Occidentul nu are nici un interes ca Rusia, cea mai întinsă țară din lume, posesoarea a unui arsenal nuclear impresionabil, să devină o dictatură, să evolueze după un scenariu negativ, iar Putin să se transforme într-un satrap, consideră Armand Goșu, specialist în spațiul ex sovietic.
Totuși, a declarat acesta într-un interviu pentru Newsweek LIVE, liderul de la Kremlin a trecut mai multe linii roșii, care l-au transformat într-un partener imprevizibil pentru Vest, în condițiile în care regimul său devine tot mai agresiv.
„Occidentul are nevoie de un partener previzibil, într-o Rusie care să funcționeze pe niște baze apropiate celor care sunt înțelese în lumea occidentală.
Sigur că nu poți transforma Rusia deodată într-o democrație funcțională, după modelul statelor europene. Dar nici nu vrei să rămână la nivelul unei națiuni tineri din Africa, ca nivel de democrație.
Rusia e un stat vechi și are o istorie lungă de colaborare cu Vestul”, a menționat Armand Goșu.
O dovadă că Uniunea Europeană dorește să mențină un dialog cu Rusia este și vizita de săptămâna trecută la Moscova a lui Josep Borrell, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe. Numai că deplasarea a fost considerată un eșec și o umilință.
În timp ce Borrell îşi desfăşura vizita, Moscova a anunţat expulzarea a trei diplomaţi occidentali - un german, un polonez şi un suedez - pe motiv că au fost prezenţi la acţiunile de protest din capitala rusă şi din Sankt-Petersburg.
De asemenea, la conferința de presă desfășurată împreună cu ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, au fost aduși jurnaliști pro-Kremlin. Reprezentantul Sputnik a întrebat despre embargo-ul american asupra Cubei.
Iar Lavrov a spus că UE este un „partener neserios”.
Citește și: Rusia despre vizita lui Borrell: Tentativa de „muștruluială publică” a fost un eșec
„Toată această istorie cu vizita lui Borrell, nepregătită, s-ar putea să se întoarcă împotriva lui Lavrov. Felul în care a acționat Lavrov, cu toată coregrafia de la Moscova, confirmă încă o dată că Rusia a depășit orice limită”, crede Armand Goșu.
Profesorul a vorbit și despre mediocritatea corpului diplomatic al UE.
„În Rusia te duci pregătit, cu niște răspunsuri la întrebări, ești foarte atent cine intră dintre ziariști. E mai degrabă vorba de o mediocritate a serviciului european extern, de mediocritatea generală a comisarilor europeni.
Europa, prin instituțiile de la Bruxelles, se așează într—o mediocritate voioasă.
Pe de altă parte, ce putere are Borrell? Miniștri de Externe ai fiecărui stat în parte au putere mult mai mare decât Borrell. E un scandal acum la Bruxelles. Poate să îl dea cineva jos? Nu.
Mă interesează mai degrabă ce se întâmplă în relația Berlin-Moscova, Paris-Moscova sau Roma-Moscova.
Prestația lui Borrell și a funcționarilor săi e mediocră, deși au salarii nerușinos de mari”, a precizat Armand Goșu, la Newsweek LIVE.
Dar acesta nu consideră vizita un eșec.
„Din toată această istorie, pentru imaginea artistică, Borrell a ieșit prost. Dar pe termen lung, Rusia va avea mult mai mult de pierdut din agresivitatea cu UE”, a menționat specialistul român.