipamentele militare au fost „grav avariate”.

În urma atacului, tipul de dronă folosit de ucraineni nu a fost făcut public, până acum, când bloggerul militar rus Fighterbomber a afirmat că dezastrul a fost provocat de dronele SYPAQ produse în Australia.

Incredibil, acestea sunt contruite din carton, acoperite cu ceară pentru condiții nefavorabile. Avantajul lor este dimensiunea mică, facilitând pătrunderea cu succes fără a fi detectate de apărarea aeriană. 

Rețeaua de apărare aeriană a aerodromului Kursk, a scris el, includea bruiaj „standard” ale sistemelor de satelit GPS și Starlink, sisteme multiple de rachete/tun Panțîr montate pe vehicule, proiectoare și mitraliere echipate cu dispozitive de vedere pe timp de noapte și muniție trasoare.

În atacurile ucrainene din trecut asupra bazelor aeriene apărate în mod similar din interiorul Rusiei, s-a preferat o dronă comercială Murgin-5 de fabricație chinezească, modificată pentru a transporta explozibili, având dimensiunea unui avion mic, ceea ce-i limitează accesul nedetectat.

Dronele au fost lansate de agenți ucraineni din zona Sumi

Toate dronele operate de Ucraina nu au raza de acțiune pentru a atinge ținte în interiorul Rusiei.

Aeroportul Kursk și zona sa militară sunt la 100-120 km distanță de teritoriul controlat de Ucraina.

Citește și: VIDEO Atac masiv cu drone ale ucrainenilor în Crimeea. O bază a Flotei Mării Negre, decimată

Dronele SYPAQ nu puteau lovi aerodromul militar Kursk decât dacă au fost lansate de agenți ucraineni dintr-un loc sau locuri din regiunea Sumi a Ucrainei, în apropiere de granița rusă puternic militarizată.

Sau, potențial, chiar dintr-o locație de pe teritoriul Federației Ruse.

Până în aprilie 2022, operatorii Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU) au efectuat 60 de ieșiri de drone din carton.

Citește și: VIDEO Ucrainenii au inventat o rachetă și au distrus sistemul „de neînvins” al Rusiei, S-400

Prețul unitar al dronei din carton australiene, gata de zbor, este ieftin: între 670-3.350 de dolari (SUA), în funcție de configurația misiunii, a raportat platforma de știri cu informații de securitate Military TV.

În martie 2023, ziarul australian a raportat că Ucraina va primi 100 de kituri de drone din carton pe lună.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te