Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,93 %
Marcel Ciolacu 19,16 %
99,91 %
Elena Lasconi 19,16 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

VIDEO Ucraina a distrus un A-50 de 330 milioane $. Rusia acuză un atac cu un avion occidental

DE Adina Mutăr | Actualizat: 16.01.2024 - 09:35
Ucraina a distrus un avion rusesc A-50 de 350 milioane  - Foto: twitter.com/front_ukrainian
Ucraina a distrus un avion rusesc A-50 de 350 milioane - Foto: twitter.com/front_ukrainian
Avionul de comandă Il-22 a fost grav avariat - Foto: twitter.com/front_ukrainian
Avionul de comandă Il-22 a fost grav avariat - Foto: twitter.com/front_ukrainian

Ucraina a distrus un avion rusesc A-50 de 330 milioane de dolari. A paralizat atacurile aeriene. După ore în care s-au făcut multe speculații în legătură cu „dispariția de pe radar” a avionului radar A-50, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei a confirmat doborârea.

SHARE

Ucraina a distrus un avion rusesc A-50 de 330 milioane de dolari, care asigura supremația aeriană pentru atacurile Rusiei. Analiștii ruși acuză un atac cu un avion occidental.

Prin doborârea acestui avion complex în dimineața zilei de 15 ianuarie, Ucraina a paralizat atacurile aeriene ale Rusiei.

Ucraina a distrus un A-50 de 330 milioane $. Rusia acuză un atac cu un avion occidental.

Direcția de Informații Militare a Ucrainei (HUR) a confirmat că două avioane rusești, o aeronavă cu sistem de avertizare timpurie (AWACS) și un post de comandă aeropurtat, de mare valoare, au fost doborâte, reducând capacitatea Kremlinului de a coordona atacurile aeriene și a vedea de sus întregul teatru de operații.

„Un A-50 a fost doborât și a explodat. Un Il-22 a fost grav avariat, dar, din păcate pentru noi, a reușit să facă o aterizare de urgență în Anapa”, a declarat Kirilo Budanov, șeful Serviciului de Informații pentru Apărare al Ucrainei (DIU), pentru Financial Times, potrivit pravda.com.ua.

Imaginile cu avionul de comandă Il 22 din Anapa, un oraș rusesc de pe coasta Mării Negre, arată o gaură în fuselaj suficient de mare încât aeronava să nu mai poată fi recuperată.

Potrivit lui Budanov, Rusia are doar opt A-50 în stare bună. El a adăugat că distrugerea aeronavei afectează capacitatea Rusiei de a opera și de a comunica în timp util în zona de conflict.

Presa ucraineană a raportat că o aeronavă A-50 de avertizare timpurie și control a fost doborâtă duminică seara, la scurt timp după decolare, deasupra Mării Azov. Costul unui astfel de avion este de 330 de milioane de dolari.

Aceste aeronave AEW&C sunt vitale pentru menținerea superiorității aeriene, funcționând ca ochi pentru toate aeronavele care operează în luptă.

Deoarece au o capacitate de căutare radar cu rază foarte lungă de acțiune, pot împărtăși o „imagine” într-o transmisie către toate aeronavele de luptă aeropurtată și le pot ajuta să finalizeze interceptările și angajarea aeronavelor adversare printr-o comunicare directă.

Raza de detectare este de 650 de kilometri pentru țintele aeriene și de 300 de kilometri pentru țintele de sol.

A-50 are un personal de 15 controlori de misiune care interpretează semnalările radar și pot controla până la zece avioane de luptă, fie pentru interceptarea aer-aer, fie pentru misiuni de atac aer-sol.

Fără sprijin extern al cisternelor aeropurtate, A-50 poate zbura timp de patru ore cu o rază de acțiune de 1.000 de kilometri de la bază. 

Varianta A-50M a fost modificată pentru a permite realimentarea în aer de către cisternele Il-78.

Astfel de aeronave sunt considerate bunuri de mare valoare datorită capacității de multiplicare a forței pe care o oferă, oferind conștientizarea situației spațiului de luptă pentru comandanți, precum și pentru piloții care operează în zonele de luptă, potrivit kyivpost.com.

Sunt foarte scumpe datorită sistemelor electronice și a altor modificări pentru radar și alți senzori, precum și o gamă largă de echipamente radio și de comunicație.

Echipajele sunt instruite în mulți ani de zbor, o experiență costisitoare și de neînlocuit. 

Postul de comandă aeropurtat Iliușin Il-22M a fost, de asemenea, avariat în atac. Iliușin Il-22M [nume de raportare NATO: „Coot”] este un post de comandă aerian cu turbopropulsare și o aeronavă radio releu bazată pe avionul de linie Il-18.

Il-22M face parte dintr-o flotă mică de până la 12 aeronave, utilizate atât pentru comandă și control aeropurtat, cât și pentru sarcini de releu radio. Are un rol important în controlul forțelor ruse în războiul împotriva Ucrainei.

Fiind active de mare valoare, de regulă operează în siguranța spațiului aerian rusesc, cu mult dincolo de gama sistemelor de apărare aeriană ucraineană.

A fost o „mână” a tehnicii militare occidentale?

De aceea, doborârea avionului A-50 și avarierea Il-22 al Forțelor Aerospațiale Ruse peste Marea Azov ridică mari semne de întrebare pentru analiștii militari ruși microbloggerii militari.

Aceștia deplâng pierderea aeronavei A 50 și a „specialiștilor unici” care o deserveau și nu înțeleg cum de a fost posibil că aeronava nu a sesizat pericolul, nu a interceptat semnale, nu a a văzut pe radar atacul și drept urmare nu a putut fi împiedicat.

Bloggerii de la Rybar, site de analize militare, susțin că au existat destule accidente și „nicio tendință de corectare”.

Astfel, la 24 iunie 2023, mercenarii ruși Wagner au doborât un Il-22M rusesc în interiorul Rusiei în timpul tentativei de insurecție a lui Prigojin, ucigând toți cei 10 membri ai echipajului.

Anterior, în septembrie 2018, o astfel de aeronavă a fost doborâtă accidental de apărarea aeriană siriană când se întorcea de la operațiunile de supraveghere peste Marea Mediterană.

Citește și: Alertă NATO în Marea Neagră. Cât de aproape a fost Marea Britanie să intre în război cu Rusia

Militarii ruși se întreabă cum forțele ucrainene află aproape instantaneu informații despre oricare atac reușit asupra forțelor și echipamentelor Rusiei? Dacă aceasta a fost opera apărării aeriene ucrainene, atunci unde au fost amplasate lansatoarele de rachete astfel încât Marea Azov să fie în zona afectată?

Dacă aceasta a fost rezultatul unui atac aerian, atunci ce avioane erau și ce făceau la  asemenea distanțe? Și mai ales cine le pilota?

Citește și: Avioane radar AWACS vor fi staţionate la o bază militară din Lituania. Văd tot ce mişcă

Aceste întrebări sugerează o „mână” occidentală în această operațiune, fie că a dat informații, fie că e vorba de avioane performante ce au ajuns deja în Ucraina, cum a raportat deseori canalul Telegram/Rybar.

Iar în acest context, avioanele AWACS ale NATO ce operează în regiune ar fi „ținte legitime” pentru Rusia.

A existat un incident deosebit de grav, când avioane de luptă rusești au vrut să doboare un avion de supraveghere britanic și doar proasta funcționare a sistemului de lansare a rachetelor l-au salvat, stârnind un scandal, dar cu ușile închise.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te