VIDEO Ucraina a primit rachete Harpoon și obuziere autopropulsate din SUA, spune ministrul Apărării

DE Daniel Toșa | 29.05.2022 - 09:47

Ucraina a început să primească rachete anti-navă Harpoon din Danemarca și obuziere autopropulsate din Statele Unite, a declarat sâmbătă ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, afirmând că armele vor consolida forțele care luptă împotriva invaziei Rusiei.

SHARE

Ucraina a început să primească rachete anti-navă Harpoon din Danemarca și obuziere autopropulsate din Statele Unite, a declarat sâmbătă ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, afirmând că armele vor consolida forțele care luptă împotriva invaziei Rusiei.

"Apărarea de coastă a țării noastre nu va fi întărită doar de rachetele Harpoon - acestea vor fi folosite de echipe ucrainene antrenate", a scris Reznikov pe pagina sa de Facebook.

El a precizat că rachetele Harpoon vor fi utilizate alături de rachetele ucrainene Neptune în apărarea coastei țării, inclusiv a portului sudic Odesa.

Citește și: Oficial SUA: Dacă Ucraina pierde, există riscul ca rușii să treacă în Moldova

După ce și-a lansat invazia în Ucraina la 24 februarie, Rusia a impus o blocadă navală a porturilor ucrainene, împiedicând exporturile vitale de cereale.

De asemenea, și-a folosit flota din Marea Neagră pentru a lansa atacuri cu rachete împotriva Ucrainei, care a început de atunci să primească ajutor militar occidental.

Citește și: VIDEO Bătaie cu scaune și cuțite între două familii care n-au stabilit cine are averea mai mare

Reznikov a declarat că livrările de rachete Harpoon au fost rezultatul cooperării între mai multe țări, precizând că livrările din Danemarca au avut loc "cu participarea prietenilor noștri britanici".

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat luni că Danemarca va furniza Ucrainei un lansator Harpoon și rachete. 

Reznikov a declarat că Ucraina a primit, de asemenea, o serie de piese de artilerie grea, inclusiv obuziere autopropulsate M109 modificate, fabricate în SUA, care vor permite armatei ucrainene să lovească ținte de la distanțe mai mari.

Luna trecută, un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat că armata americană a început să instruiască un număr mic de trupe ucrainene în ceea ce privește utilizarea artileriei obuziere, adăugând că instruirea se desfășoară în afara Ucrainei. 

Ucraina a declarat că dorește să obțină livrări de lansatoare de rachete multiple cu rază lungă de acțiune M270 (MLRS) fabricate în SUA și să le folosească pentru respingerea trupelor rusești din estul țării.

Harpoon este o rachetă anti-navă pentru toate condițiile meteorologice, deasupra orizontului, care folosește o localizare radar activă și zboară chiar deasupra apei pentru a se sustrage apărării. Poate fi lansată de pe nave, submarine, avioane sau baterii de coastă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te