VIDEO Ucraina a recapturat platformele petroliere din Marea Neagră. Rușii au renunțat la luptă

DE Adina Mutăr | Actualizat: 11.09.2023 - 17:57
Ucraina a recapturat platformele petroliere din Marea Neagră. Rușii au renunțat la luptă - Foto: pravda.com.ua.com
Ucraina a recapturat platformele petroliere din Marea Neagră. Rușii au renunțat la luptă - Foto: kyivpost.com (imagine cu caracter ilustrativ)

Ucraina a recapturat platformele petroliere din Marea Neagră. Rușii au renunțat la luptă. Serviciile secrete ale armatei ucrainene au declarat la 11 septembrie că Ucraina a recâștigat controlul asupra platformelor de foraj de gaz și petrol din apropierea Crimeii.

SHARE

Ucraina a recapturat platformele petroliere din Marea Neagră. Rușii au renunțat la luptă.

Platformele de foraj cunoscute ca Turnurile Boiko sunt B312 Petro Godovaneț (construită în 2010) și B319 Ucraina (construită în 2012), situate în largul coastei Crimeii, la Marea Neagră.

Ucraina a recapturat platformele petroliere din Marea Neagră. Rușii au renunțat la luptă

Operațiunea a fost executată de unități ale forțelor de operațiuni speciale HUR, care au recuperat cu succes platformele Petro Godovaneț și Ucraina, împreună cu platformele de foraj Tavrida și Sivaș, redându-le sub controlul Ucrainei.

Forțele speciale au capturat un stoc de muniție de elicopter de tip NAR (rachete aeriene neghidate) și un radar de urmărire a navelor de suprafață Neva.

În timpul operațiunii, au avut loc lupte între forțele speciale ucrainene de pe bărcile rapide și un avion de luptă rusesc Su-30.

„Ca urmare a luptei, avionul rusesc a suferit avarii și a fost forțat să se retragă”, a declarat HUR.

Aceste lupte au avut loc la 22 august în Marea Neagră, lângă Insula Șerpilor, în vecinătatea Turnurilor Boiko.

Serviciul de Informații pentru Apărare al Ucrainei a distribuit imagini cu operațiunea specială de capturare a platformelor de foraj de gaz și petrol din Marea Neagră.

Imaginile arată trupele speciale ucrainene în bărci rapide în această misiune. De asemenea, a fost filmată și recuperarea unui soldat ucrainean cu pseudonimul Konan, care a căzut peste bord în timpul operațiunii și a petrecut 14 ore în larg.

Niciun soldat ucrainean nu a fost rănit în atac.

În martie 2014, în timpul invaziei rusești în Crimeea, armata rusă a confiscat platformele de foraj Petro Godovaneț și Ucraina, în timp ce acestea se aflau în apele teritoriale ale Ucrainei pe zăcământul de gaze Odesa.

Citește și: VIDEO Războiul se mută în Marea Neagră. Ucrainenii au distrus un desant rusesc. Rușii răspund

Rușii au preluat controlul și asupra platformelor de foraj autoelevatoare Tavrida și Sivaș. 

Până în decembrie 2015, platformele de foraj au fost relocate în câmpul Golițîn, lângă coasta Crimeii.

Rușii le foloseau ca baze militare pentru diverse operațiuni

Începând cu 2022, rușii au echipat fiecare dintre aceste patru platforme furate cu echipamente electronice de recunoaștere și luptă, inclusiv radarul Neva și sistemele hidroacustice.

Acest lucru a permis armatei ruse să monitorizeze suprafața, aerul și spațiul subacvatic din partea de nord-vest a mării dintre Crimeea și Odesa.

Citește și: VIDEO Operațiuni speciale la Marea Neagră lângă Insula Șerpilor. 100 ucraineni în misiune imposibilă

Propaganda rusă a oferit o relatare total diferită a luptelor pentru aceste platforme, spunând că forțele ruse au distrus două bărci militare ucrainene de mare viteză ce transportau forțele de debarcare. 

La sfârșitul lunii august, Ministerul Britanic al Apărării a raportat bătălii în desfășurare între forțele navale și aeriene ucrainene și rusești pentru aceste platforme strategice de gaz și petrol din Marea Neagră, situată între Crimeea și Odesa.

Ministerul a subliniat că aceste platforme nu numai „controlează resursele valoroase de hidrocarburi”, dar, la fel ca Insula Șerpilor, „servesc și ca baze de desfășurare, heliporturi și site-uri potențiale pentru sisteme de rachete cu rază lungă”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te