VIDEO Transnistria cere „recunoașterea independenței republicii”. Moldova, în pericol de invazie

DE Adina Mutăr | Actualizat: 21.05.2022 - 12:41

Vadim Krasnoselski, liderul regiunii separatiste pro-ruse din Moldova, cunoscută drept Transnistria a cerut „recunoașterea necondiționată a independenței republicii” și „evitarea unei invazii”, potrivit RIA Novosti.

SHARE

Vadim Krasnoselski a avertizat vineri despre pericolele oricărui plan de invadare a zonei, a informat RIA.

„Pridnestrovia este o insulă a stabilității, o garanție a libertății și a dreptului unei persoane la viață”, a spus el, adăugând că, dacă ar porni o agresiune împotriva lor, „toți oamenii vor lupta  pentru apărarea patriei, pentru apărarea casei lor, familiei, celor dragi, proprietății lor”.

El a făcut un apel pentru „recunoașterea necondiționată a poporului pridnestrovian și independenței republicii noastre”, scrie RIA.

Transnistria, atodenumită Republica Moldovenească Pridnestroviană, situată la granița cu Ucraina, este un stat separatist de facto, nerecunoscut, separat din Moldova în 1990, inițial ca o încercare de a rămâne parte a Uniunii Sovietice în cazul în care restul Moldovei ar obține independența – o problemă care a devenit în curând discutabilă când Uniunea Sovietică s-a dizolvat la scurt timp după aceea.

Citește și Macron promite că va proteja securitatea Republicii Moldova

VIDEO Rusia renunță la blocada din Marea Neagră, după ce rachete Harpoon ale SUA ajung la ucraineni

Potrivit Balkan Insight, Rusia are 1.600 de soldați în Transnistria, împărțiți în trupe de menținere a păcii și Grupul Operativ al Trupelor Ruse.

Ucraina și Republica Moldova se tem că Rusia ar putea folosi Transnistria ca punct de lansare pentru atacuri în vestul Ucrainei.

„Asemenea decizii sau similare nu au fost luate de conducerea Republicii Moldova Pridnestrovie. Armata republicii funcționează în regim standard, unitățile militare sunt în locuri de desfășurare permanentă”, a declarat Krasnoselski în martie, a informat presa de stat.

Regiunile separatiste ucrainene Donețk și Lugansk au făcut același prim pas, iar „republicile” au fost recunoscute de Kremlin și astfel a debutat invazia Rusiei în Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.